Grejpfruty, cytrusowa mieszanka zdrowia i smaku. Co kryje w sobie grejpfrut i dlaczego czasem trzeba na niego uważać?

Grejpfrut to samo zdrowie, jeśli tylko się wie, że nie należy go jeść kilka godzin przed przyjęciem leków lub po nim. Grejpfrut zawojował nasze kubki smakowe i bardzo dobrze - ma mnóstwo witamin oraz cennych właściwości.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Grejpfrut, rajski cytrus

Grejpfrut (czy, jak kto woli, grapefruit) swoją karierę rozpoczął na Barbadosie w XVII wieku. Najprawdopodobniej jest mieszanką kilku pomarańczy. Grejpfruty zaczęto uprawiać w latach 20. XIX wieku w Stanach Zjednoczonych; od tego czasu eksportują je głównie kraje podzwrotnikowe, a wszystkie inne chętnie się nimi zajadają. Łacinśka nazwa grejpfruta to Citrus paradisi, czyli rajski cytrus - trzeba przyznać, że idealnie oddaje istotę tego przysmaku.

Co ma grejpfrut w środku?

Najzdrowsze są grejpfruty czerwone, o lekko gorzkim smaku. Zielone są słodkie i soczyste, zaś żółte kwaśniejsze. Te cytrusy mają mnóstwo witaminy C, sporo witaminy A, E (tzw. witaminy młodości) oraz witamin z grupy B. Dostarczają także kwas foliowy, wapń, fosfor, żelazo, cynk, mangan, magnez, fluor i potas. Im czerwieńszy grejpfrut, tym więcej likopenu, cennego antyoksydantu.

> Przeczytaj: Antyoksydanty - superbroń przeciwko chorobom i starzeniu się

Właściwości lecznicze grejpfrutów

Likopen, jeden z karotenów zawartych w grejpfrucie, jest silnym antyoksydantem (przeciwutleniaczem), a więc chroni nas przed nowotworami i przedwczesnym starzeniem się. Grejpfruty obniżają ciśnienie i poziom złego cholesterolu, dzięki czemu przeciwdziałają miażdżycy. Niaryngina znajdująca się w białej, wewnętrznej skórce grejpfruta ma właściwości przeciwgrzybiczne i antybakteryjne, a także nowotworowe. Wyciąg z pestek grejfruta pomaga w zwalczaniu wrzodów żołądka. Nacieranie się sokiem z tego cytrusa powinno wyrównać przebarwienia na skórze i nieco złagodzić cellulitis. Co więcej, przyjemy zapach grejpfruta działa odprężająco i antydepresyjnie.

> Zobacz: Dieta antycellulitowa - jak jeść, by pozbyć się pomarańczowej skórki?

Grejpfrut na diecie

W 100 gramach grejpfruta są tylko 42 kilokalorie, osoby dbające o linię nie muszą się zatem obawiać tego cytrusa. Prócz licznych właściwości zdrowotnych i upiększających grejprfuty wykazują także lekkie działanie oczyszczające, za które odpowiedzialna jest narygina obecna w ich wewnętrznej białej skórce. Grejprfuty mają niski indeks glikemiczny (20), są więc świetne nie tylko dla osób na diecie, lecz także cukrzyków. Grejpfurt dobrze radzi sobie z hamowaniem apetytu, jest idealny jako przekąska między posiłkami. Ponadto wspiera spalanie tłuszczu!

Nie warto jednak decydować się dietę grejpfrutową. Jak każda cud-dieta, nie działa na dłuższą metę. Dieta grejpfrutowa nie dostarcza wszystkich potrzebnych składników, jest zbyt uboga. Kilogramy, które się podczas niej traci, zwykle szybko wracają w postaci efektu jo-jo. 

Grejpfrut nie lubi leków

Grejpfrut ingeruje w działanie bardzo wielu leków, dlatego nie można ich z nim łączyć. Co więcej, wszystko wskazuje na to, że szczytowy moment działania substancji z grejpfruta na leki następuje po 2 godzinach. Najbezpieczniej jest zrobić sobie między lekami a grejpfrutem 4 godziny przerwy. Nieprzestrzeganie tej zasady może mieć opłakane skutki, nawet śmierć.

Wiadomo, że cytrusy są zdrowe, ale które najlepsze dla ciebie? Sprawdź!

Więcej o: