Olej z wątroby rekina obok cennych kwasów tłuszczowych dostarcza także alkilogliceroli, które aktywują układ odpornościowy, szczególnie cenne okazują się w leczeniu infekcji o podłożu bakteryjnym. Dodatkowo znacząco skraca czas choroby. Alkiloglicerole pobudzają procesy fagocytozy, czyli usuwania z organizmu niebezpiecznych drobnoustrojów. Tym samym łagodzą objawy alergiczne, przyspieszają gojenie się ran, wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwnowotworowe.
Warto pamiętać, że ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3, tran ani olej z wątroby rekina nie powinny być stosowane przez osoby ze skazami krwotocznymi lub stosującymi leki przeciwzakrzepowe. Podawanie olejów rybich kobietom w ciąży, karmiącym oraz małym dzieciom powinno być zawsze poprzedzone konsultacją z lekarzem.
O wprowadzeniu oleju z wątroby rekina do codziennej diety warto pomyśleć także ze względu na skwalen. Wspomaga on pracę komórek układu odpornościowego, dzięki temu wytwarzanych jest więcej komórek, które łatwiej i szybciej zwalczają groźne dla zdrowia patogeny, a dodatkowo przyśpieszają regenerację. Związek ten wykazuje działanie antyoksydacyjnie, przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybicze. Ze względu na właściwości chemoprewencyne wykorzystywany jest często jako uzupełnienie radioterapii. Skwalen stosowany jest także w przemyśle kosmetycznym. Przyśpiesza regenerację skóry i można go znaleźć w kosmetykach przeznaczonych do cery dojrzałej.
Ale to nie koniec jego zalet. Olej z wątroby rekina, jako jedne z niewielu produktów spożywczych, dostarcza witaminy D. Mimo że ludzki organizm może ją wytwarzać (potrzebuje do tego promieni słonecznych), to i tak większość z nas ma jej niedobory. Dlaczego jest taka ważna? Przede wszystkim wzmacnia nasze kości, wpływa także na funkcjonowanie układu krążenia.
Wbrew pozorom olej z wątroby rekina potrafi znacznie więcej niż tylko wzmacniać odporność. Przyjmowany regularnie:
Olej z wątroby rekina dostępny jest w łatwo przyswajalnej formie, najczęściej tabletek. Zawierające go preparaty można kupić w aptece bez recepty.
Tran to olej pozyskiwany z wątroby dorsza. Stanowi bogate źródło kwasów omega-3, witaminy A i D. Co ciekawe, ma ich znacznie więcej niż olej z wątroby rekina. W tranie nie znajdziemy jednak zarówno skwalenu, jaki i alkilogliceroli, które znajdują się w oleju z wątroby rekina. Mimo że na pierwszy rzut oka obie substancje mogą się uzupełniać to stosowanie ich równocześnie może mieć przykre konsekwencje. Może się zdarzyć, że taka profilaktyka doprowadzi do przedawkowania witamin, a to może być niebezpieczne.
Tran i olej z wątroby rekina są niewskazane osobom, które przyjmują leki przeciwzakrzepowe czy mają zdiagnozowaną skazę krwotoczną. Wysokie stężenie kwasów omega-3 może zaburzyć działanie układu krążenia i zaostrzyć przebieg choroby.
Trzeba także pamiętać, że suplementację tego rodzaju produktów zawsze trzeba poprzedzić wizytą u lekarza. Przyjmowanie ich na własną rękę może być niebezpieczne, szczególnie dla małych dzieci i kobiet w ciąży.