Koper włoski - właściwości i zastosowanie lecznicze

Koper włoski, zwany również fenkułem, to roślina polecana przy wielu dolegliwościach, takich jak wzdęcia, problemy trawienne, przeziębienie czy kaszel. Jest powszechnie stosowany u dzieci w przypadku kolek, a także u kobiet karmiących piersią w celu pobudzenia laktacji, jednak czy przyjmowanie preparatów zawierających koper włoski jest w takich sytuacjach w pełni bezpieczne? Kiedy można zażywać koper i jakie są jego właściwości?
Zobacz wideo

Koper włoski - właściwości

Fenkuł ma w sobie wiele cennych składników odżywczych, wśród których są między innymi:

Poza tym, roślina jest bogata w błonnik, który wpływa korzystnie na perystaltykę jelit oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Koper można stosować w formie naparów, a także przyrządzać z niego inhalacje. Inhalacje najlepiej przygotowywać z wykorzystaniem olejku z fenkułu.

Roślina nadaje się idealnie jako dodatek do różnych dań, można go spożywać zarówno w formie gotowanej czy duszonej, jak i na surowo. Ma on niską wartość kaloryczną, przez co mogą go bez obaw spożywać osoby chcące schudnąć kilka zbędnych kilogramów.

Koper włoski - działanie

Ze względu na zawartość składników odżywczych, koper włoski jest dobrym lekarstwem na przeziębienie oraz choroby dróg oddechowych. Przede wszystkim działa on wykrztuśne, między innymi poprzez rozrzedzenie wydzieliny oskrzelowej oraz zwiększanie jej objętości. Koper działa również napotnie i przeciwgorączkowo, a dodatkowo eliminuje drobnoustroje. Nasiona fenkułu można żuć w przebiegu chorób takich jak grypa.

Olejek pozyskany z kopru włoskiego wykazuje działanie przeciwpasożytnicze oraz bakteriobójcze, dzięki czemu może być wykorzystywany do eliminacji świerzbowców oraz wszy.

Co istotne, preparatów zawierających koper włoski nie można stosować zbyt długo i zbyt często. Zbyt duże dawki kopru, a zwłaszcza olejku z kopru, mogą wywołać podrażnienie błon śluzowych żołądka, alergię, przekrwienie płuc, przekrwienie mózgu, drgawki kloniczne, a nawet odurzenie. Zaleca się, aby preparatów z fenkułem nie przyjmować regularnie przez okres dłuższy niż 2 tygodnie.

Herbatka z kopru włoskiego

Herbatka z kopru włoskiego to jedna z najbardziej skutecznych naturalnych metod na wzdęcia oraz zaburzenia funkcjonowania układu pokarmowego. Owoce kopru wspierają perystaltykę jelit, przez co można je wykorzystywać w przypadku zaparć i problemów z wypróżnianiem. Roślina jest skuteczna także przy braku apetytu. Herbatkę z kopru warto pić po jedzeniu, zwłaszcza po zbyt dużych i sycących posiłkach, gdyż wspomaga trawienie i niweluje nieprzyjemne uczucie ciężkości i przejedzenia.

Napary przygotowywane z kopru włoskiego są powszechnie stosowane na kolki u niemowląt, jednak lekarze mają pewne wątpliwości co do tego, czy podawanie kopru dzieciom jest bezpieczne. Wszystko ze względu na olejek zawarty w koprze, który działa estrogennie, a więc może przyspieszać dojrzewanie u dziewczynek. Z tego powodu, przed podaniem herbatki z kopru dziecku warto skonsultować się z lekarzem pediatrą.

Koper włoski w ciąży

W czasie ciąży picie herbatki z kopru oraz zażywanie innych preparatów zawierających tę roślinę nie jest wskazane. Zwolennicy leczenia ziołami polecają natomiast picie herbatki z kopru włoskiego kobietom karmiącym piersią, gdyż taki napar wpływa na pobudzenie laktacji. Fenkuł to jeden z głównych składników herbatek mlekopędnych, które kupić można w aptekach. Takie mieszanki ziołowe są rzeczywiście skuteczne, jednak ze względu na wysoką zawartość estrogenów lekarze mają wątpliwości, co do tego czy powinny być stosowane. Obawy wynikają z tego, że estrogeny mogą przedostawać się wraz z pokarmem do organizmu dziecka i negatywnie wpływać na jego rozwój.

Fenkuł - przepisy

Fenkuł ze względu na swoje walory smakowe jest od dawna ceniony w kuchni. Można do dodawać do warzywnych zup, potraw mięsnych, ryb oraz sałatek. Olejek koprowy jest ponadto używany do nadawania aromatu wyrobom cukierniczym oraz napojom alkoholowym. Do jedzenia nadają się wszystkie części warzywa, zarówno liście, zielone gałązki jak i aromatyczne nasiona. Liście można na przykład dodać do zupy lub pokroić i przygotować z niego sałatkę z dodatkiem jabłka oraz selera naciowego. Nasiona kopru nadadzą wyjątkowego smaku grillowanej wieprzowinie oraz różnym rodzajom kotletów. Umyte i pokrojone w paski bulwy można udusić na małym ogniu z cebula i pomidorami, doprawić i jeść jako dodatek do dań mięsnych albo makaronu.