Jajecznica czy sadzone? To, w jaki sposób przyrządzasz jajka, świadczy o Twojej osobowości

Naukowcy z Mindlab International twierdzą, że to, w jaki sposób przyrządzasz jajka, mówi o tobie więcej, niż można byłoby się spodziewać. Masz ochotę sprawdzić, co?
To, w jaki sposób przyrządzasz jajka, świadczy o Twojej osobowości To, w jaki sposób przyrządzasz jajka, świadczy o Twojej osobowości CC BY-ND 2.0 Flickr.com/David Blackwell.

Jajecznica czy sadzone? To, w jaki sposób przyrządzasz jajka, świadczy o Twojej osobowości

Naukowcy z Mindlab International twierdzą, że to, w jaki przyrządzasz jajka, mówi o Tobie więcej, niż można byłoby się spodziewać. Masz ochotę sprawdzić, co?

Ulubiony sposób jedzenia jajek może wskazywać na określony typ osobowości, ścieżkę zawodową, a nawet stopień popędu seksualnego - pokazuje badanie zlecone z okazji Brytyjskiego Tygodnia Jajek. Badacze z Mindlab International przepytali ponad 1 tys. dorosłych w Wielkiej Brytanii. Następnie z pomocą zaawansowanej matematyki oraz skomplikowanych procesów przetwarzania danych odkryli powiązania między wyborem jajecznych przysmaków, a stylem życia, charakterem i klasą społeczną. Zjawisko to nazywamy "czynnik jajka" - mówi Adrew Joret z British Egg Industry Counsil. Co ulubione jajka mogą o nas powiedzieć? Uwaga, wyniki potraktuj z przymrużeniem oka.

jajka sadzoneCC BY-SA 2.0 Flickr.com/Japanexperterna.se

Jajka sadzone - otwarci na doświadczenia z dużym libido

Osoby, które wybierały jajka sadzone, zazwyczaj były bardziej otwarte na nowe doświadczenia, kreatywne, ciekawe i obdarzone dużą wyobraźnią. Jednak to nie wszystko. Słabość do jajek w takiej formie może wskazywać także na wysokie libido i bogate życie seksualne. W tej grupie zanotowano zwiększony udział osób młodych, badanych płci męskiej, wykwalifikowanych pracowników, tych, którzy mają starsze rodzeństwo oraz posiadaczy większej ilości potomstwa (od 4 dzieci wzwyż).

Jajecznica Jajecznica (CC BY-SA 2.0 Flickr.com/Jonathan Lin

Jajecznica - zdystansowani i zamożni

Osoby gustujące w jajecznicy są bardziej zdystansowane i mniej otwarte, niezbyt szybko dopuszczają do siebie innych. Często zajmują kierownicze stanowiska i dorabiają się dobrej sytuacji finansowej. Sporo wśród nich właścicieli nieruchomości. Jest to potrawa najczęściej wybierana przez osoby, które nie posiadają dzieci.

Jajka na twardo Jajka na twardo CC BY-SA 2.0 Flickr.com/vanessa lollipop

Gotowane jajka - beztroscy i impulsywni optymiści

Osoby wybierające gotowane jajka częściej są beztroskie, a nawet nieostrożne i impulsywne - pokazuje badanie. Zauważono, że w tej grupie częściej niż w innych dochodzi do rozwodów. Jest też jaśniejsza strona medalu. Wielbiciele gotowanych jajek są otwarci i ekstrawertyczni. Bardzo prawdopodobne, że wybierają ubrania z dużą ilością ozdób, lubią żywą muzykę. Wiele wskazuje też na to, że są bardziej szczęśliwi niż reszta.

Statystycznie rzecz biorąc, częściej są rodzicami dwójki dzieci i większość spośród nich to kobiety. Smak na tego rodzaju jajka może się wykształcić dopiero z biegiem czasu - im jesteśmy starsi, tym większa szansa na właśnie takie kulinarne upodobania.

Omlet Omlet CC BY 2.0 Flickr.com/Jorge Gómez

Omlet - dobrze zorganizowani i warci zaufania

Omlet okazał się zdecydowanie najrzadziej wybieraną jajeczną potrawą. Jego amatorzy natomiast byli zdyscyplinowani, dobrze zorganizowani. Można było na nich polegać. Badanie wykazało, że zazwyczaj mają oni schludne domy oraz rzadziej niż inni się rozwodzą. W dodatku żyją najdłużej.

Jajka na miękko Jajka na miękko CC BY 2.0 Flickr.com/Nan Palmero

Jajka na miękko - przyjacielscy ekstrawertycy

Wielbiciele jajek na miękko to zazwyczaj osoby bardzo przyjacielskie, pełne energii, ekstrawertyczne. Często zakładają na siebie ubrania kolorowe, rzucające się w oczy, preferują także żywą, optymistyczną muzykę. To najprawdopodobniej najszczęśliwsza grupa, ze wszystkich zjadaczy jajek.

Więcej o: