Tłusty czwartek 2022. Przepis na faworki, które nie są bombą kaloryczną - wystarczy zamienić kilka składników

Tłusty czwartek tuż-tuż. Nie dziwi więc fakt, że sporo osób szuka obecnie przepisów na słodkie przekąski. Ogromną popularnością cieszą się nie tylko domowe pączki, lecz także faworki. Podpowiadamy, jak je przygotować. Co ciekawe, nasze faworki nie są wcale bombą kaloryczną!

Więcej ciekawych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Zobacz wideo Przepis na faworki z ciasta francuskiego

Tłusty czwartek to ostatni czwartek przed wielkim postem. Początków tradycji można doszukiwać się już w czasach starożytnych. Wówczas koniec zimy celebrowano spożywaniem tłustych potraw. Na przykład Rzymianie obchodzili w ten sposób raz w roku "tłusty dzień". Zwyczaj ten zawitał w końcu także do Polski. I od wielu lat cieszy się ogromną popularnością. 

Tłusty czwartek 2022 - kiedy wypada?

W tym roku tłusty czwartek wypada 24 lutego. Z tej okazji warto przygotować coś specjalnego. Mamy dla was prosty przepis na domowe faworki. Tradycyjne faworki są dosyć kaloryczne. Jeden faworek to 87 kcal, ale zazwyczaj trudno się ograniczyć do zjedzenia tylko jednego. 100 g faworków dostarcza 511 kcal, w tym zaledwie 8,8 g białka, 31,6 g tłuszczu oraz aż 49,5 g węglowodanów.

Mamy jednak dobrą wiadomość: nie nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować faworki w wersji light, używając do ich przyrządzenia mąki pełnoziarnistej lub owsianej oraz sięgając po jogurt naturalny zamiast śmietany. Z kolei osoby z nietolerancją glutenu mogą skorzystać np. z mąki ryżowej, migdałowej, czy też kokosowej.

Tłusty czwartek 2022 - przepis na faworki

Oto nasz przepis na faworki, które nie będą bombą kaloryczną. Potrzebne składniki to:

  • 5 łyżek naturalnego jogurtu;
  • 200 g mąki pełnoziarnistej;
  • aromat waniliowy;
  • 2 łyżki pudru z ksylitolu;
  • 2 żółtka;
  • szczypta soli. 

Tłusty czwartek 2022 - domowe faworki krok po kroku

Jeśli masz już wszystkie potrzebne składniki, połącz ze sobą sól, jogurt, cukier oraz aromat waniliowy. Najlepiej będzie, gdy zrobisz to w dosyć dużej misce. Wspomniane składniki zmiksuj. Finalnie powinny stworzyć one puszystą masę. Następnie:

  • Do puszystej masy dodaj mąkę;
  • zagniataj ciasto;
  • odłóż je na około 20 minut;
  • po upływie tego czasu rozwałkuj je na grubość około 2-3 mm;
  • następnie potnij je na kilkucentymetrowe wstążki;
  • na środku każdej wstążki wykonaj nacięcie;
  • następnie przez nacięcie przewiń jedną z końcówek ciasta.

Piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni C. Umieść w nim faworki. Tłustoczwartkowy przysmak będzie gotowy po mniej więcej 10-12 minutach. 

Może cię także zainteresować:

Więcej o: