Zgodnie z danymi przedstawianymi przez Polbisco przeciętny Polak spożywa rocznie ponad 1,2 kg samej czekolady. To dopiero początek - aby obliczyć całkowitą podaż cukru w diecie należy dodać do tego również ciasta, ciasteczka, cukierki, słodkie bułki, cukier stołowy, a nawet napoje i tzw. "smakowe" produkty mleczne. Cukier obecny jest praktycznie we wszystkich produktach, które jemy na co dzień. Nic więc dziwnego, że można się od niego uzależnić.
Nadmiar cukru we krwi powoduje ciągłe jego wahania w organizmie, a co za tym idzie stałe uczucie głodu, ciągła ochota na "coś słodkiego" i w konsekwencji występowanie nadwagi, otyłości oraz chorób dietozależnych m.in. insulinooporności, cukrzycy typu II czy próchnicy zębów. Zacznijmy jednak od początku.
Sięgając po słodkie produkty dostarczamy naszemu organizmowi tzw. pustych kalorii - sam cukier plus tłuszcze nasycone oraz kwasy tłuszczowe typu "trans" obecne zwykle w czekoladzie, batonach, ciastach i słodkich bułkach. Większość tych produktów obfituje w duże dawki kalorii bez praktycznie żadnych wartości odżywczych, jednym słowem jemy zwykłe "śmieci", których nasz organizm nie wykorzystuje do celów budulcowych, czy regulujących, ale odkłada je praktycznie w całości w postaci tkanki tłuszczowej. Natychmiast po spożyciu słodyczy poziom cukru we krwi bardzo gwałtownie rośnie (w przeciwieństwie do pełnowartościowego posiłku, po którym cukier wzrasta powoli) i równie szybko spada, często poniżej poziomu wyjściowego. W praktyce oznacza to, że szybko stajemy się z powrotem głodni i rozdrażnieni, tym chętniej sięgając po kolejną dawkę energii. Tak też koło się zamyka.
Jedząc regularne, pełnowartościowe posiłki składające się z produktów pełnoziarnistych, warzyw, owoców i produktu białkowego nigdy nie doprowadzimy do stanu hipoglikemii, czyli właśnie nadmiernego spadku poziomu glukozy we krwi. Pamiętajmy więc, aby codziennie jeść 4-5 posiłków dziennie w równych odstępach czasu, co około 2-3 godziny. Jest to zasada prosta i powszechnie znana, ale dająca pozytywne efekty zarówno w walce ze spożywaniem nadmiernej ilości słodyczy jak i zbędnymi kilogramami.
Pamiętaj też, aby nie unikać naturalnych źródeł cukru czyli owoców, warzyw i pełnoziarnistych produktów zbożowych, które powinny stanowić podstawę naszej codziennej diety. Te zdrowe cukry są nam potrzebne m.in. do prawidłowego odżywienia mózgu czy mięśni. Niedobór glukozy a także hipoglikemia powoduje senność, zmniejszoną koncentrację i rozdrażnienie. Te czynniki również mogą powodować nadmierny apetyt na słodycze, w tym wypadku spożywanych w celu poprawienia humoru i dodania energii.
Czy zatem całkowicie zrezygnować z ulubionych słodkości? Nic podobnego. Wystarczy przestrzegać paru zasad: jeść ciasta i inne słodycze (także lody) domowej roboty lub gorzką czekoladę, w małych porcjach i nie częściej niż 2 razy w tygodniu. Najlepiej wyznaczyć sobie konkretne dni, w których pozwalamy sobie na odstępstwa od codziennej pełnowartościowej diety, tym sposobem unikniemy częstszych "grzeszków". Jeśli zaś najdzie Cię nagła ochota na produkty bogate w cukry wybierz świeże lub suszone owoce, będące świetną namiastką wysokokalorycznych ciastek z kremem. Powodzenia!
Autorką tekstu jest Aleksandra Kilen-Zasieczna , dietetyk, specjalista ds. żywienia człowieka, właścicielka Poradni Dietetycznej JeszFresh w Warszawie.
Chcesz mieć stały dostęp do naszych treści? Dołącz do Zdrowia na Facebooku!