Wieprzowina to chyba ulubione mięso Polaków. Ze względu na dobry smak i przystępną cenę jemy go bardzo dużo. Szacuje się, że przeciętny Polak zjada rocznie aż 38 kg tego mięsa! Co ciekawe, w tej kategorii wieprzowina wyprzedza nawet popularnego kurczaka - w tym przypadku jest to 27 kg rocznie.
Mimo tej popularności w polskie kuchni, wieprzowina posiada opinię mięsa bardzo tłustego i niezdrowego. Jednak czy to prawda? A może to kwestia wyboru odpowiedniego mięsa i sposobu przyrządzenia? Obecnie wśród dietetyków przeważa opinia, że z jedzeniem wieprzowiny nie powinniśmy przesadzać - tzn. nie powinna być ona codziennym elementem jadłospisu. Ale włączona do niego na przykład raz na tydzień nie powinna być bardzo szkodliwa.
Spis treści
Wieprzowina o tygrysiej skórce. Jak ją przygotować? Poznaj przepis na te danie >>
Jakie cenne składniki zawiera mięso wieprzowe? To przede wszystkim bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka.
Poza tym wieprzowina jest źródłem wielu witamin. Są to m.in.:
Ostatnia z wymieniony witamin znana jest także jako niacyna. Mimo że nasz organizm wytwarza ją samodzielnie, nie są to wystarczające ilości. Dlatego musimy dostarczać ją wraz z jedzeniem. Wiele rodzajów mięsa, w tym wołowina, jest jej dobrym źródłem.
Niacyna reguluje pracę mózgu i obwodowego układu nerwowego. Jej niedobór może prowadzić do pelagry. Na chorobę tę narażone są zwłaszcza osoby, które nadużywają alkoholu.
Ciekawostka: w kuchniach żydowskiej i muzułmańskiej mięso wieprzowe jest zakazane. Przyczyną jest nieczystość rytualna świń.
Co jeszcze zawiera wołowina? To m.in. cenny cynk, który dobrze wpływa na kondycję paznokci, włosów i skóry. Nie możemy zapominać także o żelazie, które jest niezbędne do zachowania dobrego zdrowia. Pozostałe minerały zawarte w tym mięsie to m.in.:
Wieprzowina to m.in. źródło niacyny. Dowiedz się więcej o tej witaminie >>
Kaloryczność wieprzowiny różni się w zależności od części ciała. Przykładowo, 100 gram schabu wieprzowego to mniej więcej 240 kcal. Z kolei:
Jak łatwo domyślić się, w tym przypadku najbardziej kaloryczny jest boczek. 100 gram to aż 320 kcal. Jeśli więc chcemy schudnąć, lepiej nie włączać go do swojej diety. Ponadto boczek zawiera także najmniejsze ilości białka (najwięcej jest go w szynce i schabie wieprzowym).
Wiele zależy także od sposobu przygotowania mięsa. Jeśli więc chcemy, by danie było jak najzdrowsze, zachowajmy ostrożność w dodawaniu wszelkich tłuszczów.
Wieprzowina z czosnkiem. Jak ją przygotować? Poznaj przepis na te danie >>
Wieprzowina gości na naszych stołach bardzo często. Przez to dla wielu osób mięso to stało się czymś bardzo powszechnym, a wręcz nudnym. Chcesz ją przyrządzić tym razem w ciekawszy sposób? Może skusi cię wieprzowina w miodzie i tahinie? A może chcesz ją połączyć z czarną fasolą? Doskonale smakuje także z brokułami oraz w połączeniu z jabłkami i cydrem.
Opcji jest naprawdę wiele. Oto lista inspirujących przepisów, które możesz wykorzystać:
Wieprzowina to mięso, które cieszy się ogromną popularnością w polskiej kuchni. Co ważne, możemy przyrządzać ją na wiele sposobów. W ostatnich latach szczególną popularnością cieszą się przepisy inspirowane kuchnią azjatycką (np. wieprzowina po chińsku).
O czym jeszcze warto pamiętać?