Cenne właściwości kalafiora są znane ludzkości nie od dziś. Już setki lat temu uprawiano go, doceniając nie tylko jego walory smakowe, ale i korzystny wpływ na zdrowie. Do dzisiaj przeprowadzono wiele badań, które jednoznacznie wskazują na liczne zalety wynikające z wprowadzenia tego warzywa do swojej diety. Nie wszyscy powinni jednak spożywać go regularnie. Zjedzenie go może bowiem pogorszyć pewne dolegliwości i choroby.
W składzie kalafiora znajduje się duża ilość cennych dla zdrowia człowieka witamin i minerałów. Należą do nich m.in. wit. A, C, E i K oraz witaminy z grupy B, a także potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo, sód i cynk. Kalafior dostarcza również spore ilości błonnika pokarmowego, który obniża ciśnienie oraz cukier we krwi, poprawia stężenie lipidów oraz wspiera funkcjonowanie układu trawiennego poprzez regulowanie cyklu wypróżnień.
Kalafior to warzywo, które warto wprowadzić do diety w ramach profilaktyki antynowotworowej. Regularne spożycie może bowiem uchronić przed nowotworem prostaty i pęcherza. Związkami, które odpowiadają za ochronę przed rakiem, są izotiocyjany i indole, które obecne są również w brokułach i kapuście czerwonej.
Warzywo z rodziny kapustowatych upodobały sobie również osoby starające się schudnąć. Jako że kalafior jest niskokaloryczny, to stanowi świetny element diety redukcyjnej. Zawarty w nim błonnik pomaga utrzymać uczucie sytości na długi czas.
Mimo niezliczonych zalet płynących ze spożywania kalafiora istnieją przypadki, w których radzi się go unikać. Do tej grupy należą m.in. osoby z niedoczynnością tarczycy i chorobą Hashimoto. Kalafior zawiera bowiem substancje zaburzające proces wchłaniania jodu ze spożywanego jedzenia. Podobne działanie mają też pozostałe warzywa z tego samego gatunku: kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta pekińska, kapusta włoska, brukselka, brokuł, kalarepa i jarmuż.
Z rozwagą powinny również podchodzić do jedzenia kalafiora osoby borykające się z dolegliwościami jelitowymi. Jest to warzywo ciężkostrawne, które może wywołać gazy lub wzdęcia. Dietetycy zdecydowanie odradzają spożywania go na kolację. Aby załagodzić jego gazotwórcze właściwości, należy podać go np. z imbirem, czosnkiem lub kminkiem.
Nie zaleca się też regularnego jedzenia kalafiora przez osoby przyjmujące na stałe leki rozrzedzające krew. Warzywo to wspiera bowiem jej krzepliwość, co w konsekwencji może prowadzić do zmniejszenia skuteczności terapii. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl