Piaskowiec modrzak to jeden z najsmaczniejszych grzybów. Ze względu jednak na fakt, że sinieje, wiele osób woli go nie zbierać. Nie powinniśmy jednak obawiać się - nie jest to gatunek niebezpieczny dla ludzi.
Pojawia się z reguły w okresie od lipca do listopada. Lubi przede wszystkim lasy mieszane i liściaste. Powinniśmy go szukać m.in. pod bukami, brzozami i dębami.
Grzyb ten rośnie nie tylko w Europie. Piaskowiec modrzak znany jest także w Australii, Azji i Ameryce Północnej. Co ciekawe, w niektórych krajach został uznany za gatunek zagrożony. W naszym kraju jeszcze tak nie jest. Piaskowiec modrzak posiada status R, co oznacza, że jest grzybem potencjalnie zagrożonym wyginięciem.
Polską nazwę tego grzyba podała w 1960 r. biolog Alina Skirgiełło. Inne określenia, z którymi możemy się spotkać, to m.in.: podgrzybek siny, podgrzybek, huba siniak, granatek, borowik polny, grzyb piaskowy, modrzak siniak.
Piaskowiec modrzak to gatunek należący do rodziny piaskowcowatych. Co jeszcze warto wiedzieć o tym grzybie? Oto jego szczegółowa systematyka:
Jak rozpoznać piaskowca modrzaka? Oto kilka ważnych wskazówek dla poszukiwaczy tego grzyba:
Huby, czyli charakterystyczne grzyby na drzewach. Jak je rozpoznać i czy są jadalne? >>
Jest to gatunek jak najbardziej bezpieczny dla ludzi i jadalny. Ma wielu wielbicieli, dlatego wykorzystywany jest często w kuchni. To m.in. składnik sosów i zup. Sprawdza się także jako grzyb suszony.
Nie są to jednak potrawy wskazane dla małych dzieci. Ta zasada dotyczy wszystkich grzybów - także tych jadalnych i nietrujących. Eksperci radzą, by wstrzymać się z ich podawaniem mniej więcej do 8-10 roku życia.
Skąd te zalecenia? Lekarze polecają taką ostrożność, dlatego, że układy pokarmowe małych dzieci nie są jeszcze w pełni wykształcone. Z tej przyczyny nie są w stanie strawić grzybów. Zjedzenie ich (nawet gatunków bezpiecznych!) może skończyć się ostrym zatruciem u dziecka, które objawia się m.in. bólami brzucha, wymiotami, biegunkami i problemami ze snem.
Warto także pamiętać, że gatunki trujące są groźniejsze w przypadku dzieci niż dorosłych. Małych pacjentów często jest trudniej uratować. Dlatego wielu lekarzy radzi, by małym dzieciom w ogóle nie podawać grzybów.
Od kiedy dzieci mogą jeść grzyby? Wielu rodziców popełnia błąd i karmi nimi za wcześnie >>
Co jakiś czas słyszymy o tragicznych skutkach zatruć grzybami. Dlatego, jeśli nie jesteśmy doświadczonymi grzybiarzami, zachowajmy dużą ostrożność. W przypadku najgroźniejszych gatunków nawet małe porcje są bardzo niebezpieczne. Warto więc konsultować swoje zbiory z osobami bardziej obeznanymi w temacie. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, najlepiej zrezygnujmy z przyrządzania i jedzenia niepewnych grzybów.
Zobacz także: