Ryż znany jest już od ponad 9 tysięcy lat. Jest to więc jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie. Początkowo hodowano go w Indiach, ale z czasem ryż stał się popularny także w innych rejonach Azji.
O tym jak ważny jest ryż dla mieszkańców Azji, świadczą związane z nim skojarzenia. W wielu rejonach tego kontynentu roślina jest uznawana za symbol życia. W Azji hoduje się także największe ilości ryżu. Przodownikami w tej dziedzinie są Chiny, Indonezja i Indie.
Ryż już na początku jego popularności w Azji stał się ulubionych dań Chińczyków. I tak jest do dzisiaj - to chyba najpowszechniejszy dodatek do dań w kuchni tego kraju. Nie możemy jednak zapominać, że roślina ta zdobyła sympatię także na innych kontynentach. Przykładowo, ryż od lat pojawia się w wielu daniach europejskich - m.in. hiszpańskich, francuskich i włoskich.
Ryż jest znany głównie jako źródło węglowodanów złożonych, które są doskonałym źródłem energii. Jednak to nie koniec. Oprócz tego warto go spożywać także ze względu na zawarty w nim:
Warto także pamiętać o białku. Co w prawdzie, spożywanie ryżu nie dostarcza go w dużych ilościach, ale w tym przypadku składa się ono z bardzo cennych aminokwasów egzogennych.
Ryż to dobra alternatywa dla różnych kasz i makaronów, które zawierają gluten. Z tej przyczyny cieszy się on dużą popularnością wśród osób na diecie bezglutenowej. Dotyczy to zwłaszcza chorych na celiakię, Hashimoto, a także osób nietolerujących glutenu lub uczulonych na to białko.
Na półki naszych sklepów coraz częściej trafia ryż brązowy. Możemy usłyszeć, że jest zdrowszy i mniej kaloryczny. Czy to prawda?
Różnica barw między ryżem białym a brązowym wynika z różnego stopnia przetworzenia. Ryż brązowy to ziarenka, które oczyszczono jedynie z zewnętrznych łupin. Zachowały one jednak zarodek, dzięki czemu mają wiele witamin, minerałów i błonnika. Z kolei ryż biały poddawany jest intensywnym procesom oczyszczania, w trakcie których traci cenne składniki.
O czym jeszcze warto pamiętać?
Ryż biały:
Ryż brązowy:
Więcej na temat różnic pomiędzy ryżem biały a brązowym przeczytasz TUTAJ >>
Inne odmiany ryżu
Oprócz popularnych odmian białej i brązowej istnieje także kilka innych kolorów ryżu. To na przykład mnie znany:
Czy ryż jest daniem kalorycznym? Tutaj także duże znaczenie ma jego kolor. Porcja ugotowanego białego ryżu (125 gram) to mniej więcej 430 kcal. Z kolei ryż brązowy jest znacznie mniej kaloryczny. Taka sama porcja dostarcza około 350 kcal. Indeks glikemiczny w przypadku białego ryżu wynosi 70, a brązowego 55.
Ryż jest na całym świecie jest jednym z najpopularniejszych dodatków do różnych dań. Szacuje się nawet, że to jeden z najważniejszych produktów żywnościowych prawie dla połowy populacji. O czym jeszcze warto pamiętać?
Zobacz także: