Boczniak ostrygowaty jest chętnie wykorzystywany w kuchni. Kiedy i gdzie powinniśmy go szukać?

Boczniak ostrygowaty to powszechny gatunek grzyba rozwijający się na żywych i martwych drzewach. Jak go rozpoznać i czy możliwa jest jego uprawa? Czy boczniak ostrygowaty to gatunek jadalny? Podpowiadamy.

Boczniak ostrygowaty - pasożyt i saprotrof

Boczniak ostrygowaty to bardzo pospolity gatunek w naszym kraju. Co więcej, rozpowszechniony jest na całym świecie. Wyjątkiem w tej kwestii jest tylko Antarktyda.

Bocznika może być zarówno pasożytem, jak i saprotrofem. W tym pierwszym przypadku rozwija się na żywych drzewach, a w drugim na martwych - wybiera wówczas okazy starsze, osłabione lub uszkodzone.

Grzyb ten cieszy się ogromną popularnością w kuchni. Jest smacznym dodatkiem do wielu potraw. Może także odgrywać główną rolę - gdy na przykład podobnie jak kania jest opiekany w panierce.

Dietetyk: nie wiem, skąd wziął się mit, że grzyby są bezwartościowe. Są bardzo zdrowe

Inne nazwy boczniaka ostrygowatego

Polska nazwa tego grzyba została podana w 1951 roku przez mykologa i leśnika Henryka Orłośa. Inne określania, z którymi możemy się spotkać, to m.in.:

  • przyuszek ostrygowaty
  • bocznotrzonowiec ostrygokształtny
  • bedłka ostrygowata

Systematyka gatunku

Boczniak ostrygowaty to grzyb rodziny boczniakowatych. Co jeszcze warto wiedzieć na jego temat? Oto szczegółowa systematyka tego gatunku:

  • gatunek: boczniak ostrygowaty
  • rodzaj: boczniak
  • rodzina: boczniakowate
  • rząd: pieczarkowce
  • klasa: pieczarniaki
  • typ: podstawczaki
  • królestwo: grzyby
  • domena: eukarionty

Boczniak ostrygowaty wygląd - jak rozpoznać?

Jak rozpoznać bocznika ostrygowatego? Oto kilka wskazówek:

  • Miąższ grzyba ma białą barwę i kwaskowaty smak.
  • Blaszki są białe lub siwe, głęboko zbiegają na trzon.
  • Średnica kapelusza osiąga od 5 do 25 centymetrów. Ma gładką powierzchnię.
  • Kapelusz przyrasta bokiem do podłoża. Przybiera różne barwy - m.in. odcienie brązu, szarości, a nawet fioletu.
  • Trzon ma wysokość od 1 do 4 centymetrów. Ma biały lub siwy kolor.

Boczniak ostrygowaty - hodowla

Niektórych może zaskoczyć fakt, że boczniak ostrygowaty jest także gatunkiem uprawnym. Grzyb ten ma wiele odmian, które da się hodować. Także w Polsce niektórzy decydują się na takie działania. Gatunek ten z reguły uprawia się na słomie.

Koźlarz czerwony - smaczny i bogaty w białko. Gdzie powinniśmy go szukać i jak rozpoznać ten gatunek? >>

Kiedy i gdzie go szukać?

Boczniak ostrygowaty to gatunek jadalny i cieszący się dużą popularnością wśród smakoszy grzybów. Może on być wykorzystywany w kuchni na wiele sposobów. Gdzie powinniśmy go szukać? Grzyb ten rozwija się z reguły na obumarłych lub starych liściastych drzewach - m.in. brzozach, wierzbach, topolach, bukach, grabach, orzechach włoskich. Rośnie z reguły w skupionych grupach, co znacznie ułatwia zadanie poszukiwaczom tego gatunku.

Kiedy powinniśmy poszukiwać boczniaka? Grzyb ten pojawia się z reguły pod koniec października. Gdy zima jest łagodna, rozwija się także w trakcie tej pory roku.

Boczniak ostrygowaty - jak przyrządzić?

Jak możemy przyrządzić boczniaka ostrygowatego? Może on być zarówno głównym elementem potrawy (np. boczniak opiekany w panierce), jak i ciekawym dodatkiem. Oto kilka propozycji na wykorzystanie go w kuchni:

  • sosy
  • zupy
  • tarty
  • gulasze
  • dodatek do dań z makaronem

Dzieci i grzyby - zachowaj ostrożność

Mimo że boczniak ostrygowaty jest gatunkiem jadalnym i bardzo smacznym, nie wszyscy powinni go spożywać. Dotyczy to małych dzieci, które w ogóle nie mogą jeść grzybów (nawet gatunków, które nie są trujące).

Niektórzy lekarze radzą wręcz, by wstrzymać się z podawaniem dzieciom jakichkolwiek grzybów aż do dziesiątego roku życia. To dlatego, że ich układy pokarmowe nie są jeszcze w pełni rozwinięte. Przez to nie są w stanie strawić takiego pokarmu.

Od kiedy dzieci mogą jeść grzyby? Wielu rodziców popełnia błąd i karmi nimi za wcześnie >>

Zjedzenie grzyba może więc skończyć się u najmłodszych silnymi zatruciami. Objawiają się one m.in. wymiotami, bólami brzucha, biegunkami i problemami ze snem. Warto także pamiętać, że dzieci znacznie gorzej niż dorośli znoszą zatrucia gatunkami trującymi.

Zobacz także:

Więcej o: