Więcej tematów sezonowych na Gazeta.pl
Cebula, miód i sok z cytryny - syrop z cebuli gotowy. Nie zastąpi wizyty u lekarza i nie ma mocy silnych leków, choćby antybiotyków. Przede wszystkim wykazuje działanie objawowe i łagodzące. Powinien zadziałać, jeśli tylko jesteś w stanie znieść smak i zapach tej mikstury. Oczywiście, nie pomoże każdemu. Nie powinien też zaszkodzić, jeśli nie masz alergii na którykolwiek składnik syropu lub innych, niezwykle rzadkich przeciwwskazań. Osoby, które nie mogą jeść cebuli czy miodu (drugiego istotnego składnika syropu) najczęściej o tym wiedzą, bo w przypadku choroby przewlekłej lekarz ich o tym poinformował lub doświadczyli konsekwencji ich spożycia. Dla pewności, osoby z problemami zdrowotnymi innymi niż sezonowa infekcja, przyjmujące stale leki, zawsze powinny poradzić się lekarza prowadzącego, nim zaczną coś stosować na własną rękę. Trzeba pamiętać, że zioła także wchodzą w niepożądane interakcje z farmaceutykami.
Przypominamy, że miód nie jest zalecany dzieciom w pierwszym roku życia głównie ze względu na ryzyko wystąpienia botulizmu. Cebulę zwykle wprowadzamy do diety po 9. miesiącu. Warzywo nie jest wskazane w niektórych chorobach żołądka, dwunastnicy, wątroby i nerek.
Syrop z cebuli przede wszystkim działa wykrztuśnie i wspiera odporność organizmu. Cebula, podobnie jak czosnek, ma silne działanie bakteriobójcze - dowiedziono nawet, że wspiera walkę z groźnym gronkowcem złocistym. Nie nadużywaj jednak takich pojęć, jak "naturalny antybiotyk" i nie przypisuj cennemu warzywu nadzwyczajnej mocy. Gdyby cebula mogła mieć moc równą tabletkom, lekarze przepisywaliby warzywa. To dawka, stężenie leku i jego kierunkowe działanie sprawia, że jest efekt. Poważne zakażenia bakteryjne leczymy pod nadzorem lekarza. Domowy syrop sprawdza się jako dodatek do takiej terapii (za zgodą lekarza) lub wtedy, gdy objawy są raczej łagodne, dopiero "coś cię bierze".
Trzeba się też liczyć z tym, że syrop cebulowy nie złagodzi dolegliwości spowodowanych COVID-19. Ta choroba wirusowa od początku charakteryzowała się znaczną odpornością na metody naturalne, stosowane przy innych infekcjach wirusowych. Początkowo właśnie ten brak reakcji na sprawdzone sposoby pozwalał na wstępną diagnozę.
Cebula zawiera sporo cennych witamin i minerałów: niezastąpioną w sezonie infekcji witaminę C, a także witaminy z grupy B i witaminę K. Cynk, potas, magnez, fosfor, wapń i sód, to kolejne cebulowe skarby.
Siarczki, czyli olejki eteryczne, które nadają cebuli charakterystyczny, niekoniecznie lubiany, zapach, mają szczególne znaczenie dla zdrowia. Przykładowo siarczek allilu obniża poziom "złego" cholesterolu LDL.
Za to jeszcze warto pokochać cebulę (najlepiej działa świeże warzywo, choćby na kanapce czy w sałatce):
Nie bez znaczenia dla zdrowia są też pozostałe składniki syropu z cebuli. Miód przede wszystkim działa wzmacniająco, a sok z cytryny to kolejny zastrzyk witaminy C.
Węglowodany proste, zawarte w miodzie, są łatwe do przyswojenia, więc w krótkim czasie odżywiają organizm: są znakomitym źródłem energii dla osłabionych chorobą. Inhibina zawarta w miodzie działa bakteriobójczo. Obfitują w nią przede wszystkim miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe.
Działanie przeciwbakteryjne miodu wykorzystywane jest w dermatologii, szczególnie do zwalczania pryszczy i innych skaz. Nieprzypadkowo zawiera go wiele kosmetyków.
Miód to nie tylko wsparcie odporności. Zawarta w miodzie acetylocholina poprawia ogólną kondycję, gdyż wspiera układ krążenia, wzmacniając wydolność mięśnia sercowego. Także obecny w nim potas wspiera skutecznie ludzkie serce.
Cytryna ma sporo witaminy C (ponad 50 mg/100 g). Dzięki temu wzmacnia odporność organizmu, a także łagodzi przebieg infekcji wirusowych i bakteryjnych.
Wersja zdrowsza, bo nie zawiera białego cukru i pewniejsza, bo wzbogacona sokiem z cytryny, kolejnym uznanym wrogiem infekcji.
Składniki:
Przygotowanie syropu z cebuli:
Stosowanie syropu z cebuli:
Syrop z cebuli można pić 2-4 razy dziennie. Jednorazowo wypijamy łyżkę syropu.
Wersja niewątpliwie słodsza, przez niektórych uważana za smaczniejszą. Nie zawiera cytryny choćby dlatego, że syrop powstaje "na gorąco", a to mijałoby się z celem. Cenne składniki cytryny, a zwłaszcza witamina C, giną w wysokiej temperaturze. Uwaga, gotowanie miodu także pozbawia go mocy. Polecamy zatem pierwszy przepis. Drugi, popularny, przypominamy dla porządku.
Składniki syropu z cebuli:
Przygotowanie syropu z cebuli: