Kiwano: jakie ma właściwości i zastosowanie?

Kiwano, czyli tak naprawdę ogórek afrykański albo ogórek rogaty, to owoc rosnący w ciepłym klimacie. Zawiera on wiele cennych składników mineralnych oraz witamin. Jakie właściwości ma kiwano? Jak jeść ten owoc i z czym smakuje najlepiej?

Kiwano pochodzi z Afryki, skąd owoc rozprzestrzenił się na inne obszary świata, w tym do Europy. Roślina rośnie na ciepłych obszarach, w chłodniejszym klimacie może być uprawiane jedynie w szklarniach. W temperaturze poniżej 15 stopni Celsjusza roślina przestaje rosnąć, natomiast, gdy temperatura spada poniżej 5 stopni Celsjusza, kiwano zamiera.

Rośnie podobnie jak ogórki - ma długą, płożącą się łodygę i kwitnie na żółtopomarańczowo. Owoce mają niezwykle oryginalny wygląd - przypominają nieco ogórka pokrytego sporymi kolcami. Owoce są podłużne, wielkością podobne do jabłek (ważą około 200-300 gramów). Skórka jest początkowo zielona, a w miarę jak owoc dojrzewa staje się intensywnie pomarańczowa. Miąższ afrykańskiego ogórka jest żółto-zielony, znajduje się w nim wiele małych pestek. W jednym owocu zawarte jest około 500 nasion. Kiwano ma charakterystyczny smak, niektórzy uważają, że jest on połączeniem smaków kiwi, banana oraz ogórka. W Polsce owoc ten nie jest bardzo popularny i trudno dostać go w sklepach. Najłatwiej znaleźć go w dużych marketach lub warzywniakach.

Ananas nie jest już tak egzotycznym owocem, ale nie każdy wie, jak cenne wartości odżywcze posiada:

Zobacz wideo

Owoc kiwano - właściwości

Owoce ogórka afrykańskiego są pełne cennych składników odżywczych, takich jak:

Ze względu na bogactwo składników mineralnych owoce wpływają korzystnie na funkcjonowanie układu krwionośnego i są polecane osobom cierpiącym na nadciśnienie, miażdżycę oraz inne choroby układu naczyniowo-sercowego. Kiwano ma również korzystny wpływ na pracę wątroby oraz nerek.

Oprócz składników mineralnych kiwano jest bogate w witaminy, zawiera między innymi witaminę A, witaminy z grupy B oraz witaminę C. Wpływają one na wzmocnienie odporności organizmu, poprawiają kondycję skóry, polepszają widzenie, a także korzystnie działają na pamięć i koncentrację. Ze względu na zawartość witaminy C, która wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia jędrność skóry oraz redukuje zmarszczki, ekstrakty z kiwano są dodawane do preparatów kosmetycznych, zwłaszcza tych o działaniu przeciwzmarszczkowym oraz przeciwstarzeniowym. Ekstrakty z ogórka afrykańskiego dodawane są również do balsamów przeznaczonych do stosowania po opalaniu. Witamina B wpływa z kolei na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, poprawia koncentrację i pamięć. Te charakterystyczne owoce zawierają także antyoksydanty, które niwelują działanie wolnych rodników i spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Ogórek afrykański jest polecany także kobietom w ciąży, ponieważ zawiera sporo kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu (w szczególności układu nerwowego).

Kiwano - kalorie

Ogórek rogaty jest owocem niskokalorycznym - w 100 gramach jest około 44 kcal. Oznacza to, że jeden owoc ważący około 200 gramów dostarcza zaledwie około 80 kcal. W związku z tym mogą go spożywać osoby będące na diecie odchudzającej. Dodatkowo, kiwano przyspiesza przemianę materii i działa przeczyszczająco oraz moczopędnie. Ze względu na takie działanie owoc może być stosowany podczas kuracji, które mają na celu oczyszczenie organizmu z nagromadzonych toksyn.

Kiwano - jak jeść?

Owoc kiwano nadaje się doskonale do jedzenia na surowo jako zdrowa, niskokaloryczna przekąska. Wystarczy go umyć, przekroić i wybierać miąższ ze środka łyżeczką. Miąższ owocu można również wykorzystać jako dodatek do sałatek, deserów i ciast. Jest on świetnym urozmaiceniem jogurtów. Kiwano komponuje się dobrze również z daniami wytrawnymi na bazie owoców morza oraz ryb. Owoc pasuje także do ryżu oraz kurczaka. Można z niego również przygotowywać powidła, dżemy, konfitury i kompoty. Ze względu na ciekawy wygląd, plasterki kiwano wykorzystuje się także do dekoracji różnych potraw i napojów.

Co ciekawe, niektórzy wykorzystują owoce kiwano jako element dekoracyjny. Jest to możliwe, ponieważ w przeciwieństwie do wielu owoców, kiwano jest bardzo wytrzymałe i nie traci swoich właściwości odżywczych, ani smakowych. Owoce można przechowywać nawet przez pół roku.

Kiwano - przepisy

Kiwano ma wiele zastosowań, a jednym z nich jest prosta i szybka w przygotowaniu przekąska z kiwano oraz koziego sera. Owoce należy umyć oraz przekroić na pół, a następnie wybrać ich miąższ łyżeczką. Kawałki owocu należy ułożyć na półmisku i posypać fragmentami koziego sera. Podawać z pieczywem chrupkim albo krakersami.

Więcej o: