Zielonka grzyb - czy jest trująca? W wielu krajach odradzana, w Polsce to nadal grzyb o nieokreślonym zagrożeniu

Zielonka grzyb nie jest powszechnym gatunkiem w naszym kraju. Mimo to wzbudza od lat duże zainteresowanie. W 2009 roku doszło do śmiertelnego zatrucia tym grzybem. W jakich krajach zielonka grzyb jest już wpisana na listę grzybów trujących? Jak rozpoznać ten gatunek? Podpowiadamy.

Zielonka grzyb, czyli gąska zielonka

Zielonka grzyb to gatunek z rodziny gąskowatych. Równie często możemy spotkać się z nazwą gąska zielonka, dlatego w tym artykule będziemy używać ich zamiennie. Inne mniej popularne nazwy tego grzyba to m.in. bedłka zielona, zieleniatka i prośnianka.

Pojawia się zazwyczaj na piaszczystej glebie borów sosnowych. Gatunek ten jest bardzo powszechny w Europie, Azji i Ameryce Północnej. W naszym kraju nie pojawia się jednak często.

Zielonka grzyb rośnie w okresie od września do listopada. Wzbudza także spore kontrowersje, dlatego że w niektórych krajach uznana jest za gatunek trujący, a w innych nie. Takich grzybów nie jada się już m.in. we Francji, Hiszpanii i Niemczech. W Polsce gąska zielonka nadal posiada status gatunku o nieokreślonym zagrożeniu.

Grzyb zielonka - systematyka gatunku

Oto szczegółowa systematyka tego gatunku:

  • Gatunek: gąska zielonka
  • Rodzaj: gąska
  • Rodzina: gąskowate
  • Rząd: pieczarkowce
  • Klasa: pieczarniaki
  • Typ: podstawczaki
  • Królestwo: grzyby
  • Domena: eukarionty

Zielonka grzyb - czy jest jadalny?

Czy zielonka grzyb jest gatunkiem trującym? To dosyć kontrowersyjna kwestia. Mimo że przez wiele lat powszechnie uznawano ten gatunek za bezpieczny dla ludzi, w niektórych krajach stwierdzono, że jest on trujący.

Jednym z takich miejsc jest na przykład Francja, gdzie w latach 1999-2003 doszło do wielu śmiertelnych zatruć tym grzybem. Dr Regis Bedris z Bordeaux zbadał wówczas historię choroby pacjentów. Łączył ich jeden wspólny element - przed zachorowaniem jedli oni gąski zielonki. Z tej przyczyny grzyby te zostały uznane za trujące także w Niemczech i Hiszpanii. W wielu innych miejscach nadal się je jada.

Gąska grzyb - które z nich z jadalne, a które nie? [opis, rodzaje, systematyka] >>

Zabójcze mity o grzybach

Czy grzyby zielonki są trujące?

Mimo że grzyb zielonka nadal pojawia się na portalach kulinarnych, radzimy zachować ostrożność i zrezygnować z tego gatunku. Mimo ostrzeżeń z Francji, w 2009 roku w Polsce doszło do trzech zatruć tym grzybem. Jedno z nich okazało się niestety śmiertelne.

Jak wygląda grzyb zielonka? [WYGLĄD]

Jak rozpoznać ten gatunek grzyba? Oto najbardziej charakterystyczne cechy gąski zielonki:

  • Średnica kapelusza ma od 4 do 10 centymetrów.
  • Kapelusz jest z reguły żółtozielony, po środku robi się nieco ciemniejszy.
  • Skórka na kapeluszu jest zazwyczaj naga, ale może być też drobnołuskowata.
  • Trzon osiąga wysokość od 3 do 9 centymetrów.
  • Powierzchnia trzonu jest żółtozielonkawa lub żółta.
  • Z kolei miąższ jest twardy i kruchy, z reguły ma białą barwę.
  • Po przekrojeniu miąższ nie zmienia swojego zabarwienia.

Z jakim gatunkiem można pomylić gąskę zielonkę?

Okazuje się, że może znaleźć także gatunki bardzo podobne do grzyba zielonki. Z tej przyczyny warto zachować ostrożność. Niektóre z nich są trujące (m.in. muchomor sromotnikowy). W jaki sposób je rozpoznać?

  • Muchomor sromotnikowy - różni się przede wszystkim tym, że posiada pochwę u nasady trzonu, której gąska nie ma. Ma także wyższy trzon i wolne blaszki.
  • Gąska siarkowa - ma znacznie bardziej nieprzyjemny zapach. Poza tym jej miąższ jest żółty, a nie tak jak w przypadku gąski zielonki biały. 

Uważaj na grzyby

Co roku możemy usłyszeć o tragicznych skutkach zatruć grzybami. W niektórych przypadkach pacjentów niestety nie udaje się uratować. Dlatego, jeśli nie jesteśmy wprawionymi grzybiarzami, lepiej jest konsultować nasze zbiory z osobami bardziej doświadczonymi.

Małe dzieci i grzyby

Szczególną ostrożność powinni zachować rodzice małych dzieci. W przypadku najmłodszych nawet nietrujące i jadalne gatunki mogą być niebezpieczne. Zjedzenie ich kończy się zazwyczaj bólem brzucha, biegunką, wymiotami i problemami ze snem. To dlatego, że nie w pełni rozwinięte układy pokarmowe dzieci nie są w stanie strawić grzybów. Dlatego radzi się, by rodzice wstrzymali się z częstowaniem swoich pociech tego typu potrawami aż do 8-10 roku życia.

Zobacz także: