Babka jajowata. Poznaj dobroczynne właściwości tego ziela

Babka jajowata to roślina należąca do rodziny, która obejmuje około 270 gatunków! Większość z nich ma właściwości lecznicze wykorzystywane od wieków w medycynie ludowej. Jakie są charakterystyczne cechy, właściwości oraz sposoby stosowania babki jajowatej?

Co to jest babka jajowata?

Babka jajowata to roślina rosnąca w strefie klimatu umiarkowanego obydwu półkul. Najwięcej gatunków można spotkać w Europie. Znajdziemy ją także w Australii i Nowej Zelandii, w których występują 33 gatunki. W Polsce rośnie kilkanaście odmian, a występowanie obejmuje cały teren kraju. Są to rośliny jednoroczne oraz wieloletnie, zielne, rzadziej ze zdrewniałymi łodygami. Najwyższa wysokość jaką osiągają to 50 cm.

Liście babki (zależnie od gatunku) mają różny kształt – mogą być pierzaste, wcinane lub gładkie i mocno użyłkowane. Najczęściej wyrastają z podstawy rośliny, są pojedyncze. Kwiaty babki osadzone są na długich i bezlistnych szypułkach, są bardzo drobne. Nasiona mieszczą się w torebce, która po dojrzeniu pęka, wysypując je na ziemię.

Babka jajowata: zastosowanie

Babka jajowata ma szerokie zastosowanie w lecznictwie ludowym i medycynie naturalnej. Właściwości zdrowotne wykazują nie tylko nasiona, ale i łuski babki jajowatej. Ten gatunek występuje między innymi na Wyspach Kanaryjskich i w Hiszpanii, ale uprawiany jest również w Stanach Zjednoczonych, Indiach i Brazylii.

  1. Drobne, śluzowate i owalne nasiona babki jajowatej, a także jej łuski są niezwykle bogatym źródłem błonnika pokarmowego. Dzięki temu doskonale sprawdzają się w problemach z trawieniem i przemianą materii. Obliczono, że jedna łyżeczka łuski babki jajowatej pokrywa prawie 20% dziennego zapotrzebowania na błonnik.
  2. Drugim cennym składnikiem odżywczym, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, jest białko, którego większa ilość znajduje się w nasionach tej rośliny. Babka jajowata jest również źródłem niewielkiej ilości węglowodanów oraz tłuszczów, ale stanowią one stosunkowo znikomy procent.
  3. Ze względu na lekkie działanie przeczyszczające, nasiona i łuski babki jajowatej stosowane są w dolegliwościach żołądkowo-trawiennych. Świetnie poprawiają pracę jelit, łagodnie przeczyszczają i zapobiegają zaparciom.
  4. Oprócz korzystnego działania na układ trawienny, babka jajowata ma zdolność obniżenia poziomu złego cholesterolu. Roślina wspomaga wydalanie żółci, w ten sposób obniżając stężenie cholesterolu we krwi.
  5. Ostatnie badania naukowe dowiodły, że spożycie babki jajowatej ma istotny wpływ na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Okazało się, że we krwi diabetyków odnotowano dużo niższe jej stężenie. Podobne wyniki mieli pacjenci zdrowi (cukier we krwi po spożywaniu babki ulegał znacznej redukcji) oraz przedcukrzycowi.
Zobacz wideo Chcesz się leczyć lub odchudzać ziółkami? Musisz to wiedzieć!

Babka jajowata: jak stosować?

Bezpieczna dawka u dorosłych wynosi około 10-30 gramów nasion lub od 5 do 30 gramów łuski. Taką dawkę można stosować w leczeniu zaparć. Babka stosowana jako środek umożliwiający obniżenie cholesterolu powinna być zażywana w ilości około 10 gramów dziennie.

Wskazane dawki warto przyjmować w formie podzielonej tak, aby przez cały dzień był jej odpowiedni poziom stężenia we krwi. Należy wspomnieć, że kurację trzeba rozpocząć małą ilością, w późniejszym czasie można dawkę zwiększyć do zalecanej ilości.

Nasiona i łuski babki jajowatej przyjmujemy w sposób naturalny. Łyżeczkę nasion popijamy szklanką wody. Można je także wsypać do wody, dobrze zamieszać i natychmiast wypić. Najlepiej jest spożywać je pomiędzy normalnymi posiłkami (ze względu na właściwości wspomagające trawienie).

Nie należy zażywać produktu wraz z lekami. Warto także pamiętać, że leczenie ziołami nie jest w stanie zastąpić działań medycznych. Jeśli problem z zaparciami lub innym schorzeniem nie ustępuje należy skonsultować się z lekarzem celem ustalenia przyczyny problemu i wdrożenia odpowiedniego leczenia. 

Przeciwwskazania do stosowania babki jajowatej

Nasion babki jajowatej nie powinny spożywać osoby poniżej szóstego roku życia, uczuleni na substancje zawarte w tej roślinie, pacjenci kardiologiczni z ciężkimi chorobami serca, osoby z chorobą przełyku, przepukliną oraz cierpiący na niezdiagnozowane bóle brzucha. Nie zaleca się spożywania babki jajowatej również przez pacjentów z żylakami i krwawieniami z odbytu, zaparciami spastycznymi, niedrożnością jelit oraz cukrzycą insulinową.

Gdzie kupić nasiona babki jajowatej?

Nasiona oraz łuski babki jajowatej można zakupić w aptekach, niektórych supermarketach, sklepach ze zdrową żywnością oraz w sklepach internetowych.

Zobacz też: Tarczyca bajkalska. Syberyjska roślina o wielu zastosowaniach

Więcej o: