Najlepsze śniadanie według lekarzy. Wesprze pracę jelit, nasyci i doda energii na cały dzień

To, co spożywamy rano, wpływa na nasze samopoczucie w ciągu dnia. Jeśli czujesz brak energii do pracy lub nauki, a twoje jelita dają o sobie znać w mało przyjemny sposób, może to oznaczać, że nie zjadłeś wcześniej pełnowartościowego śniadania. Co najlepiej zjeść po przebudzeniu, aby dostarczyć organizmowi wszelkich składników i wartości odżywczych?

Niektórzy pomijają śniadanie z braku czasu lub apetytu wcześnie rano. Nie jest to jednak dobra decyzja, biorąc pod uwagę, że zbilansowany pierwszy posiłek reguluje poziom glukozy we krwi i dostarcza odpowiednią dawkę energii. Co więcej, zapobiega podjadaniu i napadom głodu przed obiadem. 

Zobacz wideo Czy bakterie jelitowe wpływają na nasze zachowanie [NaZdrowie]

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia

Choć wyrażenie to dla większości społeczeństwa zdążyło spowszednieć, to jego przekaz nie stracił na ważności. Pierwszy posiłek odgrywa wielką rolę w tym, jak będziemy się czuć w ciągu dnia. Prawidłowo zbilansowane śniadanie dodaje energii, poprawia koncentrację i sprawia, że mamy siły do działania.

Osoby, które rezygnują ze śniadań, częściej skarżą się na ból głowy, zmęczenie i zły nastrój. Są też bardziej skłonne do zjadania niezdrowych, wysokokalorycznych przekąsek. Brak śniadania będzie prowadził do gromadzenia rezerw przez organizm, co z kolei poskutkuje wolniejszym spalaniem kalorii oraz nadmiarem tłuszczu.

Ponadto rezygnacja z pierwszego posiłku zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego, nadwagę, otyłość i inne schorzenia. Jeśli zależy nam na utrzymaniu odpowiedniej masy ciała, nie pomijajmy wartościowych śniadań.

Owsianka na dobry początek dnia

Śniadanie powinno być nie tylko smaczne, ale i sycące oraz pożywne. Powinno także dostarczać wartości odżywczych i witamin. W kwestii wyboru pierwszego posiłku, dietetycy nie mają wątpliwości, że najbardziej polecaną opcją jest owsianka. Najlepiej z płatków owsianych, które nie zostały poddane dodatkowemu przetworzeniu oraz z dodatkiem owoców: borówek, truskawek, malin czy jabłek.

Świetnym uzupełnieniem będą także orzechy, bakalie, pestki dyni, słonecznik, nasiona chia oraz siemię lniane. Zawarty w nich błonnik pokarmowy wesprze proces trawienia, poprawi perystaltykę jelit i zapewni uczucie sytości na długi czas. Dodatkowo ureguluje poziom cukru we krwi.

Dobrym wyborem śniadaniowym będzie również jogurt naturalny lub kefir z tymi samymi dodatkami, co w owsiance. Probiotyki obecne w składzie tego typu produktów spożywczych wspierają mikroflorę jelitową i poprawiają pracę układu pokarmowego. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: