Tego lepiej unikaj przy nadciśnieniu. Jedzenie tych produktów może pogorszyć twój stan zdrowia

Dane opublikowane przez Narodowy Fundusz Zdrowia sugerują, że niemal 10 milionów dorosłych Polaków zmaga się z nadciśnieniem tętniczym. Schorzenie to najczęściej jest wynikiem niezdrowego stylu życia i nieprawidłowej diety. Chorzy powinni przykładać dużą wagę to tego, co ląduje na ich talerzach. Jakich produktów powinno się unikać przy nadciśnieniu?

Nadciśnienie tętnicze należy do chorób układu sercowo-naczyniowego. Polega na tym, że ciśnienie krwi stale utrzymuje się na bardzo wysokim poziomie, co w przypadku długotrwałych efektów może prowadzić do niebezpiecznych dla zdrowia i życia powikłań, m.in. do udaru, zawału serca czy niewydolności serca lub nerek. Nadciśnienie to schorzenie cywilizacyjne, na które choruje nawet jedna trzecia dorosłych Polaków.

Zobacz wideo Ta choroba nie boli, ale bywa skutecznym zabójcą. Co możesz zrobić?

Nadciśnienie wśród Polaków to poważny problem

Raport Narodowego Funduszu Zdrowia wyjawił, że w 2018 roku w Polsce żyło 9,9 miliona (31,5 proc. populacji) dorosłych osób, u których rozpoznano nadciśnienie tętnicze. Najwięcej chorych jest w przedziale wiekowym 55-74 lata. Za główną przyczynę nadciśnienia uznaje się: otyłość, stres, nadmierne spożycie sodu oraz uwarunkowania genetyczne. Oznacza to, że w większej części sami jesteśmy odpowiedzialni za rozwój choroby, a przyczyniamy się do tego m.in. poprzez złą dietę.

Tych produktów unikaj przy nadciśnieniu

Nieodpowiednia dieta przy nadciśnieniu może prowadzić do zaostrzenia choroby oraz wystąpienia innych, groźnych schorzeń. Aby temu zapobiec, należy zmienić swoje nawyki żywieniowe na takie, które korzystnie wpłyną na zdrowie i uregulują poziom ciśnienia we krwi. 

Zdecydowanie niezalecane w diecie nadciśnieniowej są wysoko przetworzone produkty. Osoby z wysokim ciśnieniem powinny ograniczyć spożycie soli, często obecnej w przekąskach i jedzeniu typu fast food. Nie powinno się również spożywać przetworów takich jak: wędliny i peklowane mięsa, gdyż zawierają duże ilości soli. 

Jeśli borykasz się z nadciśnieniem, unikaj czerwonego mięsa, alkoholu i papierosów, a także produktów smażonych na głębokim tłuszczu oraz napojów mlecznych o dużej zawartości tłuszczu. Niewskazane są również dania na smalcu, słoninie i boczku oraz ryby wędzone, w konserwie, marynowane i w słonej zalewie. Dietetycy zalecają, by zrezygnować też z majonezu, ketchupu i słodyczy.

Nadciśnienie tętnicze - to warto jeść

Prawidłowa dieta oraz aktywność fizyczna korzystnie wpłynie na zdrowie osób z nadciśnieniem i nie tylko. Przede wszystkim warto zwiększyć spożycie warzyw i owoców. Według zaleceń lekarzy powinny one zajmować przynajmniej połowę talerza przy każdym posiłku. 

Dania bogate w błonnik pokarmowy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe (obecne chociażby w rybach morskich), witaminę C, oraz minerały takie jak wapń i potas są najlepszym wyborem w celu obniżenia ciśnienia tętniczego krwi. Ważne jest wyeliminowanie złych nawyków i zamienienie ich na te pozytywne dla stanu zdrowia. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: