Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Grejpfrut (czy, jak kto woli, grapefruit) swoją karierę rozpoczął na Barbadosie w XVII wieku. Najprawdopodobniej jest mieszanką kilku pomarańczy. Grejpfruty zaczęto uprawiać w latach 20. XIX wieku w Stanach Zjednoczonych; od tego czasu eksportują je głównie kraje podzwrotnikowe, a wszystkie inne chętnie się nimi zajadają. Łacinśka nazwa grejpfruta to Citrus paradisi, czyli rajski cytrus - trzeba przyznać, że idealnie oddaje istotę tego przysmaku.
Najzdrowsze są grejpfruty czerwone, o lekko gorzkim smaku. Zielone są słodkie i soczyste, zaś żółte kwaśniejsze. Te cytrusy mają mnóstwo witaminy C, sporo witaminy A, E (tzw. witaminy młodości) oraz witamin z grupy B. Dostarczają także kwas foliowy, wapń, fosfor, żelazo, cynk, mangan, magnez, fluor i potas. Im czerwieńszy grejpfrut, tym więcej likopenu, cennego antyoksydantu.
> Przeczytaj: Antyoksydanty - superbroń przeciwko chorobom i starzeniu się
Likopen, jeden z karotenów zawartych w grejpfrucie, jest silnym antyoksydantem (przeciwutleniaczem), a więc chroni nas przed nowotworami i przedwczesnym starzeniem się. Grejpfruty obniżają ciśnienie i poziom złego cholesterolu, dzięki czemu przeciwdziałają miażdżycy. Niaryngina znajdująca się w białej, wewnętrznej skórce grejpfruta ma właściwości przeciwgrzybiczne i antybakteryjne, a także nowotworowe. Wyciąg z pestek grejfruta pomaga w zwalczaniu wrzodów żołądka. Nacieranie się sokiem z tego cytrusa powinno wyrównać przebarwienia na skórze i nieco złagodzić cellulitis. Co więcej, przyjemy zapach grejpfruta działa odprężająco i antydepresyjnie.
> Zobacz: Dieta antycellulitowa - jak jeść, by pozbyć się pomarańczowej skórki?
W 100 gramach grejpfruta są tylko 42 kilokalorie, osoby dbające o linię nie muszą się zatem obawiać tego cytrusa. Prócz licznych właściwości zdrowotnych i upiększających grejprfuty wykazują także lekkie działanie oczyszczające, za które odpowiedzialna jest narygina obecna w ich wewnętrznej białej skórce. Grejprfuty mają niski indeks glikemiczny (20), są więc świetne nie tylko dla osób na diecie, lecz także cukrzyków. Grejpfurt dobrze radzi sobie z hamowaniem apetytu, jest idealny jako przekąska między posiłkami. Ponadto wspiera spalanie tłuszczu!
Nie warto jednak decydować się dietę grejpfrutową. Jak każda cud-dieta, nie działa na dłuższą metę. Dieta grejpfrutowa nie dostarcza wszystkich potrzebnych składników, jest zbyt uboga. Kilogramy, które się podczas niej traci, zwykle szybko wracają w postaci efektu jo-jo.
Grejpfrut ingeruje w działanie bardzo wielu leków, dlatego nie można ich z nim łączyć. Co więcej, wszystko wskazuje na to, że szczytowy moment działania substancji z grejpfruta na leki następuje po 2 godzinach. Najbezpieczniej jest zrobić sobie między lekami a grejpfrutem 4 godziny przerwy. Nieprzestrzeganie tej zasady może mieć opłakane skutki, nawet śmierć.
Wiadomo, że cytrusy są zdrowe, ale które najlepsze dla ciebie? Sprawdź!