Sok z rokitnika wytwarzany jest z owoców rośliny należącej do rodziny oliwnikowatych, okrytonasiennych. Rokitnik pospolity w stanie naturalnym rośnie w:
W Polsce można go znaleźć na całym terytorium kraju w postaci ozdobnego krzewu oraz rośliny uprawnej. Jego charakterystyczną cechą są żółtopomarańczowe, drobne owoce, wykorzystywane do celów leczniczych oraz w kuchni. Rokitnik jest krzewem liściastym wyrastającym na wysokość kilkunastu metrów. Jego gałęzie są bardzo rozłożyste. Liście ułożone skrętolegle, są wąskie (czasami lancetowate), osadzone na krótkim ogonku i pokryte od dolnej strony tarczowatymi włoskami.
Kwiaty rokitnika rozwijają się przed liśćmi, a czasami razem z nimi. Są niezbyt okazałe, zielonkawo-brunatne. Owocami są drobne niełupki w kształcie owalnym lub podłużnie żeberkowanym, w pomarańczowo-żółtej barwie. Ich ozdobny charakter sprawia, że rokitnik coraz częściej sadzony jest w parkach, na skwerach, a także w prywatnych ogrodach. Z jego owoców wyrabiany jest sok z rokitnika, który znajduje zastosowanie w kuchni oraz medycynie naturalnej.
Owoce rośliny są bogatym źródłem witaminy C, która wykazuje działanie:
W składzie soku z rokitnika znajdziemy między innymi witaminę A, B12, C, D, E, K oraz P. Oprócz witamin rokitnik zawiera mikro- i makroelementy (glin, żelazo, krzem, wapń oraz potas). Po przetworzeniu owoce rokitnika (w przeciwieństwie do owoców róży) nie tracą swoich cennych właściwości. To umożliwia ich długie przechowywanie w każdej postaci. Owoce rokitnika w stanie surowym dość rzadko można znaleźć w sprzedaży. Najczęściej można je spotkać w stanie suszonym, postaci liofilizacyjnej lub pod postacią dżemów, soków czy syropów. Na rynku dostępny jest również olej z rokitnika tłoczony z nasion krzewu. Przeciwzapalne właściwości soku rokitnika sprawiają, że często jest on stosowany przy infekcjach oraz w celu wzmocnienia organizmu w sezonie jesienno-zimowym.
Sok z rokitnika jest produktem smacznym i bardzo wartościowym dla zdrowia zarówno dorosłych, jak i dzieci. Jego właściwości wykorzystywane są do produkcji suplementów diety i leków. Sok z rokitnika wykazuje działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe oraz wspomaga organizm w walce z infekcjami dróg oddechowych. Kurację sokiem z rokitnika można wzmocnić naparem z jego liści, który ma takie samo działanie. Sok z rokitnika można stosować także jako specyfik wzmacniający odporność organizmu.
Dzięki dużej zawartości witaminy C, sok z rokitnika wykorzystuje się do leczenia przeziębień, grypy oraz innych infekcji wirusowych. Zawarte w soku mikroelementy pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę oraz chorobę wieńcową. Sok z rokitnika na czczo pomocny jest również w leczeniu zatruć pokarmowych, uciążliwych biegunek oraz chorób żołądka.
Dzięki zawartości kwasów Omega-7 picie rokitnika zapewnia uczucie sytości i zmniejsza łaknienie. Z tego powodu sok z rokitnika doskonale sprawdzi się na odchudzanie. Warto włączyć go do codziennej diety opartej na zdrowych składnikach. Dobrze dobrane i odpowiednio zbilansowane posiłki wraz z sokiem z rokitnika ułatwią zrzucenie zbędnych kilogramów i pozwolą utrzymać odpowiednią wagę.
Sok z rokitnika to naturalny suplement diety, niemniej jednak warto zachować ostrożność włączając go do naszej diety. Aby złagodzić dość cierpki smak produktu, można rozcieńczyć go wodą w proporcjach 1:4. Osoby dorosłe powinny spożywać dawkę 150 ml dziennie, a dzieci 100 ml.
Każdy produkt spożywczy zawierający dużą ilość witaminę C powinno się spożywać z umiarem. Nadmierna ilość tej witaminy powoduje tworzenie się kamieni w nerkach. Przeciwwskazaniem do picia soku z rokitnika jest również zapalenie pęcherzyka żółciowego, kamica żółciowa oraz stany zapalne trzustki.
Zobacz też: Sok z brzozy - cudowny napój czy po prostu słodkawy płyn?