Jajko ile ma kcal? Z takim pytaniem najczęściej zmierzają się osoby, które są na tak zwanej diecie odchudzającej. Nierzadko osoby te obawiają się, że jajka tuczą. Co gorsza, część osób posiada błędne przekonanie, że spożywanie jajek może być szkodliwe. Jednak nie jest to prawdą. Jajka należą do grupy pokarmów tzw. superfoods. Jajko jest wyjątkowym produktem, który zawiera w sobie wiele korzystnych składników. Ponadto ma wielorakie zastosowanie w codziennej kuchni.
W jednym jajku znajdziemy mnóstwo witamin. Są to między innymi witaminy z grupy: A, B, D, E, K. W jajku znajdziemy również kwas foliowy, fosfor, cynk oraz selen. Nie możemy zapomnieć, także o wapniu. Kupując jajka wybierajmy, te z wolnego wybiegu. Są one zdrowsze.
Kaloryczność jaj surowych:
Białko surowe 100g - 36 kcal
Żółtko surowe 100 g - 339 kcal
Całe jajko surowe 100 g - 147 kcal
Całe jajko surowe 1, kat XL (67g) - 98 kcal
Całe jajko surowe 1, kat L (61g) - 90 kcal
Całe jajko surowe 1, kat M (57g) - 84 kcal
Całe jajko surowe 1, kat S (47g) - 69 kcal
Kaloryczność jaj po obróbce termicznej:
Jajko ugotowane 100g - 147 kcal
Jajko w koszulkach 100 g - 147 kcal
Jajko w koszulkach średnie (50g) - 74 kcal
Jajecznica z mlekiem 100 g - 247 kcal
Jajecznica z mlekiem dwujajeczna (120g) - 296 kcal
Jajko smażone na oleju roślinnym (100g) - 179 kcal
Średnie jajko (60g) smażone na oleju roślinnym - 70 kcal
Kaloryczność jaj po obróbce termicznej - rozmiar jaj:
Jajko ugotowane 1, kat XL (67g) - 98 kcal
Jajko ugotowane 1, kat L (61g) - 90 kcal
Jajko ugotowane 1, kat M (57g) - 84 kcal
Jajko ugotowane 1, kat S (47g) - 69 kcal
Jajka można przygotować na rozmaite sposoby i podawać je o różnych porach dnia, choć większość z nas preferuje spożywać je na śniadanie. Obróbka termiczna otwiera przed nami różne możliwości sposobu podania jajek, dzięki czemu nie musimy obawiać się, że produkt ten szybko nam się znudzi. Spośród najpopularniejszych propozycji wymienić należy:
Zobacz też: 6 produktów, które nazywasz "fit", a nimi nie są
W przypadku braku alergii czy jakichkolwiek przeciwwskazań, spożywanie jajek jest rekomendowane również na diecie. Wartości odżywcze i witaminy, które znajdują się w jajkach, są niezwykle cenne dla organizmu. Warto jednak pamiętać, że czym innym jest kaloryczność samego jajka, a czym innym kaloryczność całego posiłku, w którym się ono znajduje. Będąc na diecie należy zwrócić uwagę również na dodatki oraz sposób przygotowania jaj. Zdecydowanie lepszym wyborem będą jaja gotowane niż smażone na dużej ilości tłuszczu.