Sowa grzyb - gdzie go szukać i jak wygląda? Czy jest jadalny?

Sowa grzyb należy do rodziny pieczarkowatych. Kiedy i gdzie rośnie? Czy sowa grzyb jest jadalny? Z jakim gatunkiem łatwo go pomylić? Podpowiadamy.

Sowa grzyb, czyli czubajka kania

Sowa to powszechne określenie na czubajkę kanię. Z tymi dwoma nazwami możemy spotkać się równie często. Dlatego w artykule tym będą stosowane wymiennie.

Podstawową nazwę "czubajka kania" podał pod koniec XIX wieku polski mykolog i działacz społeczny Stanisław Chełchowski. Jest to gatunek bardzo powszechny w naszym kraju, dlatego możemy spotkać się z bardzo różnymi nazwami. Inne stosowane określenia to m.in. kania, drop, gapa, gularka, czubaj, czubak, czubajka sowa, czubajka wyniosła, bedłka wysoka, bedłka wyniosła, bedłka parasolowata, stroszka strzelista, stroszka cielista. Wiele z nich to nazwy regionalne.

Grzyb ten rośnie nie tylko w Europie, ale także w Nowej Zelandii, Japonii, Korei i w Ameryce Północnej.

Zobacz wideo

Sowy grzyby - systematyka gatunku

Oto szczegółowa systematyka tego gatunku:

  • gatunek: sowa (czubajka kania)
  • rodzaj: czubajka
  • rodzina: pieczarkowate
  • rząd: pieczarkowce
  • klasa: pieczarniaki
  • typ: podstawczaki
  • królestwo: grzyby
  • domena: eukarionty

Sowa grzyb - gdzie szukać?

Sowa grzyb rośnie w okresie letnim i jesiennym. Lubi gleby gliniaste i bogate w wapń. Pojawia się w lasach liściasty i iglastych - z reguły na polanach leśnych. Ale znajdziemy ją także m.in. na łąkach, w parkach i poboczach szos. 

Pieprznik jadalny - gdzie szukać tych grzybów i z jakimi gatunkami łatwo jest je pomylić? >>

Grzyb sowa - czy jest jadalny?

Grzyb sowa jest jak najbardziej jadalny i bezpieczny dla ludzi. Co więcej, jest bardzo smaczny i cieszy się dużą popularnością wśród miłośników grzybów. Może on być wykorzystywany na wiele sposobów w kuchni. Jednym z najbardziej znanych przysmaków jest sowa opiekana w panierce w formie kotleta. 

Warto jednak pamiętać, że w przypadku tego grzyba jadalne są tylko kapelusze.

Sowa grzyb z czym można pomylić?

Największą wadą tego gatunku jest niestety jego spore podobieństwo do trującego muchomora sromotnikowego. A w tym przypadku nawet mały kawałek może okazać się śmiertelną dawką. Dlatego wiele osób woli nie ryzykować i w ogóle nie zbiera kań. 

Sowa grzyb a sromotnik - jak rozpoznać?

Jakie są najważniejsze cechy kani czubajki? Jak rozpoznać ten gatunek?

  • Miąższ grzyba jest biały i nie zmienia swojej barwy po uszkodzeniu. Ma łagodny smak.
  • Jej kapelusz ma charakterystyczny parasolowaty kształt, a jego średnica osiąga od 10 do 30 centymetrów.
  • Kapelusz ma popękaną i łuszczącą się skórkę. Do tego dochodzą postrzępione brzegi.
  • Trzon osiąga wysokość od 15 do 40 centymetrów i grubość około 2 centymetrów. Zakończony jest bulwą, której średnica wynosi około 4 centymetrów.

Ostrożnie z grzybami

Co roku dochodzi do tragicznych w skutkach zatruć grzybami. Niebezpieczne zwłaszcza są gatunki bardzo przypominające nietrujące grzyby. Jednym z nich jest właśnie muchomor sromotnikowy - podobny do grzyba sowy.

Dlatego, jeśli nie jesteśmy doświadczonymi grzybiarzami, każdy podejrzany gatunek warto jest skonsultować z osobą bardziej doświadczoną. To być może uchroni nas przed groźnymi konsekwencjami.

Małe dzieci i grzyby - od kiedy?

Od kiedy dzieci mogą jeść grzyby. W tej kwestii lekarze nie są zgodni. Zwykle jednak radzi się, by nie podawać dzieciom grzybów do 8-10 roku życia.

To dlatego, że ich układy pokarmowe nie są jeszcze w pełni wykształcone i nie są w stanie strawić grzybów. Takie posiłki w przypadku małych dzieci mogą skończyć się więc silnymi zatruciami, które objawiają się m.in. bólami brzucha, wymiotami i biegunkami. Do tego mogą dojść także problemy ze spaniem.

Jest jeszcze inna istotna kwestia. W przypadku gatunków trujących, zatrute dziecko znacznie trudniej jest uratować niż osobę dorosłą. Dlatego niektórzy eksperci radzą, by najmłodszym w ogóle nie podawać grzybów.

Zobacz także:

Więcej o: