W polskich jajkach wykryto silnie toksyczny fipronil. Co to jest i dlaczego szkodzi ludziom? [WYJAŚNIAMY]

Badania próbek jaj pochodzących z trzech ferm z Mazowsza i Wielkopolski wykazały przekroczenie norm zawartości fipronilu. To środek na pasożyty, którego nadmierne spożycie grozi poważnymi chorobami.

Fipronil jest silną toksyną, której obecność wykryto w produkowanych w Polsce jajkach. Doniesienia na ten temat potwierdza Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk, powołując się na Główny Inspektorat Sanitarny (GIS).

Na wszystkich trzech fermach w Wielkopolsce i na Mazowszu trwa obecnie kontrola, a dystrybucja jaj i innych produktów została wstrzymana. Jeśli podejrzenia o niezgodnym z prawem stosowaniu fiprenolu się potwierdzą, do akcji wkroczą organy ścigania.

GIS zaznacza, że wykorzystywanie fipronilu w produkcji drobiu jest niezgodne z polskim prawem. Mimo to ten silnie toksyczny środek bywa stosowany nielegalnie - np. do opryskiwania kur, bo zabija owady i pasożyty takie jak mrówki, muchy, wszy, wszoły, kleszcze, karaluchy czy roztocza.

To biocyd, czyli właśnie środek do zwalczania insektów. Występuje pod postacią aerozolu, cieczy lub granulatu i można go spotkać nie tylko w środkach ochrony roślin, lecz także np. w przeciwpchelnych obrożach dla psów. 

Fipronil: co to jest? Nie jeść, nie dotykać, nie wdychać

Fipronil skutecznie zabija pasożyty, ale jest szkodliwy dla ludzkiego zdrowia. To, jak bardzo, zależy od przyjętej dawki toksyny i tego, jak długo było się narażonym na jej działanie.

Sanepid informuje, że fipronil jest na tyle niebezpieczny, że szkodzi nie tylko spożywanie produktów z jego zawartością, ale też kontakt ze skórą, a nawet przebywanie w jego oparach.

Zatrucie fipronilem skutkuje bólami i zawrotami głowy, nudnościami i wymiotami. Może też skończyć się napadami padaczkowymi albo problemami z nerkami, wątrobą i tarczycą. By do tego doszło, trzeba jednak zjeść dość dużo skażonego produktu - w przypadku jajek dla dorosłej osoby to około siedem sztuk w ciągu dnia.

Mimo stosunkowo niskiego ryzyka zachorowania, warto zachować ostrożność i śledzić doniesienia mediów o produktach spożywczych zanieczyszczonych fipronilem, w których podawane są konkretne numery partii i kraj pochodzenia tych skażonych, bo nie ma domowych sposobów na jego samodzielne wykrycie w jedzeniu.

Zobacz też:

Zatrucia pokarmowe latem: tego lepiej nie jeść, jeśli nie chcesz spędzić urlopu w toalecie

Więcej o:
Komentarze (78)
W polskich jajkach wykryto silnie toksyczny fipronil. Co to jest i dlaczego szkodzi ludziom? [WYJAŚNIAMY]
Zaloguj się
  • borman60

    Oceniono 6 razy -4

    Fiprexem,czyli fipronilem spryskuję psa i kota ,z którymi śpię i nie straszcie .Takie dawki w jajkach nie powinny zaszkodzić ,ale szum medialny jest .

  • przemysl_to

    Oceniono 3 razy -3

    łapy PRECZ od polskich jajek, wy LEWACKIE MĘTY !!!!

  • beobachter11

    Oceniono 5 razy -3

    dlaczego admin blokuje prawdziwe dane o hodowli polskiego drobiu szanowna GW ???

  • Grzegorz N

    Oceniono 2 razy -2

    Normy to normy i ich przekroczenie powinno być karane. Ale szkodliwość fipronilu jest przesadzona przez redaktora. Każdy może fipronil kupić w sklepie zoologicznym i podać choćby psu na skórę, bo to środek do zwalczania pcheł i kleszczy. I głaszcząc psa mamy z nim kontakt. Bez ściemy. Na co dzień gorsze rzeczy spożywamy w jedzeniu. A że PiS niszczy do tego Inspekcję Weterynaryjną to akurat prawda.

  • przemysl_to

    Oceniono 1 raz -1

    jajko jest jajko

  • wranek

    Oceniono 7 razy -1

    Podstawowym zadaniem hodowców kur jest dbanie o dobrostan kur.
    I hodowcy to czynią.
    A Wy, jedzcie więcej warzyw i ciemnego chleba.

  • Jan Winnicki

    Oceniono 5 razy -1

    Chemikalia i inne paskudztwa są stosowane masowo, jak to w kapitaliżmie. Liczy się zysk. A ciekawe co z solą drogową. Była afera i nic z niej nie wynikło, a raczej mało prawdopodobne, że polandyjscy Janusze biznesu odpuściły taki biznes.

  • beobachter11

    Oceniono 1 raz -1

    to samo z kurczakami ....

  • sympatyklewicy

    Oceniono 3 razy -1

    W polskich jajkach wykryto silnie toksyczny fipronil.
    ******************************
    A jak wykryto wcześniej w holenderskich to gazeta pisała że dla ludzi nie szkodliwy.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX