Ile kalorii ma jajko? Kilka słów o jego składzie i właściwościach

Ile kalorii ma jajko? Dla wielu z nas jajko jest jednym z podstawowych elementów codziennej diety. Spożywamy je w zróżnicowanej postaci - od najprostszej jajecznicy, poprzez nieco bardziej skomplikowanej omlety. Jajko posiada ogromną ilość właściwości odżywczych.

Jajko ile ma kcal? - o liczeniu przy odchudzaniu

Jajko ile ma kcal? Z takim pytaniem najczęściej zmierzają się osoby, które są na tak zwanej diecie odchudzającej. Nierzadko osoby te obawiają się, że jajka tuczą. Co gorsza, część osób posiada błędne przekonanie, że spożywanie jajek może być szkodliwe. Jednak nie jest to prawdą. Jajka należą do grupy pokarmów tzw. superfoods. Jajko jest wyjątkowym produktem, który zawiera w sobie wiele korzystnych składników. Ponadto ma wielorakie zastosowanie w codziennej kuchni.

W jednym jajku znajdziemy mnóstwo witamin. Są to między innymi witaminy z grupy: A, B, D, E, K. W jajku znajdziemy również kwas foliowy, fosfor, cynk oraz selen. Nie możemy zapomnieć, także o wapniu. Kupując jajka wybierajmy, te z wolnego wybiegu. Są one zdrowsze.

Wartości kaloryczne jaj

Kaloryczność jaj surowych:

Białko surowe 100g - 36 kcal

Żółtko surowe 100 g - 339 kcal

Całe jajko surowe 100 g - 147 kcal

Całe jajko surowe 1, kat XL (67g) - 98 kcal

Całe jajko surowe 1, kat L (61g) - 90 kcal

Całe jajko surowe 1, kat M (57g) - 84 kcal

Całe jajko surowe 1, kat S (47g) - 69 kcal

Kaloryczność jaj po obróbce termicznej:

Jajko ugotowane 100g - 147 kcal

Jajko w koszulkach 100 g - 147 kcal

Jajko w koszulkach średnie (50g) - 74 kcal

Jajecznica z mlekiem 100 g - 247 kcal

Jajecznica z mlekiem dwujajeczna (120g) - 296 kcal

Jajko smażone na oleju roślinnym (100g) - 179 kcal

Średnie jajko (60g) smażone na oleju roślinnym - 70 kcal

Zobacz wideo Wiedziałeś? Sprawdź zanim kupisz

Kaloryczność jaj po obróbce termicznej - rozmiar jaj:

Jajko ugotowane 1, kat XL (67g) - 98 kcal

Jajko ugotowane 1, kat L (61g) - 90 kcal

Jajko ugotowane 1, kat M (57g) - 84 kcal

Jajko ugotowane 1, kat S (47g) - 69 kcal

Jaja na diecie

Jajka można przygotować na rozmaite sposoby i podawać je o różnych porach dnia, choć większość z nas preferuje spożywać je na śniadanie. Obróbka termiczna otwiera przed nami różne możliwości sposobu podania jajek, dzięki czemu nie musimy obawiać się, że produkt ten szybko nam się znudzi. Spośród najpopularniejszych propozycji wymienić należy:

  • jajko na twardo
  • jako na miękko
  • jajecznica
  • jajko sadzone
  • jako w koszulce
  • pasta jajeczna
  • omlet

Zobacz też: 6 produktów, które nazywasz "fit", a nimi nie są

W przypadku braku alergii czy jakichkolwiek przeciwwskazań, spożywanie jajek jest rekomendowane również na diecie. Wartości odżywcze i witaminy, które znajdują się w jajkach, są niezwykle cenne dla organizmu. Warto jednak pamiętać, że czym innym jest kaloryczność samego jajka, a czym innym kaloryczność całego posiłku, w którym się ono znajduje. Będąc na diecie należy zwrócić uwagę również na dodatki oraz sposób przygotowania jaj. Zdecydowanie lepszym wyborem będą jaja gotowane niż smażone na dużej ilości tłuszczu.

Więcej o: