W ekologicznym makaronie wykryto toksyny. GIS wydało ostrzeżenie publiczne

Wyższy niż dopuszczalny poziom ochratotoksyny A wytwarzanej przez grzyby rodzaju Aspergillu i Penicillium Państwowa Inspekcja Sanitarna stwierdziła w pełnoziarnistym makaronie żytnim Bartolini Eko. Spożywanie wskazanej w komunikacie partii może mieć szkodliwy wpływ na zdrowie - alarmuje sanepid.

Główny Inspektorat Sanitarny wydał decyzję o wycofaniu z obrotu produktu o nazwie Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), z numerem partii: 06.2024L02 i datą minimalnej trwałości do czerwca 2024 roku. Jego producentem jest P.P.H „TABIT" Sp. z o.o. z Otwocka. Chodzi o towary o masie netto 250 g i 400 g, które występują w formie świderek, gniazd nr 4 (tagliatelle) oraz muszli nr 2.

"Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta" – poinformowano w komunikacie. GIS ostrzega, że nie należy spożywać wycofanych partii wyrobów.

Czym jest ochratoksyna A i jak wpływa na zdrowie?

Ochratoksyna A jest jedną z najczęściej występujących mykotoksyn w pokarmach. Występuje pod postacią białego, krystalicznego proszku. W klimacie chłodnym i umiarkowanym może być wytwarzana przez grzyby z gatunku Penicillium verrucosum. Wykazuje toksyczne działanie wobec neuronów. Istnieją podejrzenia, że może mieć działanie rakotwórcze i sprzyja powstawaniu chorób neurodegeneracyjnych, tj. parkinson lub alzheimer.

Więcej o: