Dieta eliminacyjna jest formą leczenia przyczynowego alergii pokarmowej. Najogólniej rzecz ujmując, polega ona na wyeliminowaniu z jadłospisu produktów, które odpowiadają za powstawanie reakcji alergicznych.
Kiedyś termin "dieta eliminacyjna" kojarzony był głównie z żywieniem małych dzieci, u których rozpoznano alergię na jakiś składnik. W ostatnich latach na tego typu rozwiązania decydują się także dorośli. Nie zawsze jest to jednak słuszne posunięcie.
Często jest tak, że objawy alergii pojawiają się zaraz po spożyciu pokarmu. Wówczas dosyć łatwo jest określić, który produkt jest odpowiedzialny za reakcję organizmu. Nie zawsze jest to jednak takie jasne. W takich przypadkach stosuje się dietę eliminacyjną.
Wówczas na okres od 10 do 14 dni usuwa się z diety pierwszy "podejrzany" produkt. Jeśli reakcje alergiczne występują nadal, rezygnujemy z kolejnego "podejrzanego". Jeśli w końcu odkryjemy alergen, musimy odstawić go na dwa miesiące. Po tym czasie włączamy go ponownie, by upewnić się, że to on odpowiada za niepożądane reakcje organizmu.
Alergie pokarmowe to szczególnie powszechny problem wśród małych dzieci. Jest to związane przede wszystkim z budową ich układu pokarmowego - jelita najmłodszych są jeszcze nieszczelne i przez to przepuszczają różne białka. Objawy alergii pokarmowej u dziecka to m.in. brak przyrostu na masie, luźne stolce, wzdęcia i biegunki. Warto pamiętać, że wiele małych dzieci wyrasta z alergii pokarmowej i jako dorośli nie mierzą już się z tym problemem.
Które produkty uczulają najczęściej? Alergolodzy mówią zazwyczaj o tzw. wielkiej ósemce alergenów. Do tego grona należą m.in.:
Co ciekawe, wiele osób uważa błędnie, że na liście alergenów znajdują się także cytrusy i czekolada. - Te produkty są raczej bezpieczne, choć w świadomości wielu osób to silne alergeny. Warto więc pamiętać, że większość warzyw i owoców jest bezpieczna, chociaż czasami zdarzają się wyjątki - mówiła w rozmowie z Edziecko.pl alergolog dr Ewa Willak- Janc.
Gdy odkryjemy już, co jest przyczyną reakcji alergicznych, musimy rozpocząć leczenie. Podstawową i najlepszą metodą jest usunięcie alergenu z naszego jadłospisu. Nową dietę dobrze jest skonsultować ze specjalistą, aby zawierała ona wszystkie niezbędne składniki.
Początkowo dieta składa się z produktów, które nie wywołują reakcji alergicznych. Na liście najczęściej zalecanych potraw znajdują się m.in. ryż, jagnięcina, warzywa strączkowe. Musimy jednak uważać i dokładnie sprawdzać składniki. Ważne jest to na przykład w przypadku alergii na gluten. Zawierają go różne produkty - np. wiele wędlin, różne kasze i większość makaronów.
Warto wspomnieć, że nietolerancja pokarmowa to coś innego niż alergia pokarmowa. A pojęcia te często są ze sobą utożsamiane.
Nietolerancja jakiegoś składnika odnosi się do produktów, które nasz organizm toleruje do pewnego etapu. Jednak zbyt duża ilość spożytego pokarmu może skończyć się na przykład silnym bólem brzucha, wzdęciami, złym samopoczuciem. Nie są to jednak reakcje tak gwałtowne jak w przypadku alergii pokarmowej. W takich przypadkach także stosuje się dietę eliminacyjną.
W ostatnich latach wiele osób decyduje się na różne diety eliminacyjne, mimo że nie stwierdzono u nich wcześniej alergii lub nietolerancji pokarmowej. Dotyczy to zwłaszcza popularnej diety bezglutenowej. Wiele osób wybiera taki styl odżywiania z nadzieją, że to pomoże im w walce z dodatkowymi kilogramami. Lekarze jednak nie zalecają tego typu rozwiązań. Ich zdaniem w niektórych przypadkach w długotrwałej perspektywie może okazać się to bardziej szkodliwe niż pomocne.
Alergia pokarmowa leczona jest zwykle przez eliminację alergenu z jadłospisu. Gdy objawy alergiczne pojawiają się zaraz po posiłku, łatwo jest znaleźć przyczynę problemu. Nie zawsze jest to jednak takie jasne. Wówczas bardzo pomocna jest dieta eliminacyjna.
O czym warto pamiętać?
Zobacz także: