Gorzka czekolada - dlaczego warto j± je¶æ?

Gorzka, czyli jaka?
Za gorzk± czekoladê uznaje siê tê która ma minimum 70 proc. zawarto¶ci kakao. Charakterystyczna cierpko¶æ wynikaj±ca z du¿ej ilo¶ci mas³a kakaowego sprawia, ¿e nie od razu odczuwamy przyjemno¶æ i o ¿adnej "celebracji" smaku nie ma mowy. Dlatego, te¿ najlepiej stopniowo przestawiaæ siê na tê zwiêksz± ilo¶ci± kakao. Nale¿y jednak pamiêtaæ, ¿e sama zawarto¶æ kakao to nie wszystko. Aby czekolada nam smakowa³a musi byæ ¶wie¿a. Jak to rozpoznaæ? Przede wszystkim po "trzasku", który towarzyszy jej ³amaniu, je¶li po prze³amaniu brzeg czekolady jest g³adki, mamy pewno¶æ, ¿e produkt jest dobrej jako¶ci. Czekolada wysokiej jako¶ci delikatnie b³yszczy, a przede wszystkim, pachnie czekolad±, a nie kaw±. Wa¿ne jest, aby przed jej zakupem dok³adniej przyjrzeæ siê jej sk³adowi, aby nie zawiera³a syropu glukozowo-fruktozowego i nie "nabraæ siê" na tzw. wyrób czekoladopodobny.

Na poprawê nastroju
Zjadasz kawa³ek i ju¿ czujesz siê lepiej? Ta nag³a zmiana nastroju, na ten bardziej przyjemny spowodowana jest obecno¶ci± tryptofanu. Ludzki organizm posiada zdolno¶æ "zmieniania" go na serotoninê, czyli hormon szczê¶cia. Dodatkowo czekolada zawiera anandamid. Ten zwi±zek chemiczny ma w³a¶ciwo¶ci psychoaktywne i nale¿y do tej samej grupy co substancja "aktywna" obecna w marihuanie.
Dziêki zawarto¶ci kofeiny (tj. ok. 5-10 mg, dla porównania w jednej fili¿ance mie¶ci siê blisko 300 mg) i wêglowodanów, magnezu (pozwala z³agodziæ tzw. zespó³ napiêcia przedmiesi±czkowego, dlatego tak wiele pañ ma wzmo¿ony apetyt na czekoladê tu¿ przed miesi±czk±), potasu, ¿elaza dodaje energii i uwa¿ana jest za "prawdziw±" bombê energetyczn±.

Kakao jest najwa¿niejsze
Owoce kakaowca obfituj± przede wszystkim we flawonole, które nie tylko chroni± uk³ad krwiono¶ny przed rozwojem mia¿d¿ycy i powstawaniem zakrzepów, ale wspomagaj± pamiêæ. Badacze z Columbia University Medical Center (CUMC) dowiedli, ¿e postêpuj±ce wraz z wiekiem k³opoty z pamiêci± mo¿na w skuteczny sposób zniwelowaæ wzbogacaj±c dietê osób starszych w³a¶nie o kakao. Okaza³o siê, ¿e regularne przyjmowanie flawonoli pozwoli³o uczestnikom eksperymentu (w wieku 50 -69 lat) uzyskaæ w te¶cie pamiêci wynik osoby licz±cej niespe³na 30 lat! Te same substancje mog± w pewnym stopniu uchroniæ przed rozwojem choroby Alzheimera.
Flawonoidy, samo dobro prosto z natury
Zakrzepica - podstêpna zabójczyni, która woli kobiety. Warto zrobiæ badania genetyczne?

Dla serca i nie tylko
Gorzka czekolada jest naszpikowana flawonoidami, które przy¶pieszaj± proces utleniania siê tzw. "z³ego" cholesterolu. Dziêki temu zmniejszaj± ryzyko rozwoju mia¿d¿ycy, wzmacniaj± serce, chroni± przed zakrzepami. Zwiêkszaj± zdolno¶æ organizmu do walki z infekcj±, a tak¿e czuwaj± by napiêcie miê¶niowe i naczyñ krwiono¶nych by³o prawid³owe. Obecno¶æ polifenoli pozwala obni¿yæ ci¶nienie krwi, chroni±c przed zawa³em miê¶nia sercowego. Naukowcy z Holandii dowiedli, ¿e osoby, które nie odmawiaj± sobie przyjemno¶ci p³yn±cej z jedzenia gorzkiej czekolady dwa razy rzadziej umieraj± na zawa³ serca.
Nale¿y pamiêtaæ, ¿e zdrowotne "walory" ma tylko ciemna czekolada. Zast±pienie j± np. mleczn± mo¿e mieæ przykre skutki uboczne. Szczególnie ostro¿ne powinny byæ osoby cierpi±ce na kamicê uk³adu moczowego. Nadmiar wapnia obecny w "zwyk³ej" czekoladzie mo¿e zaostrzyæ objawy choroby. To samo mo¿e przydarzyæ siê w przypadku schorzeñ uk³adu kr±¿enia (tak¿e przy nadci¶nieniu têtniczym). Bardzo czêsto zdarza siê, ¿e czekolada, a dok³adniej mówi±c zawarte w niej kakao, mleko, orzeszki lub pszenica mog± uczulaæ. Na mleczn± wersjê czekolady powinny uwa¿aæ równie¿ te osoby, które nie toleruj± laktozy.
Nie lekcewa¿ nietolerancji laktozy - bywa gro¼na dla zdrowia

Zatrzymaj m³odo¶æ
Gorzka czekolada zawiera tak¿e antyoksydanty, które "wstrzymuj±" starzenie siê organizmu. Im ciemniejsza czekolada, tym wiêcej cennych substancji posiada. Jedzona z umiarem i w rozs±dnych ilo¶ciach pomaga utrzymaæ zgrabn± sylwetkê. Dzieje siê tak ze wzglêdu na niski indeks glikemiczny gorzkiej czekolady i znacznie mniejsz± zawarto¶æ t³uszczu ni¿ w mlecznej czy bia³ej.
Tym samym organizm w bardzo niewielkim stopniu anga¿uje trzustkê do produkcji insuliny, której wysokie stê¿enie odpowiada za napady g³odu.
Gorzka czekolada zatrzymuje uczucie syto¶ci na d³u¿ej i jak dowiedli naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze pojawiaj±cy siê po pewnym czasie od jej zjedzeniu g³ód jest nawet o 15 proc. mniejszy.
Nadmierny apetyt na s³odycze - sk±d siê bierze i jak mu przeciwdzia³aæ?
Wspomagacze metabolizmu - produkty, które rozpêdz± przemianê materii