Tagatoza: co to jest? Jakie ma właściwości?

Tagatoza jest to monocukier, który stanowi doskonały zamiennik tradycyjnego cukru. W przeciwieństwie do sacharozy cechuje się wieloma pozytywnymi właściwościami docenianymi głównie przez diabetyków. Ten związek chemiczny został wynaleziony w latach 60-tych XX wieku, jednakże dopiero w 2001 poddano go badaniom, dotyczącym wpływu na zdrowie ludzkie. Jest to produkt dosyć drogi, przez co jeszcze mało popularny w Polsce.

Co to jest tagatoza?

Tagatoza jest to monocukier, który w największej ilości występuje w owocach afrykańskiego drzewa Sterculia Setigera. Naturalnie, w niewielkich ilościach, cukier ten występuje w przetworach mlecznych, w laktozie. Jego wzór sumaryczny to C12H22O11.

Tagatoza została odkryta w latach 60-tych ubiegłego wieku przez amerykańskich naukowców. W 2001 roku WHO przebadało cukier pod kątem bezpieczeństwa dla zdrowia i wydało pozytywną opinię na temat tego związku chemicznego. Spożycie tagatozy nie powoduje żadnych negatywnych skutków dla zdrowia, jedynie jej duże ilości mogą wywołać przeczyszczenie organizmu. Aktualnie ten związek chemiczny stosuje się jako słodzik. Dopuszczony jest do sprzedaży w Stanach Zjednoczonych, Australii, Europie, Nowej Zelandii, Korei Południowej, Japonii oraz Brazylii.

Właściwości tagatozy

Tagatoza jest to substancja, która charakteryzuje się białą barwą oraz bezwonnym zapachem. Na rynku występuje w postaci proszku, kryształków lub kostek czy tabletek. PH tego związku chemicznego jest stabilne i wynosi od 2 do 7. Tagatoza bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie oraz posiada niski indeks glikemiczny (7,5), wobec czego polecany jest diabetykom. Przyswajalność tego związku chemicznego przez organizm ludzki wynosi 20%, zaś pozostałe 80% wydalane jest z moczem. Co ciekawe, te 80% przyjmuje postać probiotyku i po przedostaniu się do jelita grubego, stanowi pożywkę dla mikroflory jelitowej. Pomimo, że tagatoza jest niemal tak samo słodka jak sacharoza, jej wartość kaloryczna znacznie różni się od wartości białego cukru. 100 gramów tagatozy to tylko 150 kalorii, zaś cukru - 400.

Oprócz wymienionych cech, tagatoza charakteryzuje się właściwościami docenianymi w przemyśle spożywczym, wobec czego znajduje zastosowanie w branży cukierniczej. Ze względu na podobny do cukru smak, ten monocukier można wykorzystać do pieczenia ciast. Tagatoza się krystalizuje oraz fermentuje. Produkt ten bardzo intensywnie podkreśla smak mięty, cytryny, toffi oraz śmietanki, wobec czego wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako dodatek do innych substancji słodzących.

Zobacz wideo

Wpływ tagatozy na zdrowie

Oprócz wymienionych właściwości chemicznych tagatoza cechuje się mnóstwem dobroczynnych właściwości dla zdrowia. Przede wszystkim, produkt ten jest zalecany cukrzykom, ponieważ pomimo słodkiego smaku zawiera dużo mniej kalorii niż tradycyjny, biały cukier, a także cechuje się niskim indeksem glikemicznym, nie powodującym nagłego wzrostu glukozy we krwi. Ze względu na te właściwości, tagatoza nie przyczynia się do rozwoju próchnicy i stanowi bardzo dobrą alternatywę cukru dla osób dbających o zdrowie swojej jamy ustnej.

Tagatoza to związek chemiczny, który wspiera działanie układu trawiennego, ponieważ po przejściu do jelita grubego, ulega przekształceniu na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, które z kolei stanowią doskonałą pożywkę dla mikroflory jelitowej. Spożywanie tagatozy przyczynia się więc do rozwoju pozytywnych bakterii w jelitach oraz ogranicza rozwój mikroflory chorobotwórczej.

Tagatoza charakteryzuje się także pozytywnym wpływem na zwiększenie liczby erytrocytów oraz hemoglobiny we krwi. Według naukowców, cecha ta może być wykorzystana w leczeniu hemofilii oraz anemii. Ponadto, badania dowodzą, iż tagatoza posiada właściwości antyoksydacyjne oraz ochronne dla komórek.

Tagatoza - zastosowanie

Ze względu na swoje liczne właściwości, tagatoza znajduje zastosowanie zarówno w przemyśle spożywczym, jak i medycznym. Produkt ten stanowi doskonały zamiennik cukru, wobec czego wykorzystywany jest jako słodzik do napojów (polecany szczególnie diabetykom). Tagatoza intensyfikuje również smaki, co doceniane jest w cukiernictwie.

Oprócz przemysłu spożywczego, wykorzystywana jest transplantologii. Dodawana jest do płynów, w których przechowuje się organy ze względu na właściwości ochronne oraz antyoksydacyjne dla komórek.

Tagatoza - cena

Tagatoza jest to produkt dostępny na europejskim rynku, jednakże mało popularny. Być może spowodowane jest to wysoką ceną, wynosząca około 27 zł za 250-gramowe opakowanie słodzika. W porównaniu z innymi słodzikami oraz sacharozą, cena 110 zł za kilogram produktu, może stanowić poważne obciążenie dla budżetu.

Więcej o: