Jemy jej znacznie mniej niż wieprzowiny czy drobiu. Szacuje się, że przeciętny Polak zjada jedynie 2 kg wołowiny rocznie. W przypadku wieprzowiny jest to 38 kg, a w przypadku drobiu 27 kg. Co ciekawe, zdaniem dietetyków dobrze byłoby jeść wołowinę nawet dwa razy w tygodniu. Mało jednak kto decyduje się na taki krok.
Jedną z przyczyn małej popularności wołowiny jest jej wysoka cena. Poza tym wielu z nas obawia się, że mięso to może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Skąd wzięły się obawy niektórych osób przed wołowiną? Na co zwracać uwagę w trakcie zakupu tego mięsa? I dlaczego wołowina szczególnie mocno jest polecana osobom aktywnym fizycznie? Wyjaśniamy w dalszej części artykułu.
Spis treści:
W trakcie wyboru mięsa powinniśmy zachować ostrożność. Kupujmy produkty, które są pozyskiwane z hodowli ekologicznych. Wówczas mamy pewność, że nie konsumujemy niebezpiecznego dla zdrowia mięsa przetworzonego, które zawiera chemiczne dodatki i konserwantu.
Warto wspomnieć, że Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) mięso wołowe z tego typu dodatkami za rakotwórcze. Dlatego jeśli bez obaw chcemy cieszyć się smakiem wołowiny, zadbajmy o jej jakość.
Wołowina to bardzo wartościowe pod względem odżywczym mięso. Znana jest przede wszystkim jako źródło łatwo przyswajalnego białka. Z tej przyczyny chętnie sięgają po nią osoby chcące rozbudować masę mięśniową. 100 gram tego mięsa to aż 20 gram najlepszej jakości białka.
Wołowina jest źródłem wielu cennych minerałów. To m.in. żelazo i fosfor. To także źródło witamin z grupy B (B12, B1, B6). Oprócz tego zawiera:
Warto także wspomnieć o zawartej w wołowinie L-karnityny. To składnik, który bardzo dobrze wpływa na przemianę energii. Poza tym wspiera regenerację po wysiłku fizycznym. Potrzebują jej więc osoby, które uprawiają sport. Kolejnym ważnym składnikiem z perspektywy osób dbających o figurę i formę jest kwas linolowy CLA, który wspiera redukcję tkanki tłuszczowej.
Wołowina po japońsku z ryżem. Poznaj przepis na to danie >>
Ile kalorii ma wołowina? To zależy oczywiście od typu mięsa. Niektóre z części są znacznie bardziej kaloryczne od pozostałych. To m.in. goleń, karkówka i mostek.
Sporo zależy także od sposobu przygotowania:
Wołowina jest wykorzystywana na różne sposoby w kuchni. Idealnie sprawdza się jako główne danie mięsne. Ale może być także składnikiem pysznych sałatek i zup.
Zobacz, w jaki sposób możesz wykorzystać mięso wołowe w kuchni:
Wołowina to bardzo wartościowe pod względem odżywczym mięso. Znana jest przede wszystkim jako źródło łatwo przyswajalnego białka. Z tej przyczyny chętnie sięgają po nią osoby chcące rozbudować masę mięśniową.
O czym jeszcze warto pamiętać?