Znajomość zasad łączenia produktów to prosta droga do zdrowego odżywiania. Zobacz, co jeść z czym, by wykorzystać w pełni potencjał poszczególnych składników.
Sałatka warzywna + oliwa/olej
Dodając tłuszcze do surowych warzyw, zwiększasz właściwości antyoksydacyjne potrawy. Należy pamiętać również, że niektóre witaminy (A, K) rozpuszczają się wyłącznie w tłuszczach. Jednak sałatka z dodatkiem ciężkiego i kalorycznego majonezu kupionego w sklepie, to nie najlepszy pomysł. Lepiej zamienić go na oliwę bądź olej rzepakowy/lniany.
Nie masz pomysłu na sałatkę? Przygotuj 1 awokado, 2 pomidory, szczypiorek, kilka listków sałaty, ser feta, łyżeczkę soku z cytryny, łyżkę oliwy lub oleju rzepakowego/lnianego oraz przyprawy: sól, pieprz, kolendrę. Wydrąż awokado i pokrój je w kostkę. Pomidory pokrój w sposób dowolny, porwij na kawałki sałatę. Wszystkie składniki wymieszaj w dużej misce. Gotowe!
Aby lepiej przyswoić żelazo, organizm potrzebuje witaminy C. Dlatego mięso warto podawać z warzywami, które stanowią jej źródło. Idealny będzie zatem brokuł, papryka, kapusta, brukselka.
Produkty zbożowe zawierają dużo żelaza oraz cynk. Aby zwiększyć wchłanialność tych minerałów, do potraw z kaszą lub ryżem dorzucaj również czosnek lub cebulę. Te produkty wspierają proces absorpcji cynku i żelaza, dzięki zawartości związków siarki.
ZOBACZ TEŻ:
Zboża i kasze bezglutenowe: czym się różnią poza smakiem? Które warto wprowadzić do diety?
Nie kupuj gotowego, przetworzonego muesli. Zamiast tego przyrządzaj na śniadanie danie z płatków owsianych lub żytnich. Są lekkostrawne i bogate w składniki odżywcze, w tym żelazo. Aby zwiększyć jego wchłanialność, dodaj do owsianki żurawinę, która jest bardzo bogata w witaminę C.
Tofu to również dobre źródło żelaza. Pasuje do niego papryka, która jest bogata w witaminę C. Te produkty smakują zarówno w formie świeżej, jak i gotowanej czy pieczonej. A jeśli dodasz do tego kaszę i skropisz oliwą, masz już pełnowartościowe danie.
Awokado pomaga "wyciągać" z niektórych warzyw to, co najlepsze. Dodanie go do sałatki z pomidorem sprawi, że twój organizm przyswoi więcej zawartego w pomidorach antyrakowego likopenu. Obecność awokado pomaga też we wchłanianiu karotenoidów oraz przekształceniu ich w aktywną formę witaminy A.
ZOBACZ TEŻ:
Pomidor - czerwona siła. Ten smaczny antyoksydant jeszcze cię zaskoczy
Połączenie banana i masła orzechowego to idealna propozycja dla każdej aktywnej osoby. Dawka roślinnego białka oraz węglowodanów sprawi, że twoje mięśnie szybciej się zregenerują.
Zanim jednak kupisz masło orzechowe, zwróć uwagę na jego skład. Dobre masło powinno być w min. 90 proc. złożone z orzechów.
Kurkumina zawarta w kurkumie wspiera odporność organizmu, pomaga zapobiec infekcjom bakteryjnym (w tym gruźlicy), wirusowym i grzybiczym. Składnik ten będzie lepiej przyswajany, jeśli przyprawiając potrawę, dodasz również czarny pieprz.
ZOBACZ TEŻ:
Zielona herbata stanowi źródło przeciwutleniaczy. Zwiększymy jej moc, jeśli dodamy do przestudzonego naparu cytrynę i/lub miód.