Badania zostały przeprowadzone przez australijskich naukowców z Murdoch Childrens Research Institute w Melbourne. Wyniki opublikowano w czasopiśmie medycznym "The Lancet Child & Adolescent Health".
Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Nowa metoda leczenia alergii łączy podawanie probiotyków ze stosowaniem immunoterapii w formie tabletek (PPOIT, probiotic and peanut oral immunotherapy). Ma za zadanie przeprogramować odpowiedź układu odpornościowego tak, aby z czasem wyrobił tolerancję na alergen.
Doświadczenia przeprowadzono na małej, bo jedynie czterdziestoośmioosobowej grupie dzieci uczulonych na orzechy arachidowe. Część z nich dostawała odpowiedni lek, a część - placebo. Badani nie wiedzieli, do której grupy należą. W 2013 roku, po osiemnastu miesiącach, okazało się, że w grupie, która otrzymywała lek, aż 82 procent dzieci wytworzyło odporność na alergen. W grupie placebo uodporniło się tylko cztery procent dzieci.
Przeczytaj: Alergiczne ABC, czyli w gąszczu uczuleniowej terminologii
Dzieci z uodpornionej grupy przez następne cztery lata swobodnie spożywały orzechy. Aż u 70 procent z nich nie pojawiła się reakcja alergiczna. "To wielki krok naprzód w wynalezieniu efektywnej terapii alergii pokarmowych" - powiedziała doktor Mimi Tang, liderka badań, immunolożka i alergolożka.
Warto zaznaczyć, że nowa terapia musi przejść jeszcze wiele testów na o wiele większej grupie osób. Dopiero jeśli wszystko skończy się pomyślnie, będzie można myśleć o szerokim zastosowaniu PPOIT.
Alergia na orzechy ziemne (znane także pod nazwą orzeszków arachidowych czy fistaszków) to jedna z najczęstszych przyczyn wstrząsu anafilaktycznego, groźnej reakcji organizmu, która może skutkować nawet śmiercią. Więcej o samym wstrząsie anafilaktycznym i tym, jak sobie z nim radzić, przeczytasz tutaj.
Źródło: The Guardian, The Lancet, Murdoch Childrens Research Institute