Dieta w ciąży - jak powinien wyglądać jadłospis w ciąży i dlaczego warto go ułożyć?

Dieta w ciąży powinna opierać się na takich składnikach, które z jednej strony nie zaszkodzą dziecku, z drugiej natomiast pozwolą matce pozostać w dobrym zdrowiu. Sprawdź, co warto dołączyć do swojego menu w czasie ciąży, a czego powinnaś raczej unikać.

Dieta dla kobiet w ciąży – dlaczego jest taka ważna?

Dieta dla kobiet w ciąży musi być przede wszystkim odpowiednio przemyślana. Na pewno dobór produktów żywieniowych może Ci sprawiać spory problem, ponieważ zmieni się wówczas Twój smak i to, co wcześniej uważałaś za wyjątkowo dobre, teraz może Ci w ogóle nie smakować. A czemu to takie istotne, by odpowiednio się odżywiać w trakcie ciąży? Musisz zdać sobie sprawę z tego, że Twój organizm jest wtedy znacznie bardziej obciążony i wymaga odpowiedniego wsparcia. Dodatkowymi problemami, oprócz wspomnianej już zmiany smaku, są pojawiające się nudności, zgaga, nagłe napady głodu czy zaparcia. Zdrowe odżywianie pomoże lepiej znieść te niedogodności i wytrwać aż do porodu.

Dieta w ciąży ma też znaczenie dla dziecka. Pozytywnie wpływa na jego ogólny rozwój, w tym prawidłową budowę układu nerwowego. Zmniejsza też ryzyko chorób, na jakie mogłoby zapaść w przyszłości (na przykład cukrzyca typu drugiego czy otyłość).

Co jeść w ciąży: lista produktów

Są pewne rzeczy, których obecność w swoim jadłospisie powinny rozważyć przyszłe mamy. Co jeść w ciąży? Lista pożytecznych produktów żywnościowych prezentuje się następująco:

  • przetwory mleczne;
  • ryby;
  • gotowane mięso;
  • jajka;
  • pełnoziarniste pieczywo;
  • orzechy;
  • większość świeżych owoców i warzyw;
  • oliwa z oliwek.
Zobacz wideo Czego nie można jeść w ciąży?

Co jeść w ciąży – 1 trymestr

Co jeść w ciąży? 1 trymestr jest nieco bardziej wymagający dla przyszłych matek. Przede wszystkim, postaraj się póki co nie zwiększać kaloryczności swoich posiłków, ponieważ na początku ciąży wcale nie potrzebujesz większej ilości kalorii niż normalnie. Dzięki temu zminimalizujesz ryzyko znacznego przybrania na masie, które bywa zmorą wielu kobiet.

Aby zapewnić sobie odpowiednią dawkę żelaza, sięgaj po kakao lub gorzką czekoladę. W pierwszym trymestrze istotne jest także dostarczanie do organizmu kwasu foliowego. Znajdziesz go w brokułach, a także w zielonych warzywach liściastych. Warto pomyśleć o morskich rybach, które dostarczą białka, dobrego dla kobiet w pierwszych miesiącach ciąży. Kluczowym minerałem w diecie przygotowywanej na pierwszy trymestr jest ponadto wapń. Jego źródłem okażą się mleczne przetwory. Witaminę A warto natomiast uzupełniać, jedząc marchewkę pod różnymi postaciami.

Co jeść w ciąży – 2 i 3 trymestr

Co jeść w ciąży po pierwszym trymestrze? Możesz uwzględnić wszystkie produkty zalecane do spożycia w jej początkowej fazie, ale musisz pamiętać, że wraz z upływem czasu i rozwojem dziecka zwiększa się Twoje zapotrzebowanie na kalorie.

Jeśli miewasz problemy ze wzdęciami lub zaparciami, możesz sięgnąć po płatki owsiane, które uregulują pracę Twoich jelit. Z kolei dla Twoich nabrzmiałych nóg wybawieniem okażą się banany oraz arbuzy, bogate w potas. W drugim trymestrze wykształca się układ kostny dziecka, dlatego też należy dostarczać organizmowi zwiększoną dawkę witaminy D – znajdziesz ją w różnorodnych ziarnach, kaszach, a także w morelach. Staraj się też dostarczać organizmowi jak najwięcej płynów, zwłaszcza wody (nawet jeśli wydaje Ci się, że wcale nie jesteś spragniona).

Pod koniec ciąży zadbaj o to, by przyjmować lekkostrawne posiłki. Duży, zaokrąglony brzuch wywiera nacisk na jelita, co może znacznie utrudniać wypróżnianie oraz zaburzać jego rytm. Jeśli będziesz unikać ciężkostrawnych potraw, usprawnisz metabolizm i znacznie odciążysz układ pokarmowy.

Kawa w ciąży – czy przyszłe mamy mogą ją pić?

Kawa w ciąży – czy to jeden z tych produktów, które powinnaś skreślić na ten czas ze swojego jadłospisu? Rzeczywiście, kawa, podobnie jak herbata, zawiera kofeinę oraz teinę, które mogą negatywnie wpływać na funkcjonowanie serca dziecka. Z tego powodu poleca się ograniczyć ich picie, a przede wszystkim nie parzyć zbyt mocno. Jeśli natomiast lubisz kawę zbożową, możesz po nią śmiało sięgać – ten napój nie zawiera kofeiny, a za to stanowi źródło pożytecznych witamin.

Jadłospis w ciąży – czego unikać, a co jeszcze ograniczyć?

Jadłospis w ciąży może być mocno zróżnicowany, jednak są produkty, których należy w tym czasie unikać lub których udział w diecie, tak jak kawy czy herbaty, powinno się ograniczyć.

Unikaj:

  • surowych jajek, mięsa oraz ryb – nierzadko znajdują się w nich groźne dla zdrowia bakterie i pasożyty;
  • alkoholu – nie jest tajemnicą, że napoje alkoholowe są bardzo szkodliwe dla rozwijającego się płodu, nie należy go więc spożywać nawet w najmniejszych ilościach;
  • papierosów – nikotyna jest szkodliwa dla płodu, wywołując choroby sercowo-naczyniowe;
  • serów pleśniowych – zawierają bakterie typu listeria, które niekorzystnie wpływają na płód;
  • słodzonych napojów gazowanych – zawierają puste kalorie i dużo cukru.

Poza kawą i herbatą, ogranicz:

  • ostre przyprawy – choć w żaden sposób nie zaszkodzą dziecku, mogą wywołać u Ciebie zgagę;
  • wątróbkę – retinol, czyli pochodna witaminy A, która znajduje się w niej w dużych ilościach okazuje się toksyczna dla płodu;
  • tłuste potrawy – mogą spotęgować problemy gastryczne.

Zobacz też: Czy w okres można zajść w ciążę, czyli kiedy przypadają dni płodne w cyklu miesiączkowym?

Więcej o: