Pyłek kwiatowy, jak sama nazwa wskazuje, jest produkowany przez kwiaty. Dokładniej mówiąc, są to męskie komórki rozrodcze roślin. Pyłek ten jest zbierany przez pszczoły, które następnie przenoszą go do ula. W ulach montowane są specjalne poławiacze pyłku. Kiedy pszczoła przechodzi przez taką konstrukcję, pyłek jest strącany z jej odnóży i może być zabrany przez pszczelarza.
Pyłek pszczeli jest źródłem cennych składników odżywczych nie tylko dla ludzi, ale i dla samych pszczół. Dostarcza on owadom m.in. białka. Jego odpowiednie stosowanie u ludzi wykazuje z kolei działanie profilaktyczne w stosunku do wielu chorób.
Pyłek pszczeli to bogactwo wartościowych związków. Zawiera on nie tylko ważne dla życia i zdrowia aminokwasy i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, ale również: katechiny, flawonoidy, witaminy i minerały. Stosowanie pyłku pszczelego pozwala na dostarczenie do naszego organizmu witamin z grupy B oraz witaminy C, D, E. Dodatkowo pyłek pszczeli zawiera m.in. żelazo, cynk, magnez, selen, krzem i wapń. Dzięki zawartości wymienionych wyżej związków pyłek pszczeli wykazuje działania przeciwzapalne, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antyoksydacyjne. Co to oznacza dla naszego organizmu?
Przede wszystkim, regularne stosowanie pyłku pszczelego w pozytywny sposób wpływa na naszą odporność. Zatem produkt ten zalecany jest osobom po przebytych chorobach, zabiegach operacyjnych, zmagającym się z częstymi przeziębieniami, a także - wspomagająco - osobom z anemią.
Dodatkowo pyłek pszczeli przyczynia się do poprawy naszego nastroju, dodaje nam energii do działania i wzmacnia odporność na stres. Wdrożenie pyłku pszczelego do diety może wpłynąć także na:
Trzeba zaznaczyć, że pyłek pszczeli, mimo że jest naturalny, nie jest produktem dla każdego. Oczywiście przede wszystkim powinny go unikać osoby z alergiami na produkty pszczele. Pyłek pszczeli nie powinien być stosowany również u kobiet w ciąży oraz karmiących piersią.
Wiele osób zadaje sobie także pytanie o to, ile kosztuje pyłek pszczeli. Dobrej jakości produkt kosztuje w granicach 50-70 zł za kilogram, chociaż oczywiście można znaleźć i droższe oferty. Pamiętajmy jednak, że dzienne spożycie pyłku pszczelego to - w zależności od wieku i stanu zdrowia - od 10 do 40 gramów. Z uwagi na ten fakt, suplementacja pyłku pszczelego nie jest kosztowna.
Pyłek pszczeli można spożywać bezpośrednio albo jako roztwór. Wystarczy wymieszać łyżeczkę pyłku w szklance letniej wody i odstawić roztwór na kilka godzin, a następnie dodać do niego łyżkę miodu i wypić (można pić na czczo; mogą pić go dzieci w wieku powyżej 3 lat).
Oczywiście - pyłek pszczeli, jak wszystkie produkty spożywcze, ma określony okres przydatności do spożycia. Przechowywany w odpowiednich warunkach, tzn. w szczelnie zamkniętym pojemniku, z daleka od źródeł ciepła i światła, zabezpieczony przed wilgocią i w temperaturze maksymalnie 5 stopni Celsjusza, może być spożywany przez rok od daty produkcji.