Acerola - w jakich postaciach występuje i jakie ma właściwości? Zobacz, co warto o niej wiedzieć

Acerola to owoc, pochodzący z Wysp Kanaryjskich. W Polsce znamy go jako doskonały naturalny sposób na przeziębienie i wzmocnienie odporności organizmu. Zobacz, w jakich postaciach można go zdobyć, a także co w sobie skrywa.

Acerola: witamina C i inne skarby, ukryte w tym owocu

Wiele osób korzysta z właściwości zdrowotnych, jakie zdradza acerola. Witamina C występuje w tym owocu naprawdę w ogromnej ilości (większej także niż w cytrynie). Zdecydowanie najwięcej występuje jej w niedojrzałych, wciąż zielonych owocach.

Mimo wszystko acerola nie zawiera wyłącznie witaminy C. Możesz po nią sięgać również ze względu na obecność witaminy A, witamin z grupy B, jak również białka, magnezu, wapnia, fosforu, kwasu jabłkowego oraz manganu. Dzięki takiemu składowi, owoc ten może wspomagać produkcję przeciwciał w organizmie oraz zabezpieczać go przed wpływem wolnych rodników. Z tego powodu przyjmowanie aceroli może być korzystne w profilaktyce nowotworów, choroby Alzheimera oraz miażdżycy. Uznaje się również, że owoc ten może się okazać także pomocny w przypadku problemów z nerkami, wątrobą lub serca.

Acerola w proszku

Acerola w proszku to jedna z częstszych postaci, w jakiej można dostać ten owoc. Da się ją kupić w aptece lub w sklepie ze zdrową żywnością. Najlepiej stosować ją w taki sposób, jak zostało to przedstawione w instrukcji, dołączonej do opakowania. Sproszkowane owoce aceroli można śmiało dodawać do jogurtu, słodkich potraw czy dowolnych napojów.

Zobacz wideo Jesień to czas przetworów z pigwy! Dzięki niej wyleczymy kaszel i zgagę

Acerola: tabletki

W jakiej jeszcze formie może być acerola? Tabletki to kolejna postać, w jakiej jest sprzedawany ten owoc. To wygodny sposób na przyjmowanie aceroli i dołączenie jej do swojego jadłospisu (warto sprawdzić, czy oglądane tabletki zawierają rzeczywiście sporą dawkę ekstraktu z aceroli). Jest to suplement diety, który można przyjmować w czasie zwiększonego zapotrzebowania na witaminę C. Tabletki zawierają wyciąg z owoców aceroli, który stanowi naturalne źródło wspomnianej już witaminy. W przypadku niedoboru witaminy C (najlepiej najpierw skonsultować się z lekarzem i potwierdzić to badaniami laboratoryjnymi) można je dodać do swojej apteczki. Tu należy zapoznać się z opisem dawkowania zawartym na opakowaniu lub ulotce dołączonej do suplementu. Można znaleźć zarówno tabletki z acerolą przeznaczone do połknięcia, jak i do ssania.

Acerola: sok

A może płynna acerola? Sok z tego owocu to kolejny sposób na naturalne przyjmowanie witaminy C. Stanowi on płynny suplement diety, który można pić codziennie, tym samym uzupełniając ewentualne niedobory witaminy C. Zwykle jego dawka nie powinna przekraczać 50 ml na dzień. Kiedy już otworzysz butelkę z sokiem z aceroli (wybierz taki sok, który znajduje się w butelce z ciemnego szkła), przechowuj ją w lodówce. Pamiętaj też, by wypić go w przeciągu trzech tygodni. Przed zakupem warto też sprawdzić skład soku i odrzucić ten, który zawiera w sobie cukier.

Acerola: owoc – gdzie kupić?

Niektórych mimo wszystko może zainteresować owoc aceroli. Gdzie go kupić? Niestety, nie jest to takie proste. Owoce aceroli bardzo rzadko pojawiają się w sklepach ze zdrową żywnością – zdecydowanie prościej jest w nich dotrzeć do soku z tego owocu lub jego sproszkowanej formy. 

Zobacz też: Imbir - lekarstwo prosto z natury nie tylko na przeziębienie. Właściwości lecznicze imbiru

***Racjonalna zdrowa dieta może w pełni zaspokoić wszelkie potrzeby człowieka. Gdy podejrzewasz ewentualne niedobory, najlepiej skonsultować się z lekarzem i potwierdzić je badaniami laboratoryjnymi. Jeśli już decydujesz się na suplementację, zaopatruj się w aptece i zapoznaj się z ulotką dołączoną do opakowania. Nie przekraczaj dawek i zalecanego czasu suplementacji (2-3 tygodnie).

Więcej o: