Krewetki to obecnie chyba najpopularniejsze owoce morza. Świadczy o tym chociażby wielość przepisów kulinarnych, w których odgrywają one główną rolę. Swoją popularność krewetki zawdzięczają głównie wyjątkowemu smakowi. Nie powinniśmy jednak zapominać o ich licznych właściwościach odżywczych.
Spis treści
Krewetki to skorupiaki morskie i słodkowodne. Najbardziej znane z ponad 2500 opisanych gatunków to krewetka północna oraz garnela pospolita.
Krewetki pochodzące z różnych gatunków znacząco różnią się między sobą. Przykładowo, niektóre mają jedynie kilka milimetrów, a te największe mogą osiągać nawet 30 centymetrów.
Ciekawostka: Morze Bałtyckie zamieszkuje krewetka bałtycka, która osiąga z reguły od 70 do 80 milimetrów. Jednak mimo nazwy, gatunek ten pojawia się także w innych wodach słonych. Na krewetki bałtyckie natrafiono m.in. w Morzu Czarnym i w Morzu Kaspijskim. Przez niewielki rozmiar są one jedynie przynętą.
Krewetki z makaronem - na zdrowo. Poznaj przepis na to danie >>
Krewetki zawierają duże ilości wysokowartościowego białka - 100 gram to 18,1 g. Poza tym jest to dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Krewetki są także bogate w niacynę (witamina PP, witamina B3), która reguluje metabolizm i pracę układu nerwowego.
Krewetki są źródłem niacyny. Dowiedz się więcej na temat tej witaminy >>
Oprócz tego zawierają liczne minerały. To m.in.:
Uwaga! Krewetki zaliczane są do tzw. wielkiej ósemki alergenów. W grupie tej znajdują się także mleko, jaja kurze, orzechy (ziemne i drzewne), gluten, soja, pszenica i ryby.
Krewetki są niskokaloryczne. Szacuje się, że w 100 gram dostarcza jedynie 86 kcal.
Czy małe dzieci mogą jeść krewetki? Z reguły odradza się podawanie im owoców morza do 3-4 roku życia. Jak dowiadujemy się z Encyklopedii Żywieniowej serwisu parentingowego Edziecko.pl:
Świeżo złowione owoce morza, przygotowywane przez wprawnego kucharza w nadmorskiej restauracji nie powinny nam zaszkodzić, ale smętne krewetki w podejrzanym sosie gdzieś w głębi lądu albo ostrygi w świecącej pustkami knajpie to ryzykowny wybór. Dzieci mogą spożywać owoce morza od 3-4 roku życia, zawsze bardzo świeże.
Z krewetkami w ostatnich lata wiążą się także pewne kontrowersje. W organizmach niektórych krewetek mogą znajdować się pestycydy fosfoorganiczne, które są groźne dla układu nerwowego. Przyczyną problemu jest wzrost masowej hodowli oraz liczne zanieczyszczenia.
W trakcie zakupów warto więc zachować ostrożność. Na co więc powinniśmy zwrócić uwagę?
Krewetki są elementem wielu dań. To dobry dodatek do makaronów i sałatek. Chcesz stworzyć pyszne danie z krewetkami w roli głównej? Oto kilka inspirujących przepisów:
Krewetki to skorupiaki morskie i słodkowodne. Najbardziej znane z ponad 2500 opisanych gatunków to krewetka północna oraz garnela pospolita. Krewetki pochodzące z różnych gatunków znacząco różnią się między sobą. O czym jeszcze warto pamiętać?