Która kawa jest najzdrowsza dla serca: mielona, rozpuszczalna czy bezkofeinowa? Po 12 latach badań poznano odpowiedź

Po przebadaniu danych 450 tys. dorosłych pacjentów z brytyjskiego biobanku naukowcom udało się ustalić, że picie każdego dnia około 2-3 filiżanek większości rodzajów kawy może chronić przed chorobami układu krążenia i przedwczesną śmiercią. Jednak tylko w przypadku kawy mielonej i rozpuszczalnej z kofeiną zauważono zmniejszenie ryzyka arytmii - wynika z badań opublikowanych tuż przed Międzynarodowym Dniem Kawy, który obchodzimy 29 września.

''Umiarkowane spożycie kawy mielonej, rozpuszczalnej i bezkofeinowej powinno być uznawane za część zdrowego stylu życia'' – przekonuje prof. Peter Kistler, australijski kardiolog z Baker Heart and Diabetes Institute w Melbourne, który jest wykładowcą medycyny na Uniwersytecie w Melbourne oraz Monash University. Naukowiec jest jednym z głównych autorów nowych badań, które zaprezentowano na łamach ''European Journal of Preventive Cardiology".

Chcesz zmniejszyć ryzyko arytmii? Na co dzień wybieraj kawę mieloną lub rozpuszczalną z kofeiną

Przez 12,5 roku obserwowano dane dotyczące spożycia kawy przez 450 tys. osób zarejestrowanych w brytyjskim biobanku. Żaden z pacjentów na początku badania nie miał rozpoznanej arytmii ani innych chorób układu sercowo-naczyniowego.

Zobacz wideo Ta kawiarnia pokazuje, że gastronomia może być eko

Uczestników eksperymentu podzielono na cztery grupy: jedni w ogóle nie pili kawy, a pozostali na co dzień sięgali po kawę mieloną lub rozpuszczalną z kofeiną albo kawę bezkofeinową. Po uwzględnieniu takich czynników jak m.in. wiek, nadciśnienie, otyłość, cukrzyca, otyłość, palenie papierosów, spożycie herbaty i alkoholu, okazało się, że picie wszystkich trzech rodzajów kawy wiązało się ze zmniejszeniem liczby zgonów z jakiejkolwiek przyczyny.

W przypadku kawy mielonej, rozpuszczalnej oraz bezkofeinowej zauważono znacznie zmniejszenie ryzyka choroby niedokrwiennej serca, a także niewydolności serca oraz udaru mózgu. Jednak tylko u osób, które wybierały kawę mieloną lub kawę rozpuszczalną z kofeiną, udało się wykazać niższe ryzyko nieregularnego bicia serca, czyli arytmii.

Jak na zdrowie wpływa picie kawy? Lista chorób, których ryzyko obniża spożywanie ''małej czarnej''

Już we wcześniejszych badaniach potwierdzono, że umiarkowane ilości czarnej kawy – od trzech do pięciu filiżanek dziennie – mogą wiązać się z rzadszymi przypadkami chorób serca, Alzheimera, Parkinsona, a także cukrzycy typu 2, chorób wątroby oraz raka prostaty.

''Kofeina jest najbardziej znanym składnikiem kawy, ale ten napój zawiera ponad sto biologicznie aktywnych składników" – tłumaczy prof. Kistler. Wyniki prowadzonych przez niego badań wskazują na to, że picie od dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie wiązało się z najmniejszą liczbą przedwczesnych zgonów w porównaniu z osobami, które w ogóle nie piły ''małej czarnej''.

  • Spożycie kawy mielonej zmniejszyło ryzyko przedwczesnej śmierci o 27 proc.
  • o 14 proc. w przypadku kawy bezkofeinowej
  • i 11 proc. w przypadku kawy rozpuszczalnej z kofeiną.

Związek między kawą a obniżonym ryzykiem chorób serca i udaru mózgu nie był jednak aż tak silny:

  • picie od dwóch do trzech filiżanek kawy mielonej dziennie obniżyło ryzyko powyższych problemów o 20 proc.
  • ta sama ilość kawy bezkofeinowej zmniejszyła ryzyko o 6 proc.
  • a kawa instant o 9 proc.

Kiedy wzięto pod uwagę wpływ kawy na nieregularne bicie serca (arytmię), to okazało się, że:

  • spożywanie na co dzień od czterech do pięciu filiżanek kawy mielonej z kofeiną zmniejszyło ryzyko arytmii o 17 proc.
  • picie od dwóch do trzech filiżanek kawy rozpuszczalnej dziennie zmniejszyło prawdopodobieństwo arytmii o 12 proc.

Tylko czarna kawa ma korzystne działanie na organizm — lepiej unikać słodkich dodatków

Naukowcy podkreślają, że uzyskane przez nich wyniki opierały się na informacjach, które zgłaszali sami uczestnicy przez około 12,5 roku. W tym czasie zmieniały się nawyki dotyczące stylu życia badanych.

Warto jednak zaznaczyć, że korzyści zdrowotne dotyczą tylko czarnej kawy, bez żadnych dodatków – takich jak mleko, śmietanka, cukier czy słodkie syropy.

Z kolei w przypadku kawy niefiltrowanej, parzonej np. po turecku lub w formie espresso, obecny jest tzw. kafestol, który może podnosić poziom ''złego'' cholesterolu LDL.

Najnowsze wyniki badań dotyczyły tylko dorosłych osób – dzieciom i młodzieży odradza się picie napojów zawierających kofeinę, tj. cola lub tzw. energetyki.

źródło: European Journal of Preventive Cardiology / European Society of Cardiology / Science Daily

Więcej o: