Wieprzowina - jak często powinniśmy ją jeść? Poznaj jej właściwości odżywcze i ciekawe przepisy

Wieprzowina to mięso pochodzące od świń. Cieszy się ono popularnością nie tylko w naszych rejonach świata, ale także w wielu kuchniach azjatyckich. Poznaj właściwości odżywcze wieprzowiny i dowiedz się, w jaki sposób możesz ją przyrządzić.

Wieprzowina - ulubione mięso Polaków

Wieprzowina to chyba ulubione mięso Polaków. Ze względu na dobry smak i przystępną cenę jemy go bardzo dużo. Szacuje się, że przeciętny Polak zjada rocznie aż 38 kg tego mięsa! Co ciekawe, w tej kategorii wieprzowina wyprzedza nawet popularnego kurczaka - w tym przypadku jest to 27 kg rocznie.

Mimo tej popularności w polskie kuchni, wieprzowina posiada opinię mięsa bardzo tłustego i niezdrowego. Jednak czy to prawda? A może to kwestia wyboru odpowiedniego mięsa i sposobu przyrządzenia? Obecnie wśród dietetyków przeważa opinia, że z jedzeniem wieprzowiny nie powinniśmy przesadzać - tzn. nie powinna być ona codziennym elementem jadłospisu. Ale włączona do niego na przykład raz na tydzień nie powinna być bardzo szkodliwa.

Spis treści

  1. Wieprzowina i jej wartości odżywcze
  2. Wieprzowina - pozostałe składniki
  3. Wieprzowina - kalorie
  4. Wieprzowina - poznaj ciekawe przepisy

Wieprzowina o tygrysiej skórce. Jak ją przygotować? Poznaj przepis na te danie >>

Wieprzowina i jej wartości odżywcze

Jakie cenne składniki zawiera mięso wieprzowe? To przede wszystkim bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka.

Poza tym wieprzowina jest źródłem wielu witamin. Są to m.in.:

  • kwas foliowy
  • witaminy z grupy B (np. B1, B2, B12)
  • witamina C
  • witamina D
  • witamina PP

Ostatnia z wymieniony witamin znana jest także jako niacyna. Mimo że nasz organizm wytwarza ją samodzielnie, nie są to wystarczające ilości. Dlatego musimy dostarczać ją wraz z jedzeniem. Wiele rodzajów mięsa, w tym wołowina, jest jej dobrym źródłem.

Niacyna reguluje pracę mózgu i obwodowego układu nerwowego. Jej niedobór może prowadzić do pelagry. Na chorobę tę narażone są zwłaszcza osoby, które nadużywają alkoholu.

Ciekawostka: w kuchniach żydowskiej i muzułmańskiej mięso wieprzowe jest zakazane. Przyczyną jest nieczystość rytualna świń.

Największy owoc świata jest większy od ludzkiej głowy i smakuje jak mięso

Wieprzowina - pozostałe składniki

Co jeszcze zawiera wołowina? To m.in. cenny cynk, który dobrze wpływa na kondycję paznokci, włosów i skóry. Nie możemy zapominać także o żelazie, które jest niezbędne do zachowania dobrego zdrowia. Pozostałe minerały zawarte w tym mięsie to m.in.:

  • fosfor
  • sód
  • potas
  • magnez

Wieprzowina to m.in. źródło niacyny. Dowiedz się więcej o tej witaminie >>

Kaloryczność wieprzowiny

Kaloryczność wieprzowiny różni się w zależności od części ciała. Przykładowo, 100 gram schabu wieprzowego to mniej więcej 240 kcal. Z kolei:

  • Plaster polędwiczki wieprzowej (około 20 gram) to mniej więcej 22 kcal.
  • Mielone mięso wieprzowego (100 gram) to mniej więcej 127 kcal.
  • Porcja łopatki wieprzowej (100 gram) to mniej więcej 160 kcal.

Jak łatwo domyślić się, w tym przypadku najbardziej kaloryczny jest boczek. 100 gram to aż 320 kcal. Jeśli więc chcemy schudnąć, lepiej nie włączać go do swojej diety. Ponadto boczek zawiera także najmniejsze ilości białka (najwięcej jest go w szynce i schabie wieprzowym).

Wiele zależy także od sposobu przygotowania mięsa. Jeśli więc chcemy, by danie było jak najzdrowsze, zachowajmy ostrożność w dodawaniu wszelkich tłuszczów.

Wieprzowina z czosnkiem. Jak ją przygotować? Poznaj przepis na te danie >>

Wieprzowina w roli głównej - poznaj inspirujące przepisy

Wieprzowina gości na naszych stołach bardzo często. Przez to dla wielu osób mięso to stało się czymś bardzo powszechnym, a wręcz nudnym. Chcesz ją przyrządzić tym razem w ciekawszy sposób? Może skusi cię wieprzowina w miodzie i tahinie? A może chcesz ją połączyć z czarną fasolą? Doskonale smakuje także z brokułami oraz w połączeniu z jabłkami i cydrem.

Opcji jest naprawdę wiele. Oto lista inspirujących przepisów, które możesz wykorzystać:

Wieprzowina - o tym pamiętaj

Wieprzowina to mięso, które cieszy się ogromną popularnością w polskiej kuchni. Co ważne, możemy przyrządzać ją na wiele sposobów. W ostatnich latach szczególną popularnością cieszą się przepisy inspirowane kuchnią azjatycką (np. wieprzowina po chińsku). 

O czym jeszcze warto pamiętać?

  • Przeciętny Polak zjada aż 38 kg wieprzowiny rocznie.
  • Obecnie wśród dietetyków przeważa opinia, że z jedzeniem wieprzowiny nie powinniśmy przesadzać - tzn. nie powinna być ona codziennym elementem jadłospisu. Ale włączona do niego na przykład raz na tydzień nie powinna być bardzo szkodliwa.
  • Wieprzowina to źródło dobrze przyswajalnego białka a także wielu witamin (m.in. niacyny).
  • Kaloryczność wieprzowiny różni się w zależności od części ciała. Przykładowo, 100 gram schabu wieprzowego to mniej więcej 240 kcal.
Więcej o: