Boczniak ostrygowaty to bardzo pospolity gatunek w naszym kraju. Co więcej, rozpowszechniony jest na całym świecie. Wyjątkiem w tej kwestii jest tylko Antarktyda.
Bocznika może być zarówno pasożytem, jak i saprotrofem. W tym pierwszym przypadku rozwija się na żywych drzewach, a w drugim na martwych - wybiera wówczas okazy starsze, osłabione lub uszkodzone.
Grzyb ten cieszy się ogromną popularnością w kuchni. Jest smacznym dodatkiem do wielu potraw. Może także odgrywać główną rolę - gdy na przykład podobnie jak kania jest opiekany w panierce.
Polska nazwa tego grzyba została podana w 1951 roku przez mykologa i leśnika Henryka Orłośa. Inne określania, z którymi możemy się spotkać, to m.in.:
Boczniak ostrygowaty to grzyb rodziny boczniakowatych. Co jeszcze warto wiedzieć na jego temat? Oto szczegółowa systematyka tego gatunku:
Jak rozpoznać bocznika ostrygowatego? Oto kilka wskazówek:
Niektórych może zaskoczyć fakt, że boczniak ostrygowaty jest także gatunkiem uprawnym. Grzyb ten ma wiele odmian, które da się hodować. Także w Polsce niektórzy decydują się na takie działania. Gatunek ten z reguły uprawia się na słomie.
Boczniak ostrygowaty to gatunek jadalny i cieszący się dużą popularnością wśród smakoszy grzybów. Może on być wykorzystywany w kuchni na wiele sposobów. Gdzie powinniśmy go szukać? Grzyb ten rozwija się z reguły na obumarłych lub starych liściastych drzewach - m.in. brzozach, wierzbach, topolach, bukach, grabach, orzechach włoskich. Rośnie z reguły w skupionych grupach, co znacznie ułatwia zadanie poszukiwaczom tego gatunku.
Kiedy powinniśmy poszukiwać boczniaka? Grzyb ten pojawia się z reguły pod koniec października. Gdy zima jest łagodna, rozwija się także w trakcie tej pory roku.
Jak możemy przyrządzić boczniaka ostrygowatego? Może on być zarówno głównym elementem potrawy (np. boczniak opiekany w panierce), jak i ciekawym dodatkiem. Oto kilka propozycji na wykorzystanie go w kuchni:
Mimo że boczniak ostrygowaty jest gatunkiem jadalnym i bardzo smacznym, nie wszyscy powinni go spożywać. Dotyczy to małych dzieci, które w ogóle nie mogą jeść grzybów (nawet gatunków, które nie są trujące).
Niektórzy lekarze radzą wręcz, by wstrzymać się z podawaniem dzieciom jakichkolwiek grzybów aż do dziesiątego roku życia. To dlatego, że ich układy pokarmowe nie są jeszcze w pełni rozwinięte. Przez to nie są w stanie strawić takiego pokarmu.
Od kiedy dzieci mogą jeść grzyby? Wielu rodziców popełnia błąd i karmi nimi za wcześnie >>
Zjedzenie grzyba może więc skończyć się u najmłodszych silnymi zatruciami. Objawiają się one m.in. wymiotami, bólami brzucha, biegunkami i problemami ze snem. Warto także pamiętać, że dzieci znacznie gorzej niż dorośli znoszą zatrucia gatunkami trującymi.
Zobacz także: