Ryż - dlaczego warto włączyć go do diety? Poznaj najważniejsze powody

Ryż to nie tylko źródło węglowodanów. Zawiera także m.in. witaminy z grupy B i błonnik. Jednak to nie koniec lity jego cennych składników. Dowiedz się, dlaczego warto włączyć ryż do swojego jadłospisu.

Ryż - azjatycki symbol życia

Ryż znany jest już od ponad 9 tysięcy lat. Jest to więc jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Początkowo hodowano go w Indiach, ale z czasem ryż stał się popularny także w innych rejonach Azji.

O tym jak ważny jest ryż dla mieszkańców Azji, świadczą związane z nim skojarzenia. W wielu rejonach tego kontynentu roślina jest uznawana za symbol życia. W Azji hoduje się także największe ilości ryżu. Przodownikami w tej dziedzinie są Chiny, Indonezja i Indie. 

Ryż już na początku jego popularności w Azji stał się ulubionych dań Chińczyków. I tak jest do dzisiaj - to chyba najpowszechniejszy dodatek do dań w kuchni tego kraju. Nie możemy jednak zapominać, że roślina ta zdobyła sympatię także na innych kontynentach. Przykładowo, ryż od lat pojawia się  w wielu daniach europejskich - m.in. hiszpańskich, francuskich i włoskich. 

Powody, dla których warto jeść ryż

Ryż jest znany głównie jako źródło węglowodanów złożonych, które są doskonałym źródłem energii. Jednak to nie koniec. Oprócz tego warto go spożywać także ze względu na zawarty w nim:

  • potas
  • selen
  • cynk
  • żelazo
  • magnez
  • błonnik
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B5, B6)
  • witaminę E

Warto także pamiętać o białku. Co w prawdzie, spożywanie ryżu nie dostarcza go w dużych ilościach, ale w tym przypadku składa się ono z bardzo cennych aminokwasów egzogennych.

Czy sinice zawsze są groźne? [NaZdrowie]

Ryż nie zawiera glutenu

Ryż to dobra alternatywa dla różnych kasz i makaronów, które zawierają gluten. Z tej przyczyny cieszy się on dużą popularnością wśród osób na diecie bezglutenowej. Dotyczy to zwłaszcza chorych na celiakię, Hashimoto, a także osób nietolerujących glutenu lub uczulonych na to białko. 

Ryż biały kontra ryż brązowy

Na półki naszych sklepów coraz częściej trafia ryż brązowy. Możemy usłyszeć, że jest zdrowszy i mniej kaloryczny. Czy to prawda?

Różnica barw między ryżem białym a brązowym wynika z różnego stopnia przetworzenia. Ryż brązowy to ziarenka, które oczyszczono jedynie z zewnętrznych łupin. Zachowały one jednak zarodek, dzięki czemu mają wiele witamin, minerałów i błonnika. Z kolei ryż biały poddawany jest intensywnym procesom oczyszczania, w trakcie których traci cenne składniki.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Ryż biały:

  • ma dłuższy okres przydatności do spożycia. Możemy go jeść nawet przez dwa lata po rozpoczęciu opakowania. Z kolei ryż brązowy musimy spożyć w trakcie pół roku. 
  • Jest on znacznie uboższy w składniki odżywczy niż brązowa wersja.
  • Cechuje go także większa kaloryczność.

Ryż brązowy:

  • zapewnia dłuższe poczucie sytości, dlatego często jest polecany dla osób na diecie.
  • Przyczynia się do poziomu obniżenia cholesterolu LDL.
  • Dobrze wpływa na trawienie.

Więcej na temat różnic pomiędzy ryżem biały a brązowym przeczytasz TUTAJ >>

Inne odmiany ryżu

Oprócz popularnych odmian białej i brązowej istnieje także kilka innych kolorów ryżu. To na przykład mnie znany:

  • Ryż czarny - cechuje go delikatny, orzechowy smak. Dużą popularnością cieszy się w Tajlandii i Indonezji, gdzie też znajduje się najwięcej jego upraw. Wyróżnia go przede wszystkim wysoka zawartość żelaza.
  • Ryż żółty - to popularny w Japonii ryż Mochi. Jest on składnikiem wielu napojów alkoholowych.
  • Ryż czerwony - jego łupiny mają charakterystyczny czerwony kolor. Podobnie jak ryż czarny posiada delikatny, orzechowy smak. Jest szczególnie popularny w Tajlandii.

Kaloryczność ryżu

Czy ryż jest daniem kalorycznym? Tutaj także duże znaczenie ma jego kolor. Porcja ugotowanego białego ryżu (125 gram) to mniej więcej 430 kcal. Z kolei ryż brązowy jest znacznie mniej kaloryczny. Taka sama porcja dostarcza około 350 kcal. Indeks glikemiczny w przypadku białego ryżu wynosi 70, a brązowego 55. 

Ryż - o tym pamiętaj

Ryż jest na całym świecie jest jednym z najpopularniejszych dodatków do różnych dań. Szacuje się nawet, że to jeden z najważniejszych produktów żywnościowych prawie dla połowy populacji. O czym jeszcze warto pamiętać?

  • Ryż jest znany głównie jako źródło węglowodanów złożonych, które są doskonałym źródłem energii.
  • Warto także pamiętać o białku. Co w prawdzie, spożywanie ryżu nie dostarcza go w dużych ilościach, ale w tym przypadku składa się ono z bardzo cennych aminokwasów egzogennych.
  • Indeks glikemiczny w przypadku białego ryżu wynosi 70, a brązowego 55.

Zobacz także:

Więcej o: