Kadm. Dlaczego jego obecność w żywności jest niebezpieczna?

Kadm wśród ogółu odkrytych pierwiastków należy do substancji o właściwościach toksycznych. Jego działanie ma szkodliwy wpływ na środowisko naturalne i żywe organizmy. W jakiej żywności znajduje się kadm i czym może grozić zatrucie nim?

Kadm: co to jest za pierwiastek?

Kadm to pierwiastek klasyfikowany jako metal przejściowy z układu okresowego. Jego nazwa pochodzi od słowa "kadmeia" oznaczającego grecką nazwę rudy cynku. Kadm, pomimo że jest pierwiastkiem toksycznym, zwykle występuje jako produkt uboczny w produkcji cynku. Jest rzadko spotykany, a jego obecność w skorupie ziemskiej wynosi 0,00005% na całej naszej planecie. Kadm jest jednym z najważniejszych czynników zanieczyszczenia środowiska i stanowi silne zagrożenie dla zdrowia ludzi oraz zwierząt. Zawiera w sobie substancje rakotwórcze, dlatego Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem wpisała kadm oraz jego pochodne na czarną listę. Pierwiastek ten został określony jako groźny dla zdrowia i życia człowieka metal ciężki.

Kadm: zastosowanie w przemyśle

Jak wykorzystywany jest kadm? Zastosowanie tego pierwiastka w przemyśle jest bardzo szerokie. Jest on stosowany m.in. w:

  • metalurgii - m..in jako powłoka ochronna dla innych metali,
  • medycynie - kadm jest jednym ze składników amalgamatu, czyli wypełnień używanych w stomatologii,
  • akumulatorach niklowo-kadmowych,
  • reaktorach jądrowych,
  • ogniwach słonecznych - w roli warstwy buforowej,
  • sztuce - pozwala uzyskać barwnik w odcieniu żółcieni kadmowej,
  • fizyce jądrowej. 

Kadm w żywności

Kadm obecny jest w glebie i powietrzu. Problemem naszych czasów stał się także kadm w żywności - to stąd znajduje łatwą drogę do wniknięcia w organizm człowieka. Pierwiastek ten kumuluje się w organach, które pełnią funkcję oczyszczaczy organizmu, czyli w nerkach i wątrobie. Jednak kadm ma również zdolność odkładania się w innych tkankach (m.in. w kościach i jądrach).

Pierwiastek ten jest łatwo przyswajany przez organizm człowieka, co naraża nas na bardzo poważne zatrucie kadmem. Kadm w organizmie (w silnym stężeniu) może doprowadzić do niewydolności narządów, a w konsekwencji do śmierci pacjenta. Kadm dociera do żywności z nawozów sztucznych oraz pestycydów służących do ochrony przed szkodnikami. Można go przyjąć nawet z pozornie zdrowymi produktami (owoce i warzywa). Kadm jest pobierany z gleby w nawet 70% i w 30% z powietrza. Najnowsze badania pokazują, że z roku na rok następuje zwyżkowa tendencja obecności kadmu w naszym otoczeniu. Jego coraz wyższe stężenie w masowych uprawach budzi niepokój.. Warto jednak zaznaczyć, że w uprawach ekologicznych zawartość kadmu w żywności jest nawet o 50% niższa. 

Zobacz wideo Czy woda może się zepsuć? [NaZdrowie]

Kadm w organizmie człowieka

Niestety każdy z nas narażony jest na kontakt z kadmem, dlatego istnieje coraz większe zagrożenie masowych zachorowań na osteoporozę oraz bardzo niebezpieczną krzywicę. Kadm w organizmie przyczynia się głównie do demineralizacji, a w konsekwencji do deformacji kości. Jest dużym zagrożeniem dla układu sercowo-naczyniowego, sprzyja odkładaniu się blaszek miażdżycowych. Jest przyczyną stresu oksydacyjnego, upośledza funkcjonowanie układu odpornościowego i sprzyja rozwojom nowotworów. Stężenie kadmu w organizmie utrudnia, a czasami także uniemożliwia wchłanianie cennych minerałów, do których należą: wapń, cynk, miedź i żelazo.

Jak usunąć kadm z organizmu?

Kadm jest metalem ciężkim, którego usunięcie może być trudne. Pierwszym krokiem do wyeliminowania tego pierwiastka z organizmu jest wymiana plomb amalgamatowych. Ważne kwestie to także:

  • picie przefiltrowanej wody,
  • przebywanie w dobrze wentylowanym pomieszczeniach,
  • unikanie spożywania dużych ilości owoców morza i ryb (potencjalnego źródła metali ciężkich),
  • rzucenie palenia - kadm obecny jest w wyrobach tytoniowych.

Zatrucie kadmem

Kadm jest uważany za główną przyczynę zapadania na nowotwory: endometrium, płuc, pęcherza moczowego. Jest czynnikiem zagrożenia cukrzycą typu II, chorób serca, niewydolności nerek oraz wątroby. Zatrucie kadmem przyczynia się do powstania dysfunkcji komórek wątroby, a w konsekwencji ich apoptozy.

Zobacz też: Pokrzyk wilcza jagoda (belladonna) - objawy zatrucia, właściwości, ostrzeżenia

Więcej o: