Mandarynka - zdrowie ukryte w miąższu i skórce. Jakie są wartości odżywcze mandarynki?

Mandarynka wygląda niepozornie, ale ma wielką moc. Mandarynki posiadają między innymi dużo witaminy C i A. Co więcej, mandarynka ma nie tylko zdrowy miąższ, lecz także wartościową skórkę.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Mandarynka przybywa na ratunek tym, którzy nie cierpią męczyć się z obieraniem i dzieleniem pomarańczy. To nie koniec zalet malutkiego cytrusa. Mandarynki zwykle są o wiele słodsze niż pomarańcze i grejpfruty. Nie sposób odmówić im także wielu właściwości zdrowotnych.

Mandarynka: długa historia małego owocu

Nie wiadomo do końca, skąd mandarynka wzięła swoją nazwę. Większość z nas pewnie byłaby skłonna uznać, że słowo pochodzi od mandarynów, chińskich urzędników, których historia liczy sobie ponad 1000 lat. To jedna z teorii. Druga głosi, że mandarynka zawdzięcza nazwę wyspie Mauritius na Oceanie Indyjskim, kiedyś zwanej Mandarą. Jak by nie było, uważa się, że mandarynki pochodzą z południowych Chin i są tam uprawiane od przeszło 4000 lat. W Europie ten owoc można uznać za nowość - znamy go dopiero od XIX wieku. Dziś mandarynki uprawia się przede wszystkim w Chinach, Japonii, Malezji, Indiach, Stanach Zjednoczonych oraz krajach śródziemnomorskich.

Mandarynka: wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Kilka mandarynek wystarczy, żeby pokryć dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, która wzmacnia nasz układ odpornościowy i chroni przed infekcjami. Co więcej, witamina C jest antyoksydantem (przeciwutleniaczem), czyli substancją, która walczy z nadmiarem rakotwórczych wolnych rodników.

Mandarynki mają bardzo dużo witaminy A - jedynym cytrusem, który posiada jej więcej, jest grejpfrut. Witamina A przeciwdziała powstawaniu schorzeń oczu, wpływa korzystnie na kondycję skóry, kości i zębów. Mandarynki mają również witaminy z grupy B, kwas foliowy, potas, magnez, mangan i wapń.

Mandarynki pomogą osobom cierpiącym na zaparcia oraz infekcje dróg moczowych. Nobiletyna, flawonoid obecny w mandarynce (głównie w skórce), zapobiega odkładaniu się tłuszczów w wątrobie, przez co obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II i miażdżycę. Naukowcy przypuszczają, że mandarynki niszczą komórki odpowiedzialne za niektóre nowotwory, na przykład raka wątroby. Dzieje się tak dzięki substancji salvestrol Q40, która ma być zabójcza dla patogennych (szkodliwych) komórek. Salvestrol Q40 występuje przede wszystkim w skórce mandarynek.

Olejek eteryczny otrzymywany ze skórki mandarynki jest uważany za afrodyzjak. Używa się go do robienia kosmetyków i perfum. Ma właściwości ściągające, dlatego sprawdza się w pielęgnacji cery trądzikowej i rozstępów. Oczyszcza, odmładza i nawilża skórę. Ma właściwości zdrowotne: uspokaja, zwalcza bezsenność, przynosi ulgę osobom chorym na depresję.

> Zobacz: 9 uznanych, bezpiecznych afrodyzjaków. Działają czy nie? Kiedy warto się nimi wspomóc?

Mandarynka na diecie

Mandarynki to prawdziwy przyjaciel osób, które chcą schudnąć. Jeden owoc to tylko 35 kilokalorii. Mandarynki stymulują trawienie i pomagają organizmowi w pozbywaniu się toksyn. Mandarynek nie muszą się obawiać cukrzycy - owoce mają niski indeks glikemiczny (30).

Mandarynka: na co zwracać uwagę?

Mandarynki występują w wielu odmianach. Najpopularniejszy gatunek to klementynka, krzyżówka mandarynki z pomarańczą pochodząca z Algierii. Ma mało pestek. Jeśli pestki to twoja udręka, zdecyduj się na odmianę satsuma - ta w ogóle ich nie posiada. Odmiana tangela jest bardzo słodka z gorzkim posmakiem (to zasługa krzyżówki z grejpfrutem), a tangerynka nieco cierpka.

Mandarynki nie powinny stawiać oporu przy obieraniu; łatwo odchodząca skórka, soczysty miąższ i intensywny aromat świadczą o tym, że owoce są świeże. Jeśli miąższ jest suchy, a skóra zmarszczona, to znak, że mandarynka jest stara. Owoce można przechowywać zarówno w lodówce, jak i poza nią.

Skórka mandarynek, jak większości cytrusów, pryskana jest rozmaitymi chemikaliami, które pełnią funkcję nawozów i konserwantów. Przed zjedzeniem mandarynki najlepiej porządnie ją umyć. Cytrusy niekiedy powodują alergię pokarmową, dlatego osoby ze skłonnością do uczuleń powinny mieć się na baczności.

To także może cię zainteresować:

> Cytryny, pomarańcze, pomelo i inne cytrusy. Czym się różnią, poza smakiem i wyglądem?

> Jakich witamin potrzebuje mężczyzna?

Wiadomo, że cytrusy są zdrowe, ale które najlepsze dla ciebie? Sprawdź!

Więcej o: