Olej z ostropestu powstaje dzięki roślinie zielonej należącej do rodziny astrowatych. Jej wygląd powoduje, że osoby nieznające leczniczych właściwości ostropestu traktują go, jak chwast i usuwają z ogrodu. Ostropest wywodzi się z południowej i południowo-wschodniej Europy, Północnej Afryki, Zachodniej Azji oraz z Indii i Pakistanu, gdzie był uprawiany. Rozprzestrzenił się samoczynnie w wielu innych regionach świata. Obecnie rośnie dziko na większości kontynentów (w tym także na Nowej Zelandii i w Australii). W Polsce traktowany jest zarówno jako roślina uprawna, jak i jako egzemplarz dziki.
Charakterystyczny wygląd kwiatostanu oraz liści przywołuje na myśl wszechobecny chwast, czyli oset. Ma prostą i grubą łodygę wzniesioną na wysokość nawet 2 m. Szerokie, jajowate i bezogonkowe liście mają powierzchnię pokrytą białymi plamami. Brzegi liści są usiane kolcami. Kwiat ostropestu plamistego w kształcie koszyczka umiejscowiony jest na szczycie łodygi, ma kolor purpurowo-różowy. Owocem jest niełupka, zakończona puchem kielichowym, który jest dużo dłuższy niż sam owoc. Ostropest to roślina jednoroczna. Można spotkać go jako ziele uprawne w ogrodach lub w stanie dzikim na ugorach i nieużytkach. Popularny stał się olej z ostropestu.
Ostropest jest rośliną oleistą, można z niej tłoczyć olej o cennych właściwościach medycznych (znanych już od średniowiecza). Olej z ostropestu tłoczony jest z ziaren, zawiera flawonoidy, fitosterole, kwasy organiczne, witaminę K i C. Zawiera również sporą ilość białek, minerałów oraz sylimarynę. Olej z ostropestu wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Olej z ostropestu znajduje zastosowanie głównie w chorobach wątroby. Zalecany jest m.in. na:
Produkt działa oczyszczająco na wątrobę i nerki oraz wykazuje silne działanie przeciwzapalne. Znakomicie sprawdza się także podczas dolegliwości brzusznych, łagodzi wzdęcia i niestrawność.
Olej z ostropestu wykazuje działanie przeciwnowotworowe, likwiduje wolne rodniki oraz obniża poziom cholesterolu. Regularne spożywanie oleju ułatwia pracę serca i wspiera układ krwionośny. Doskonale sprawdza się w leczeniu infekcji dróg oddechowych, stanów zapalnych dziąseł, bólu gardła. Najnowsze publikacje donoszą, że zawarta w ostropeście sylimaryna może być skutecznym medykamentem w leczeniu cukrzycy typu drugiego. Przyczynia się także do wyrównania poziomu niekorzystnego cholesterolu. Wspomagając prace wątroby, jednocześnie przyczynia się do redukcji cellulitu, którego powstawanie wiąże się ze złym funkcjonowaniem wątroby. Dzięki korzystnemu działaniu na pracę układu trawiennego, olej z ostropestu przyczynia się do skutecznego zrzucenia zbędnych kilogramów.
Ostropest w niezwykle pozytywny sposób wpływa także na jędrność, gładkość i ogólną kondycję skóry, dlatego olej z ostropestu na twarz to doskonały składnik do codziennej pielęgnacji. Zmienione chorobowo miejsca, uszkodzenia naskórka czy stany atopowe posmarowane olejem z ostropestu odzyskują zdrowy wygląd. Olej z ostropestu leczy także oparzenia i skaleczenia. Przyspiesza regenerację skóry, ma działanie przeciwzapalne oraz ułatwia nawilżenie, podnosi elastyczność i rozjaśnia przebarwienia. Produkt regularnie stosowany opóźnia starzenie się skóry oraz oddala w czasie jej wiotczenie.
Podczas kuracji olejem z ostropestu należy pamiętać, by nie podawać go osobom poniżej 12 roku życia, kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym.
W innych przypadkach można spożywać go 2 razy dziennie po 1 łyżeczce. Olej z ostropestu na czczo można spożywać jednak w przypadku, gdy przyjmujemy także leki należy skonsultować to z lekarzem, gdyż może on osłabiać działanie niektórych z nich.
Nie zaleca się przyjmowania oleju podczas przyjmowania leków antykoncepcyjnych, leków psychotropowych i przeciwzakrzepowych. Skutkami ubocznymi w skrajnych przypadkach może być biegunka, ból głowy oraz świąd.
Zobacz też: Zioła na wątrobę: jakie zioła wspomagają pracę wątroby