Pyłek pszczeli - remedium na wszelkie dolegliwości? Jakie ma właściwości? Kto może go stosować?

Coraz więcej osób interesuje się produktami, które w naturalny sposób mogą wspomóc ich organizm. Jednym z przykładów takiego produktu jest właśnie pyłek pszczeli. Jakie ma właściwości i kto powinien rozważyć włączenie go do swojej diety?

Pyłek kwiatowy, jak sama nazwa wskazuje, jest produkowany przez kwiaty. Dokładniej mówiąc, są to męskie komórki rozrodcze roślin. Pyłek ten jest zbierany przez pszczoły, które następnie przenoszą go do ula. W ulach montowane są specjalne poławiacze pyłku. Kiedy pszczoła przechodzi przez taką konstrukcję, pyłek jest strącany z jej odnóży i może być zabrany przez pszczelarza.

Zobacz wideo Miód jest lepszy od cukru przetworzonego?

Pyłek pszczeli jest źródłem cennych składników odżywczych nie tylko dla ludzi, ale i dla samych pszczół. Dostarcza on owadom m.in. białka. Jego odpowiednie stosowanie u ludzi wykazuje z kolei działanie profilaktyczne w stosunku do wielu chorób.

Pyłek pszczeli i jego prozdrowotne właściwości

Pyłek pszczeli to bogactwo wartościowych związków. Zawiera on nie tylko ważne dla życia i zdrowia aminokwasy i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, ale również: katechiny, flawonoidy, witaminy i minerały. Stosowanie pyłku pszczelego pozwala na dostarczenie do naszego organizmu witamin z grupy B oraz witaminy C, D, E. Dodatkowo pyłek pszczeli zawiera m.in. żelazo, cynk, magnez, selen, krzem i wapń. Dzięki zawartości wymienionych wyżej związków pyłek pszczeli wykazuje działania przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antyoksydacyjne. Co to oznacza dla naszego organizmu?

Przede wszystkim, regularne stosowanie pyłku pszczelego w pozytywny sposób wpływa na naszą odporność. Zatem produkt ten zalecany jest osobom po przebytych chorobach, zabiegach operacyjnych, zmagającym się z częstymi przeziębieniami, a także - wspomagająco - osobom z anemią.

Dodatkowo pyłek pszczeli przyczynia się do poprawy naszego nastroju, dodaje nam energii do działania i wzmacnia odporność na stres. Wdrożenie pyłku pszczelego do diety może wpłynąć także na:

  • poprawę pracy układu trawiennego;
  • regulację ciśnienia tętniczego krwi;
  • obniżenie poziomu cholesterolu;
  • poprawę pracy serca;
  • prewencję miażdżycy;
  • wyciszenie objawów depresji;
  • usprawnienie redukcji masy ciała;
  • obniżenie poziomu cukru we krwi;
  • poprawę pracy wątroby;
  • redukcję zmarszczek;
  • nawilżenie skóry;
  • oczyszczenie skóry.

Pyłek pszczeli - co jeszcze należy wiedzieć? Przeciwwskazania, jak stosować, cena

Trzeba zaznaczyć, że pyłek pszczeli, mimo że jest naturalny, nie jest produktem dla każdego. Oczywiście przede wszystkim powinny go unikać osoby z alergiami na produkty pszczele. Pyłek pszczeli nie powinien być stosowany również u kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.

Wiele osób zadaje sobie także pytanie o to, ile kosztuje pyłek pszczeli. Dobrej jakości produkt kosztuje w granicach 50-70 zł za kilogram, chociaż oczywiście można znaleźć i droższe oferty. Pamiętajmy jednak, że dzienne spożycie pyłku pszczelego to - w zależności od wieku i stanu zdrowia - od 10 do 40 gramów. Z uwagi na ten fakt, suplementacja pyłku pszczelego nie jest kosztowna.

Pyłek pszczeli można spożywać bezpośrednio albo jako roztwór. Wystarczy wymieszać łyżeczkę pyłku w szklance letniej wody i odstawić roztwór na kilka godzin, a następnie dodać do niego łyżkę miodu i wypić (można pić na czczo; mogą pić go dzieci w wieku powyżej 3 lat).

Czy pyłek pszczeli może się przeterminować?

Oczywiście - pyłek pszczeli, jak wszystkie produkty spożywcze, ma określony okres przydatności do spożycia. Przechowywany w odpowiednich warunkach, tzn. w szczelnie zamkniętym pojemniku, z daleka od źródeł ciepła i światła, zabezpieczony przed wilgocią i w temperaturze maksymalnie 5 stopni Celsjusza, może być spożywany przez rok od daty produkcji.

Więcej o: