Baranina ma specyficzny smak, który sprawia, że wiele osób ją wręcz uwielbia. Znajdą się jednak i tacy, którym zupełnie owcze mięso nie smakuje. W tym drugim przypadku winę często ponosi wiek przyrządzanego zwierzęcia. Mięso ze starszych owiec jest znacznie twardsze i posiada odpychający zapach. Taką baraninę Polacy często jadali w okresie PRL, gdy hodowle tych zwierząt były znacznie bardziej popularne niż obecnie. Jednak specjaliści radzą, by w kuchni stosować mięso młodych owiec. Jest ono znacznie smaczniejsze i delikatniejsze.
U owiec nie diagnozuje się chorób nowotworowych. Jest to zasługa kwasu orotowego, który wytwarzany jest w organizmach tych zwierząt. Lekarze mówią więc, że chociażby ze względu na ten składnik, warto włączyć do swojego jadłospisu baraninę. To jednak nie jedyny powód, dla którego warto jeść to mięso. W dalszej części artykułu przybliżamy inne jej właściwości, a także radzimy jak można wykorzystać ją w kuchni.
Szczególną popularnością baranina cieszy się w niektórych kuchniach południowoeuropejskich. To także ważny element kuchni krajów muzułmańskich - tam religia zakazuje spożywania wieprzowiny. W Polsce niestety mięso baranie jest zazwyczaj bardzo drogie. Stąd też wynika jego mała popularność. - Za kilogram żywego jagnięcia dostaję 7 zł, co oznacza, że na półce w sklepie kilogram mięsa musi kosztować ok. 40 zł. Na tak drogie mięso trudno w kraju znaleźć nabywców - mówił w rozmowie z Gazeta.pl Ryszard Świątalski, hodowca spod Dobrzynia.
Statystyczny Polak spożywa tylko 200 g baraniny rocznie. Gdy przyjrzymy się jednak różnym cennym właściwościom tego mięsa, szybko możemy zmienić nastawienie do tego typu potraw.
Baranina jest m.in. źródłem:
Jednak to nie koniec. Warto także wspomnieć, że w organizmie owiec wytwarzanych jest wiele kwasów orotowych, które wykorzystuje się do produkcji leków i preparatów antyrakowych. Najwięcej jest ich w owczym mleku, sercu, wątrobie i śledzionie. Kwasy orotowe dobrze wpływają także na pracę naszej wątroby, a także spowalniają procesy starzenia.
Baranina jest także cennym źródłem kwasu linolowego, który wykazuje właściwości antyutleniające.
Dowiedz się, jak przyrządzić baraninę dla dziecka >>
Baranina jest mięsem dosyć chudym. Co ważne, większość obecnego w niej tłuszczu to kwasy tłuszczowe wielonienasycone. Mogą one przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu.
W porcji 100 g baraniny znajduje się od 230 do 287 kalorii. Zależy to od części ciała (np. łopatka jest bardziej kaloryczna niż udziec), a także od sposobu przygotowania mięsa.
Mięso baranie może być wykorzystywane w kuchni na wiele sposobów. Możemy je m.in. grillować, dusić, piec. Dania, w których wykorzystywana jest barania to na przykład:
Czy małe dzieci mogą jeść baraninę? Z Encyklopedii Zdrowego Żywienia dowiadujemy się, że:
Jest lekkostrawna, ma niewiele tłuszczu, ścięgien i błon. Może pojawić się w diecie dziecka sześciomiesięcznego. To dobra alternatywa dla cielęciny i wołowiny dla dzieci uczulonych na białko mleka krowiego.
Oprócz tego pojawia się tam także rada dla rodzica:
Trzyma się je więc w zalewach, najlepiej trochę kwaśnych, nadających mu posmak dziczyzny. Taki smak może nie odpowiadać dziecku. Lepiej więc podawać maluchom delikatniejszą (i w smaku, i w konsystencji) jagnięcinę.
Szczególną popularnością baranina cieszy się w niektórych kuchniach południowoeuropejskich. To także ważny element kuchni krajów muzułmańskich - tam religia zakazuje spożywania wieprzowiny. Barania jest zdrowa, a gdy dobrze się ją przyrządzi - także bardzo smaczna.
O czym jeszcze warto wiedzieć?
Baranina w roli głównej - poznaj przepisy: