Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Szczawiany to organiczne związki chemiczne, sole oraz estry, bardzo trudno rozpuszczalne w wodzie. Do organizmu człowieka najczęściej trafiają wraz z pożywieniem. Następnie trafiają do nerek , a ich nadmiar wydalany jest wraz z moczem. Zaburzony metabolizm szczawianów skutkujący ich odkładaniem może być spowodowany różnymi czynnikami. Zdaniem specjalistów nie bez znaczenia są uwarunkowania genetyczne, częste infekcje dróg moczowych, stosowana dieta oraz ogólny stan zdrowia pacjenta. Bardzo często zdarza się, że nie wiedzą oni o chorobie i nie mają świadomości zagrożenia.
Kamica szczawianowa początkowo nie daje żadnych objawów. Nieprzyjemne dolegliwości pojawiają się w momencie uwolnienia kamienia ich przemieszczania się do dróg moczowych. W takich sytuacjach pacjenci skarżą się na kolkę nerkową, czyli bardzo silny, promieniujący ból w dole pleców oraz boku (niekiedy powoduje omdlenia). Pojawia się gorączka, dreszcze , nudności oraz wymioty.
Pierwszym etapem stawiania rozpoznania kamicy szczawianowej jest wywiad z pacjentem i analiza objawów klinicznych. W badaniach fizykalnych obserwuje się wzmożone napięcie mięśniowe po stronie kolki oraz bolesność w okolicy nerkowej. Następnie sięga się po USG oraz tomografie komputerową wykonywaną bez kontrastu. Jeśli nadal pojawiają się wątpliwości lub niemożności wykonania tomografii konieczna jest urografia, czyli badanie pomiaru przepływu moczu połączone z USG jamy brzusznej . Badanie moczu może wykazywać krwiomocz, a morfologia podwyższone OB.
oraz CRP .
Podstawą leczenia kamicy szczawianowej jest łagodzenie objawów. Początkowo sięga się po niesteroidowe leki przeciwzapalne (podawane dożylnie lub doustnie), jeśli nie dają one zadawalających efektów zastępuje się je środkami narkotycznymi. W obu przypadkach, a przede wszystkich tych szczególnie ciężkich konieczna jest hospitalizacja. Zabiegi operacyjne wykonuje się w zależności od stanu pacjenta oraz wielkości kamieni. Mniejsze zazwyczaj wydalane są przez samych pacjentów, większe wymagają interwencji chirurga.
Niezależnie od typu schorzenia, kamica to choroba przewlekła i nawracająca, dlatego tak ważne jest stosowanie się do zaleceń lekarzy oraz specjalnej diety. Przy postaci szczawianowej należy ograniczyć produkty spożywcze bogate w szczawiany, wyeliminowane powinny być kakao, czekolada , kawa, szczaw, rabarbar i szpinak. Warto zastąpić je produktami zbożowymi z pełnego ziarna, owocami cytrusowymi mięsem. Należy ograniczyć spożywanie mleka i jego przetworów, ryb i jajek. Zaleca się także przyjmowanie dużych ilości płynów, najlepiej wody niegazowanej.