Liczi to owoc wielkości dorodnej truskawki. Spolszczona nazwa brzmi "liczi", ale spotkać się można z nazwami, takimi jak: lychee, lichee, litchi czy nawet lyczi.
Owoc zazwyczaj ma różową skorupkę, która pokryta jest tępo zakończonymi niewielkimi kolcami. Niektóre odmiany mają barwę pomarańczową, żółtą, a nawet delikatnie czerwoną. Pod skorupką kryje się delikatny miąższ otaczający sporej wielkości pestkę.
Nazywany jest chińską śliwką - nie bez powodu, ponieważ smak owoców liczi oraz śliwek jest bardzo podobny. Niektórzy czują w liczi także domieszkę smaku winogron. Miąższ tego owocu ma półprzejrzystą, białą konsystencję. Jest bardzo słodki i soczysty, idealny jako przekąska lub dodatek do sałatek owocowych, a nawet składnik drinków.
Liczi dojrzewa tylko na drzewach i już po kilku dniach traci świeżość. Jest kilka odmian, które można przechowywać w chłodniach przez ok. 2 miesiące. Dojrzałe, świeże liczi powinno mieć jednobarwną jasnoczerwoną skórkę, soczysty, półprzeźroczysty miąższ i błyszczącą pestkę. Na rynku można również spotkać żółte i różowe odmiany liczi. Liczi najlepiej kupować jesienią i zimą, ponieważ sezon na zbiór owoców trwa od października do kwietnia.
Jeśli liczi ma skórkę lekko brązową lub mocno czerwona, a widoczne na niej wypustki są płaskie, można podejrzewać, że owoce są nieświeże.
Liczi jest przede wszystkim źródłem cennej witaminy C. W 100 gramach tego owocu można znaleźć jej około 71 mg, co pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na tę witaminę. Liczi dostarcza nam także potasu, witamin z grupy B oraz witaminę E i K. Jest także źródłem cynku, magnezu, żelaza, fosforu i selenu.
W chińskiej medycynie ludowej liczi jest stosowane jako środek pomagający w zwalczaniu chorób układu pokarmowego. Od wieków ma także swoje zastosowanie w kosmetyce. Jego składniki doskonale nawilżają i odżywiają skórę, a dzięki obecności witaminy C ekstrakt z liczi wspomaga odbudowę skóry i produkcję kolagenu.
Liczi najsmaczniejsze jest, gdy jest jedzone jako samodzielna przekąska. Z owocu tego powstają także fantastyczne dżemy i marmolady, a także musy, które można dodawać do owsianek i płatków śniadaniowych. Oprócz tego liczi jest doskonałym dodatkiem do sałatek owocowych, ale również tych warzywnych, nawet z dodatkiem ryb czy mięs. Warto spróbować także liczi w wersji śniadaniowej jako dodatek do naleśników czy gofrów, a także jako dekoracja lodów, ciast i babeczek.
Warto jednak spróbować liczi w mniej klasycznym wydaniu jako składnik curry z kurczakiem. Do przygotowania tego dania potrzebne będą:
Cebulę należy obrać i drobno posiekać, a następnie podsmażyć na rozgrzanym oleju. Pierś z kurczaka skrój drobno, a następnie dodaj do cebulki. Gdy mięso się zarumieni, wlej mleko kokosowe. Odczekaj chwilę, a następnie dodaj pastę curry. Zagęść całość mąką ziemniaczaną. Po paru minutach dopraw do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec dodaj miąższ z owoców liczi. Podawaj z ryżem lub z makaronem ryżowym.
Liczi jest owocem, który pochodzi prawdopodobnie z rejonów Kambodży, ale za jego ojczyznę uznaje się Chiny. Szacuje się, że było tam znane już około 1800 lat przed naszą erą, ponieważ już wiekowe zwoje opowiadają historię tego owocu dostarczanego na cesarski dwór. Liczi na stałe gościło także na stołach cesarzy z dynastii Han.
Liczi nie występuje naturalnie w rejonie Europy. Do jego uprawy niezbędny jest ciepły, wilgotny klimat, taki jak panuje w południowej Azji, w Afryce, Ameryce Południowej czy na Florydzie. Drzewa liczi osiągają tam nawet wysokość 12 metrów. Mają rozłożyste korony i ciemnozielone, sztywne liście. Liczi hodowane w naszym klimacie w doniczkach czy w przydomowych ogródkach, zazwyczaj jest drobnym krzewem osiągającym wysokość kilkudziesięciu centymetrów, o dosyć cienkich gałęziach.
Krzew liczi można wyhodować już z pestki owocu. Oczyszczone z miąższu pestki można na 24 godziny zanurzyć w ciepłej wodzie (którą należy często wymieniać, by jak najdłużej pozostawała ciepła), co przyspieszy kiełkowanie. Następnie należy ją umieścić w doniczce wypełnionej mieszanką ziemi torfowej i piasku w stosunku 3:1. Pestka powinna być pokryta około trzycentymetrową warstwą ziemi, którą należy utrzymywać stale wilgotną. Donica powinna stać w ciepłym, nasłonecznionym miejscu. Gdy roślina zakiełkuje, należy pamiętać, że potrzebuje ona stałej, wysokiej temperatury. Idealnie sprawdzi się zbudowanie dla niej niewielkiej szklarni, w której liczi rozwinie się szybciej i wyrośnie na silniejszą roślinę.
Niestety, należy uzbroić się w cierpliwość czekając na pierwsze owoce. Liczi hodowane w sprzyjających warunkach domowych zaczyna owocować dopiero po około 3-5 latach.