Więcej ciekawych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl
Tłusty czwartek to ostatni czwartek przed wielkim postem. Początków tradycji można doszukiwać się już w czasach starożytnych. Wówczas koniec zimy celebrowano spożywaniem tłustych potraw. Na przykład Rzymianie obchodzili w ten sposób raz w roku "tłusty dzień". Zwyczaj ten zawitał w końcu także do Polski. I od wielu lat cieszy się ogromną popularnością.
W tym roku tłusty czwartek wypada 24 lutego. Z tej okazji warto przygotować coś specjalnego. Mamy dla was prosty przepis na domowe faworki. Tradycyjne faworki są dosyć kaloryczne. Jeden faworek to 87 kcal, ale zazwyczaj trudno się ograniczyć do zjedzenia tylko jednego. 100 g faworków dostarcza 511 kcal, w tym zaledwie 8,8 g białka, 31,6 g tłuszczu oraz aż 49,5 g węglowodanów.
Mamy jednak dobrą wiadomość: nie nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować faworki w wersji light, używając do ich przyrządzenia mąki pełnoziarnistej lub owsianej oraz sięgając po jogurt naturalny zamiast śmietany. Z kolei osoby z nietolerancją glutenu mogą skorzystać np. z mąki ryżowej, migdałowej, czy też kokosowej.
Oto nasz przepis na faworki, które nie będą bombą kaloryczną. Potrzebne składniki to:
Jeśli masz już wszystkie potrzebne składniki, połącz ze sobą sól, jogurt, cukier oraz aromat waniliowy. Najlepiej będzie, gdy zrobisz to w dosyć dużej misce. Wspomniane składniki zmiksuj. Finalnie powinny stworzyć one puszystą masę. Następnie:
Piekarnik powinien być rozgrzany do 180 stopni C. Umieść w nim faworki. Tłustoczwartkowy przysmak będzie gotowy po mniej więcej 10-12 minutach.
Może cię także zainteresować: