Neuropatia alkoholowa, nazywana też polineuropatią alkoholową związana jest z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego i dotyka niemal 30 proc. osób z problemem alkoholowym. Bardzo często jest konsekwencją tzw. intoksykacji alkoholowej, czyli powtarzającego się zatrucia dużą ilością alkoholu .
Pierwszym i najbardziej charakterystycznym objawem neuropatii alkoholowej jest uczucie silnego pieczenia w kończynach, szczególnie dolnych. Dodatkowo chorzy skarżą się na zaburzenie czucia połączone z nieprzyjemnym, niekiedy bolesnym drętwieniem lub mrowieniem nóg, przypominającym przepływ prądu przez kończynę. Część chorych nie odczuwa zmian temperatury. Neuropatia może poważnie osłabić odruchy głębokie oraz siłę mięśniową. W niektórych przypadkach dochodzi do zaniku mięśni oraz owrzodzeń w dolnej części kończyn. Zdarza się, że poważnemu uszkodzeniu ulegają mięśnie krtani, co wywołuje bardzo charakterystyczną i długo utrzymującą się chrypkę .
Diagnozowanie neuropatii alkoholowej opiera się o wywiad z pacjentem, badania fizykalne oraz obrazowe. Dzięki tym ostatnim można określić skalę zmian w organizmie spowodowanych nadmiernym spożywaniem alkoholu.
Leczenie tego rodzaju neuropatii jest stosunkowo proste. Pierwszy etap walki z chorobą ogranicza się do podawania suplementów diety, szczególnie tych bogatych w witaminę B1 . Jeśli pacjent skarży się na dolegliwości bólowe sięga się niesteroidowe leki przeciwzapalne oraz niektóre antydepresanty. Jednak, aby leczenie mogło zakończyć się sukcesem chory musi całkowicie zrezygnować ze spożywania alkoholu oraz wprowadzić zdrową, bogatą w witaminy i minerały dietę.
Chcesz się dowiedzieć więcej, coś Cię niepokoi, zapytaj lekarza
W jakich okolicznościach wypijesz najwięcej alkoholu?