Napar z pokrzywy - na co pomaga? Właściwości i przeciwwskazania. Jak go przygotować?

Napar z pokrzywy to napój, po który sięga wiele osób, mając na uwadze swoje zdrowie. Zobacz, dlaczego warto go pić, a także, w jaki sposób można go przygotować w domu.

Wywar z pokrzywy: charakterystyka

Wywar z pokrzywy to nic innego, jak wyciąg z suszu wspomnianej rośliny (ususzonych liści oraz korzenia). Przygotowuje się go z pokrzywy zwyczajnej, która stanowi cenne źródło witamin i minerałów. Nic dziwnego, że od wielu stuleci wykorzystuje się ją w medycynie naturalnej. Choć jej dobroczynne działanie poznano już w starożytności, to w średniowieczu zaczęto ją uważać za wyjątkowo cenny środek, pomagający w walce z wieloma różnymi dolegliwościami.

Przydatne okazują się zarówno liście, jak i korzeń pokrzywy, dlatego oba elementy rośliny są wykorzystywane w równym stopniu. Wiele spośród aktywnych związków, które się w niej znajdują, okazuje się niezbędnych do bezproblemowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, co sprawia, że wywar z pokrzywy cieszy się tak dużą popularnością.

Napar z pokrzywy: właściwości

Chcesz przygotować napar z pokrzywy? Właściwości tego napoju bez wątpienia mogą Cię do tego skłonić. W pokrzywie zwyczajnej można odnaleźć:

  • witaminę C,
  • witaminę B5,
  • witaminę K,
  • żelazo,
  • cynk,
  • potas,
  • wapń,
  • magnez,
  • krzem,
  • flawonoidy,
  • karotenoidy,
  • kwasy tłuszczowe, w tym kwas linolenowy,
  • garbniki.

To dzięki tym wszystkim składnikom pokrzywa oraz przygotowany z niej napar mogą pomagać na tak wiele dolegliwości. Warto zauważyć, że opisywana roślina ma między innymi właściwości moczopędne, antyalergiczne, przeciwzapalne, antyoksydacyjne czy przeciwreumatoidalne.

Zobacz wideo Zioła w domowej kuchni - jak przedłużyć ich żywotność, hodować i mrozić

Napar z pokrzywy: na co?

Robisz napar z pokrzywy? Na co może pomóc taki wywar? Dzięki niemu skutecznie zawalczysz z takimi przypadłościami, jak:

  • anemia;
  • zbyt wysoki poziom złego cholesterolu we krwi;
  • reumatyzm, a w szczególności spowodowany nim ból;
  • stany zapalne, także w przypadku mięśni oraz stawów;
  • choroby skórne i trądzik;
  • problemy z układem moczowym;
  • alergie.

Musisz też wiedzieć, że napar z pokrzywy okaże się doskonałym wsparciem dla Twojego układu trawiennego. W przypadku niedoborów żelaza, w związku z którymi może dojść do anemii w organizmie, napój ten może pomóc w jego uzupełnieniu, a także pozwolić na przezwyciężenie chronicznego zmęczenia.

Pokrzywa: napar – przeciwwskazania

Czy komuś szkodzi pokrzywa? Napar z tej rośliny, ze względu na bogactwo zawartych w niej, cennych składników, jest często wybierany przez tych, którzy chcieliby podreperować swoje zdrowie. Tymczasem warto poznać także przeciwwskazania do jego przyjmowania.

Po napar z pokrzywy nie powinny sięgać osoby cierpiące na przewlekłe schorzenia nerek, te, które właśnie przybyły zabiegi operacyjne oraz przyjmujące leki na nadciśnienie. Przy długotrwałym, regularnym piciu wywaru z pokrzywy mogą wystąpić silne bóle brzucha oraz pojawić się reakcje alergiczne. Nie powinieneś po niego sięgać również wówczas, gdy masz bardzo wysoki poziom żelaza we krwi.

Jak zrobić napar z pokrzywy?

Jak zrobić napar z pokrzywy? To bardzo proste.  Wystarczy, że łyżkę suszonych liści z pokrzywy zalejesz 250 mililitrami wody (szklanka), a następnie odstawisz na około 15 minut. Możesz też skorzystać z gotowej herbatki z pokrzywy, sprzedawanej w torebkach. Wtedy musisz powtórzyć cały proces, tyle że zamiast suszu zalewasz wodą jedną torebeczkę.

Taki napar możesz nie tylko pić, ale i wykorzystać do płukania włosów czy przepłukiwania jamy ustnej.

Zobacz też: Rokitnik - prawdziwy magazyn dobroczynnych składników. Co warto o nim wiedzieć?

Więcej o: