Grupa Amerykanów przez 2 tygodnie stosowała "afrykańską" dietę. Efekt? Tak zdrowi nie byli chyba nigdy

Dwa tygodnie wystarczą, by zmiana diety znacząco wpłynęła na stan zdrowia. Przekonali się o tym uczestnicy eksperymentu, w którym mieszkańcy afrykańskich wsi przez 14 dni żywili się jak typowi Amerykanie i odwrotnie.

Po tym, jak okazało się, że u czarnoskórych mieszkańców USA ryzyko zachorowania na raka jelita grubego jest 13 razy większe niż u mieszkańców afrykańskich wsi, badacze z University of Pittsburgh postanowili przeprowadzić eksperyment.

W tym celu zgromadzili dwie grupy ochotników - 20 Amerykanów żywiących się głównie białkiem zwierzęcym, fast foodami i wysoko przetworzonymi produktami oraz 20 rdzennych Afrykańczyków stosujących dietę bogatą w błonnik, a zarazem ubogą w tłuszcze.

Czy amigdalina leczy raka? [NaZdrowie]

Obie grupy na dokładnie dwa tygodnie "zamieniły się" dietami, tzn. Amerykanie, pod ścisłym nadzorem naukowców, jedli to, co zwykle mieszkańcy Afryki i na odwrót. Tyle czasu wystarczyło, by u każdego uczestnika badań stan zdrowia diametralnie się zmienił.

Przed rozpoczęciem eksperymentu cała 40 została dokładnie przebadana - zwłaszcza pod kątem ryzyka zachorowania na raka jelita grubego. Dlaczego naukowcy skupili się akurat na tym typie nowotworu? Bo często jego przyczyną jest właśnie zła dieta i nadwaga.

Wszystko na odwrót

Po dwóch tygodniach każdy uczestnik znów został poddany badaniom. Okazało się, że w ciągu 14 dni u Amerykanów markery zdrowotne określające ryzyko wystąpienia raka jelita grubego (w tym m.in. tzw. wskaźnik proliferacji oraz obecność i i liczba polipów na ściankach jelita) mocno spadły, a u Afrykańczyków wrosły. 

Naukowcy odnotowali, że po dwóch tygodniach "afrykańskiej" diety u obywateli USA wskaźniki proliferacji (proliferacja to zdolność do namnażania komórek nabłonkowych - jeśli ich liczba wzrasta za szybko, powstają polipy, a z nich guzy rakowe) spadły do poziomu niższego niż przed rozpoczęciem badań mieli Afrykańczycy. I odwrotnie, po zamianie diet mieszkańcy afrykańskich wsi mieli gorsze wyniki badań niż Amerykanie przed rozpoczęciem eksperymentu.

Co to oznacza? By wyciągnąć konkretne wnioski potrzebne byłyby badania na zdecydowanie większej grupie ludzi. Eksperyment naukowców pod kierunkiem Stephena O'Keefe'a z University of Pittsburgh jest jednak żywym dowodem na to, że zdrowa, bogata w błonnik dieta może naprawdę dużo - i przede wszystkim w krótkim czasie - zmienić w ogólnym stanie zdrowia.

- To naprawdę zachęcające, że już dwa tygodnie zmian w diecie na lepsze robią różnicę i zmniejszają ryzyko chorób oraz poprawiają stan zdrowia - komentuje niezwiązana z eksperymentem prof. Amanda Salis z Uniwersytetu w Sydney, która specjalizuje się w badaniu otyłości.

Choroba na życzenie

To ważna i cenna informacja, bo zarówno w Polsce, jak i na świecie, rak jelita grubego to drugi najczęściej występujący typ nowotworu u kobiet i trzeci u mężczyzn. Chorują na niego głównie osoby po 50. roku życia.

Często z własnej winy, bo ten rodzaj raka rozwija się przede wszystkim przez złe nawyki (palenie tytoniu i picie alkoholu), dietę ubogą w błonnik i wapń, a bogatą w tłuszcze i puste kalorie, unikanie ruchu oraz nadwagę.

Co gorsza, to agresywny nowotwór złośliwy, który cechuje szybki i niekontrolowany wzrost, a także tendencja do przerzutów. Objawy, które alarmują chorych, zwykle pojawiają się dopiero, kiedy choroba jest już mocno rozwinięta, dlatego jej zapobieganie (głównie przez prowadzenie zdrowego stylu życia) jest tak ważne.

Źródła: Nature, Science Alert, The Age.

Zobacz też:

Więcej o: