Główny Inspektorat Sanitarny wydał decyzję o wycofaniu z obrotu produktu o nazwie Bartolini Eko makaron 100 % żytni pełnoziarnisty (ekologiczny), z numerem partii: 06.2024L02 i datą minimalnej trwałości do czerwca 2024 roku. Jego producentem jest P.P.H „TABIT" Sp. z o.o. z Otwocka. Chodzi o towary o masie netto 250 g i 400 g, które występują w formie świderek, gniazd nr 4 (tagliatelle) oraz muszli nr 2.
"Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania prowadzony przez producenta" – poinformowano w komunikacie. GIS ostrzega, że nie należy spożywać wycofanych partii wyrobów.
Ochratoksyna A jest jedną z najczęściej występujących mykotoksyn w pokarmach. Występuje pod postacią białego, krystalicznego proszku. W klimacie chłodnym i umiarkowanym może być wytwarzana przez grzyby z gatunku Penicillium verrucosum. Wykazuje toksyczne działanie wobec neuronów. Istnieją podejrzenia, że może mieć działanie rakotwórcze i sprzyja powstawaniu chorób neurodegeneracyjnych, tj. parkinson lub alzheimer.