Więcej ciekawych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl
Na kształt naszych brzuchów wpływają nie tylko indywidualne różnice anatomiczne. To także styl życia oraz sposób odżywiania. Ogromny wpływ na to, jak wygląda brzuch, ma między innymi spożycie alkoholu.
Brzuch alkoholowy nazywany bywa także brzuchem cukrowym czy węglowodanowy. To dlatego, że ten typ otyłości charakteryzuje nie tylko osoby, które spożywają alkohol w nadmiernych ilościach, lecz także cierpiące na insulinooporność lub spożywające zbyt dużo cukru. Warto podkreślić, że brzuch alkoholowy nie jest tożsamy z nadwagą.
Jak go rozpoznać? Brzuch w takich przypadkach jest wystający. Jednak co ważne, raczej nie rozchodzi się na boki i stosunkowo mało tłuszczu odkłada się na pupie i biodrach.
Brzuch alkoholowy Arkadiusz Gadaliński
Analizy przeprowadzone na 57 tys. badanych przez Centre for Alcohol Research w Danii dowiodły, że osoby pijące duże ilości alkoholu mają znacznie większą skłonność rozwinięcia otyłości brzusznej niż te, które piją sporadycznie.
Brzuch alkoholowy nie jest tylko i wyłącznie problemem estetycznym. Tłuszcz może gromadzić się w warstwie pod skórą albo w głębszych warstwach pod mięśniami brzucha. W tym drugim przypadku mówimy o tkance tłuszczowej trzewnej. Często nie widzimy jej, ponieważ wypełnia przestrzeń między najważniejszymi narządami, tj. okolice wątroby czy jelit.
Mało kto wie, że taka tkanka jest dużo bardziej groźna dla naszego zdrowia niż podskórna tkanka tłuszczowa. Sprzyja ona między innymi rozwojowi cukrzycy typu 2 oraz chorób układu krążenia, a także upośledza pracę zanurzonych w niej narządów. Dlatego w takich przypadkach najważniejszym krokiem jest ograniczenie spożycia alkoholu. Poza tym zwróć uwagę na inne proste cukry w diecie, czyli te pochodzące głównie ze słodyczy i wypieków. Jeśli chcesz poprawić wygląd swojego brzucha, poznaj także inne przydatne wskazówki: