Warzywa z grilla - jakie warto grillować i jak to robić, aby były smaczne i zdrowe?

Warzywa z grilla są pyszne. Są znakomitym posiłkiem nie tylko dla wegan, ale również dla mięsożerców jako danie samodzielne lub dodatek do grillowanych mięs. Bakłażan, cukinia, papryka - to już niemal nieodłączni towarzysze kiełbasy i kaszanki na grillu. Podpowiemy, jakie jeszcze warzywa przygotować do grillowania oraz jak je przyrządzić.

Sezon grillowy to coś, na co czeka większość Polaków. Weekendy na przedmieściach oraz w mniejszych miejscowościach nieodłącznie kojarzą się z zapachem grillowanego jedzenia, który czuć coraz częściej także w miastach.

Jakie warzywa na grilla?

Zazwyczaj robiąc grilla sięgamy po sprawdzone klasyki, które kładziemy na ruszcie obok kiełbas i kaszanek. Chętnie grillujemy cukinię, bakłażana, paprykę i cebulę, ale tak naprawdę ogranicza nas jedynie wyobraźnia, ponieważ grillować można niemal każde warzywo.

Warzywa z grilla - przepisy

Najprostszym sposobem na grillowanie warzyw jest po prostu pokrojenie ich w kawałki, a następnie posmarowanie pędzelkiem umoczonym w oleju lub w oliwie z oliwek. Odrobina soli i na ruszt - już po paru minutach można cieszyć się gotowym posiłkiem. Podpowiadamy kilka pomysłów na warzywa z grilla w nieco innym wydaniu.

Szparagi z boczkiem z grilla

Sezon na szparagi zaczyna się niedługo po tym, jak rozpoczyna się sezon grillowy. Warto sięgnąć po to warzywo, ponieważ przygotowane na grillu smakuje wybornie. Szparagi można grillować bez żadnych dodatków, wystarczy je umyć, ułamać zdrewniałe końce, a następnie posmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju lub oliwie z oliwek i oprószyć solą. Jednak szparagi przygotowane z boczkiem skradną serca wszystkich mięsożerców.

Szparagi należy dokładnie umyć i ułamać zdrewniałe końce. Następnie każdy szparag należy owinąć plastrem boczku. Najlepiej sprawdza się w tym cieniutko pokrojony boczek surowy lub surowy wędzony. Jest on bardzo plastyczny i lepki, łatwo nim dokładnie owinąć szparaga. Tak przygotowane warzywo kładziemy na tacce grilla i trzymamy na niej, obracając co jakiś czas, do miękkości warzywa i lekkiego przypieczenia boczku, co zazwyczaj trwa kilka minut, w zależności od grubości szparagów. Tak przygotowane warzywa nie wymagają żadnych dodatków!

Młode ziemniaki w jogurcie z grilla

Fani grillowanych ziemniaków pokochają tak przyrządzone warzywo. Młode ziemniaczki należy dokładnie umyć i wyszorować ostrą szczotką. Nie ma potrzeby ich obierania, skórka młodych ziemniaków jest delikatna. Następnie należy obgotować ziemniaki. Do osolonego wrzątku wrzuć je na około kwadrans. Następnie wystudź ziemniaki, a w międzyczasie przygotuj jogurtową marynatę. Najlepszy będzie gęsty jogurt typu greckiego. Przełóż go do dużej miski. Odrobinę posól, popierz i dodaj świeży rozmaryn lub tymianek - jeśli nie masz świeżego, możesz użyć suszonego. Wymieszaj całość, a następnie otocz w tak przygotowanym jogurcie każdego ziemniaczka. Następnie grilluj ziemniaki do miękkości, zdejmij je z rusztu, gdy jogurt zyska piękny, złocisty kolor. Pozostały jogurt możesz użyć jako dip podczas jedzenia ziemniaków.

Warzywa z grilla w folii aluminiowej

Warzywa na grillu można grillować bezpośrednio na ruszcie, na aluminiowej tacce lub poprzez robienie z nich pakiecików z folii aluminiowej. Pamiętaj, że warzywa grillowane bez przykrycia będą bardziej suche i mocniej opieczone, natomiast warzywa z grilla w folii aluminiowej są bardziej wilgotne i miękkie, ponieważ w folii zachodzi proces duszenia się żywności.

W folii aluminiowej możesz przygotować każde warzywo i nie musisz go doprawiać wcześniej olejem ani oliwą z oliwek. Wystarczy użyć przypraw i pyszne danie gotowe. Polecamy przygotowanie w folii aluminiowej papryki. Pokrój warzywo na duże kawałki, a następnie oprósz papryką wędzoną lub papryką ostrą. Można także delikatnie posolić warzywo.

Pakieciki ziemniaczane

Ziemniaki na grilla można przygotować na wiele różnych sposobów, a oprócz podanego powyżej przepisu na ziemniaki w jogurcie, polecamy również przygotowanie ziemniaków w formie pakiecików w folii aluminiowej. Ziemniaki należy umyć, pokroić w kostkę i obgotować parę minut w osolonej wodzie, a następnie wystudzić. Na maśle podsmaż cebulę, możesz do niej dodać także świeże grzyby - pieczarki lub podgrzybki w sezonie (poza sezonem grzyby mrożone). Następnie przełóż cebulę lub cebulę w grzybami do miski, w której są wystudzone ziemniaki. Całość posól i popieprz i dobrze wymieszaj. Z folii aluminiowej przygotuj kwadratowe kawałki, na które wykładaj niewielkie porcje ziemniaków. Zawiń je na kształt gruzińskich pierogów chinkali lub w kształt cukierków. Piecz przez około 20 minut.

Jeśli jesteś zainteresowany zdrowym odżywianiem, dietami, odchudzaniem polecamy

Więcej o: