Krewetki - źródło białka i minerałów. Jak możemy wykorzystać je w kuchni?

Krewetki zez względu na swój oryginalny smak cieszą się od lat ogromną popularnością w kuchni. Nie możemy jednak zapominać o ich licznych właściwościach odżywczych. Krewetki to m.in. źródło wysokowartościowego białka i minerałów.

Krewetki - smaczne i zdrowe

Krewetki to obecnie chyba najpopularniejsze owoce morza. Świadczy o tym chociażby wielość przepisów kulinarnych, w których odgrywają one główną rolę. Swoją popularność krewetki zawdzięczają głównie wyjątkowemu smakowi. Nie powinniśmy jednak zapominać o ich licznych właściwościach odżywczych.

Spis treści

  1. Krewetki - co to jest?
  2. Krewetki - właściwości odżywcze
  3. Czy małe dzieci mogą jeść krewetki?
  4. Jak kupić dobrej jakości krewetki?
  5. Krewetki w roli głównej - poznaj ciekawe przepisy

Krewetki w kokosowej panierce

Krewetki - co to jest?

Krewetki to skorupiaki morskie i słodkowodne. Najbardziej znane z ponad 2500 opisanych gatunków to krewetka północna oraz garnela pospolita. 

Krewetki pochodzące z różnych gatunków znacząco różnią się między sobą. Przykładowo, niektóre mają jedynie kilka milimetrów, a te największe mogą osiągać nawet 30 centymetrów.

Ciekawostka: Morze Bałtyckie zamieszkuje krewetka bałtycka, która osiąga z reguły od 70 do 80 milimetrów. Jednak mimo nazwy, gatunek ten pojawia się także w innych wodach słonych. Na krewetki bałtyckie natrafiono m.in. w Morzu Czarnym i w Morzu Kaspijskim. Przez niewielki rozmiar są one jedynie przynętą.

Krewetki z makaronem - na zdrowo. Poznaj przepis na to danie >>

Krewetki i ich właściwości odżywcze

Krewetki zawierają duże ilości wysokowartościowego białka - 100 gram to 18,1 g. Poza tym jest to dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Krewetki są także bogate w niacynę (witamina PP, witamina B3), która reguluje metabolizm i pracę układu nerwowego.

Krewetki są źródłem niacyny. Dowiedz się więcej na temat tej witaminy >>

Oprócz tego zawierają liczne minerały. To m.in.:

  • wapń
  • jod
  • selen
  • fluor
  • żelazo 
  • magnez
  • cynk

Uwaga! Krewetki zaliczane są do tzw. wielkiej ósemki alergenów. W grupie tej znajdują się także mleko, jaja kurze, orzechy (ziemne i drzewne), gluten, soja, pszenica i ryby. 

Krewetki to jeden z silnych alergenów. Dowiedz się więcej na temat alergii pokarmowej i diet eliminacyjnych >>

Krewetki są niskokaloryczne. Szacuje się, że w 100 gram dostarcza jedynie 86 kcal. 

Czy małe dzieci mogą jeść krewetki?

Czy małe dzieci mogą jeść krewetki? Z reguły odradza się podawanie im owoców morza do 3-4 roku życia. Jak dowiadujemy się z Encyklopedii Żywieniowej serwisu parentingowego Edziecko.pl:

Świeżo złowione owoce morza, przygotowywane przez wprawnego kucharza w nadmorskiej restauracji nie powinny nam zaszkodzić, ale smętne krewetki w podejrzanym sosie gdzieś w głębi lądu albo ostrygi w świecącej pustkami knajpie to ryzykowny wybór. Dzieci mogą spożywać owoce morza od 3-4 roku życia, zawsze bardzo świeże.

Jak kupić dobrej jakości krewetki?

Z krewetkami w ostatnich lata wiążą się także pewne kontrowersje. W organizmach niektórych krewetek mogą znajdować się pestycydy fosfoorganiczne, które są groźne dla układu nerwowego. Przyczyną problemu jest wzrost masowej hodowli oraz liczne zanieczyszczenia.

W trakcie zakupów warto więc zachować ostrożność. Na co więc powinniśmy zwrócić uwagę?

  • Krewetki nie mogą mieć zbyt silnego zapachu.
  • Pokrywająca produkt warstwa lodu powinna być cienka i przejrzysta.

Krewetki w roli głównej - przepisy kulinarne

Krewetki są elementem wielu dań. To dobry dodatek do makaronów i sałatek. Chcesz stworzyć pyszne danie z krewetkami w roli głównej? Oto kilka inspirujących przepisów:

Krewetki - o tym pamiętaj

Krewetki to skorupiaki morskie i słodkowodne. Najbardziej znane z ponad 2500 opisanych gatunków to krewetka północna oraz garnela pospolita. Krewetki pochodzące z różnych gatunków znacząco różnią się między sobą. O czym jeszcze warto pamiętać?

  • Krewetki zaliczane są do tzw. wielkiej ósemki alergenów.
  • Dzieci mogą spożywać owoce morza od 3-4 roku życia, zawsze bardzo świeże.
  • Krewetki są niskokaloryczne. Szacuje się, że w 100 gram dostarcza jedynie 86 kcal.
  • Krewetki zawierają duże ilości wysokowartościowego białka - 100 gram to 18,1 g. Poza tym jest to dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
  • Krewetki są także bogate w niacynę (witamina PP, witamina B3), która reguluje metabolizm i pracę układu nerwowego.
  • Są one także źródłem wapnia, jodu i selenu.
  • Krewetki są elementem wielu dań. To dobry dodatek do makaronów i sałatek.
Więcej o: