Gorzka czekolada - dlaczego warto j je?

Wikszo z nas najbardziej lubi t mleczn, jednak to ciemna, z du zawartoci kakao jest szczeglnie wartociowa. Liczne badania, ktre dowodz, e substancje zawarte w gorzkiej czekoladzie mog chroni przed rozwojem miadycy oraz wspomaga pami. Dlaczego jeszcze warto, czasem, sign po czekolad?
Czekolada Czekolada Fot. Shutterstock

Gorzka, czyli jaka?

Za gorzk czekolad uznaje si t ktra ma minimum 70 proc. zawartoci kakao. Charakterystyczna cierpko wynikajca z duej iloci masa kakaowego sprawia, e nie od razu odczuwamy przyjemno i o adnej "celebracji" smaku nie ma mowy. Dlatego, te najlepiej stopniowo przestawia si na t zwiksz iloci kakao. Naley jednak pamita, e sama zawarto kakao to nie wszystko. Aby czekolada nam smakowaa musi by wiea. Jak to rozpozna? Przede wszystkim po "trzasku", ktry towarzyszy jej amaniu, jeli po przeamaniu brzeg czekolady jest gadki, mamy pewno, e produkt jest dobrej jakoci. Czekolada wysokiej jakoci delikatnie byszczy, a przede wszystkim, pachnie czekolad, a nie kaw. Wane jest, aby przed jej zakupem dokadniej przyjrze si jej skadowi, aby nie zawieraa syropu glukozowo-fruktozowego i nie "nabra si" na tzw. wyrb czekoladopodobny.

Czytaj take:

Co znajdziemy na etykietach produktw spoywczych?

Dla poprawy nastroju Dla poprawy nastroju Shutterstock

Na popraw nastroju

Zjadasz kawaek i ju czujesz si lepiej? Ta naga zmiana nastroju, na ten bardziej przyjemny spowodowana jest obecnoci tryptofanu. Ludzki organizm posiada zdolno "zmieniania" go na serotonin, czyli hormon szczcia. Dodatkowo czekolada zawiera anandamid. Ten zwizek chemiczny ma waciwoci psychoaktywne i naley do tej samej grupy co substancja "aktywna" obecna w marihuanie.
Dziki zawartoci kofeiny (tj. ok. 5-10 mg, dla porwnania w jednej filiance mieci si blisko 300 mg) i wglowodanw, magnezu (pozwala zagodzi tzw. zesp napicia przedmiesiczkowego, dlatego tak wiele pa ma wzmoony apetyt na czekolad tu przed miesiczk), potasu, elaza dodaje energii i uwaana jest za "prawdziw" bomb energetyczn.

Czytaj take:

Pokarmy szczcia

Endorfiny - twoja wewntrzna morfina

Kakao jest najwaniejsze Kakao jest najwaniejsze Shutterstock

Kakao jest najwaniejsze

Owoce kakaowca obfituj przede wszystkim we flawonole, ktre nie tylko chroni ukad krwionony przed rozwojem miadycy i powstawaniem zakrzepw, ale wspomagaj pami. Badacze z Columbia University Medical Center (CUMC) dowiedli, e postpujce wraz z wiekiem kopoty z pamici mona w skuteczny sposb zniwelowa wzbogacajc diet osb starszych wanie o kakao. Okazao si, e regularne przyjmowanie flawonoli pozwolio uczestnikom eksperymentu (w wieku 50 -69 lat) uzyska w tecie pamici wynik osoby liczcej niespena 30 lat! Te same substancje mog w pewnym stopniu uchroni przed rozwojem choroby Alzheimera.

Czytaj take:

Flawonoidy, samo dobro prosto z natury

Zakrzepica - podstpna zabjczyni, ktra woli kobiety. Warto zrobi badania genetyczne?

Dla zdrowego serca Dla zdrowego serca Shutterstock

Dla serca i nie tylko

Gorzka czekolada jest naszpikowana flawonoidami, ktre przypieszaj proces utleniania si tzw. "zego" cholesterolu. Dziki temu zmniejszaj ryzyko rozwoju miadycy, wzmacniaj serce, chroni przed zakrzepami. Zwikszaj zdolno organizmu do walki z infekcj, a take czuwaj by napicie miniowe i naczy krwiononych byo prawidowe. Obecno polifenoli pozwala obniy cinienie krwi, chronic przed zawaem minia sercowego. Naukowcy z Holandii dowiedli, e osoby, ktre nie odmawiaj sobie przyjemnoci pyncej z jedzenia gorzkiej czekolady dwa razy rzadziej umieraj na zawa serca.
Naley pamita, e zdrowotne "walory" ma tylko ciemna czekolada. Zastpienie j np. mleczn moe mie przykre skutki uboczne. Szczeglnie ostrone powinny by osoby cierpice na kamic ukadu moczowego. Nadmiar wapnia obecny w "zwykej" czekoladzie moe zaostrzy objawy choroby. To samo moe przydarzy si w przypadku schorze ukadu krenia (take przy nadcinieniu ttniczym). Bardzo czsto zdarza si, e czekolada, a dokadniej mwic zawarte w niej kakao, mleko, orzeszki lub pszenica mog uczula. Na mleczn wersj czekolady powinny uwaa rwnie te osoby, ktre nie toleruj laktozy.

Czytaj take:

Nie lekcewa nietolerancji laktozy - bywa grona dla zdrowia

Ocal ycie - pokochaj swoje serce

Dla zatrzymania modoci Dla zatrzymania modoci Shutterstock

Zatrzymaj modo

Gorzka czekolada zawiera take antyoksydanty, ktre "wstrzymuj" starzenie si organizmu. Im ciemniejsza czekolada, tym wicej cennych substancji posiada. Jedzona z umiarem i w rozsdnych ilociach pomaga utrzyma zgrabn sylwetk. Dzieje si tak ze wzgldu na niski indeks glikemiczny gorzkiej czekolady i znacznie mniejsz zawarto tuszczu ni w mlecznej czy biaej.
Tym samym organizm w bardzo niewielkim stopniu angauje trzustk do produkcji insuliny, ktrej wysokie stenie odpowiada za napady godu.
Gorzka czekolada zatrzymuje uczucie sytoci na duej i jak dowiedli naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze pojawiajcy si po pewnym czasie od jej zjedzeniu gd jest nawet o 15 proc. mniejszy.

Czytaj take:

Nadmierny apetyt na sodycze - skd si bierze i jak mu przeciwdziaa?

Wspomagacze metabolizmu - produkty, ktre rozpdz przemian materii