Piaskowiec modrzak - gdzie i kiedy występuje? Jak go rozpoznać? Czy jest to grzyb jadalny?

Piaskowiec modrzak to grzyb, który szybko zmienia barwę. Może dlatego wiele osób boi się go zbierać. Jedak czy taka ostrożność jest wskazana? Jak wygląda piaskowiec modrzak i gdzie rośnie? Czy jest to gatunek jadalny? Podpowiadamy.

Piaskowiec modrzak - grzyb potencjalnie zagrożony

Piaskowiec modrzak to jeden z najsmaczniejszych grzybów. Ze względu jednak na fakt, że sinieje, wiele osób woli go nie zbierać. Nie powinniśmy jednak obawiać się - nie jest to gatunek niebezpieczny dla ludzi.

Pojawia się z reguły w okresie od lipca do listopada. Lubi przede wszystkim lasy mieszane i liściaste. Powinniśmy go szukać m.in. pod bukami, brzozami i dębami.

Grzyb ten rośnie nie tylko w Europie. Piaskowiec modrzak znany jest także w Australii, Azji i Ameryce Północnej. Co ciekawe, w niektórych krajach został uznany za gatunek zagrożony. W naszym kraju jeszcze tak nie jest. Piaskowiec modrzak posiada status R, co oznacza, że jest grzybem potencjalnie zagrożonym wyginięciem.

Dietetyk: nie wiem, skąd wziął się mit, że grzyby są bezwartościowe. Są bardzo zdrowe

Borowik piaskowiec modrzak - inne nazwy

Polską nazwę tego grzyba podała w 1960 r. biolog Alina Skirgiełło. Inne określenia, z którymi możemy się spotkać, to m.in.: podgrzybek siny, podgrzybek, huba siniak, granatek, borowik polny, grzyb piaskowy, modrzak siniak.

Piaskowiec modrzak grzyb - systematyka

Piaskowiec modrzak to gatunek należący do rodziny piaskowcowatych. Co jeszcze warto wiedzieć o tym grzybie? Oto jego szczegółowa systematyka:

  • gatunek: piaskowiec modrzak
  • rodzaj: piaskowiec
  • rodzina: piaskowcowate
  • rząd: borowikowce
  • klasa: pieczarniaki
  • typ: podstawczaki
  • królestwo: grzyby
  • domena: eukarionty

Najważniejsze cechy piaskowca modrzaka [WYGLĄD]

Jak rozpoznać piaskowca modrzaka? Oto kilka ważnych wskazówek dla poszukiwaczy tego grzyba:

  • Jego miąższ ma niewyraźny zapach i smak. Jest z reguły biały i szybko sinieje.
  • Średnica kapelusza osiąga od 3,5 do 12 centymetrów. Ma zazwyczaj kremową barwę, ale najstarsze osobniki stają się białe.
  • W miejscach zgniecenia na kapeluszu powstają niebieskie plamki.
  • Powierzchnia kapelusza może przypominać zamszowy materiał.
  • Rurki grzyba mogą być kremowe lub białe. Jeśli jednak je przekroimy, staną się niebieskie. Najpierw są przyrośnięte do trzonu, a z czasem stają się wolne.
  • Wysokość trzonu wynosi od 3 do 5 centymetrów. Z kolei jego grubość waha się od 1 do 3 centymetrów.
  • Trzon wyraźnie sinieje w miejscach zgniecenia.

Huby, czyli charakterystyczne grzyby na drzewach. Jak je rozpoznać i czy są jadalne? >>

Czy piaskowiec modrzak jest jadalny?

Jest to gatunek jak najbardziej bezpieczny dla ludzi i jadalny. Ma wielu wielbicieli, dlatego wykorzystywany jest często w kuchni. To m.in. składnik sosów i zup. Sprawdza się także jako grzyb suszony.

Nie są to jednak potrawy wskazane dla małych dzieci. Ta zasada dotyczy wszystkich grzybów - także tych jadalnych i nietrujących. Eksperci radzą, by wstrzymać się z ich podawaniem mniej więcej do 8-10 roku życia.

Skąd te zalecenia? Lekarze polecają taką ostrożność, dlatego, że układy pokarmowe małych dzieci nie są jeszcze w pełni wykształcone. Z tej przyczyny nie są w stanie strawić grzybów. Zjedzenie ich (nawet gatunków bezpiecznych!) może skończyć się ostrym zatruciem u dziecka, które objawia się m.in. bólami brzucha, wymiotami, biegunkami i problemami ze snem.

Warto także pamiętać, że gatunki trujące są groźniejsze w przypadku dzieci niż dorosłych. Małych pacjentów często jest trudniej uratować. Dlatego wielu lekarzy radzi, by małym dzieciom w ogóle nie podawać grzybów.

Od kiedy dzieci mogą jeść grzyby? Wielu rodziców popełnia błąd i karmi nimi za wcześnie >>

Ostrożnie z grzybami

Co jakiś czas słyszymy o tragicznych skutkach zatruć grzybami. Dlatego, jeśli nie jesteśmy doświadczonymi grzybiarzami, zachowajmy dużą ostrożność. W przypadku najgroźniejszych gatunków nawet małe porcje są bardzo niebezpieczne. Warto więc konsultować swoje zbiory z osobami bardziej obeznanymi w temacie. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, najlepiej zrezygnujmy z przyrządzania i jedzenia niepewnych grzybów.

Zobacz także:

Więcej o: