Znasz regionalne jedzenie, a może tylko ci się tak wydaje? Ten quiz pokaże, jak jest naprawdę

1 / 13

Śląska oberiba to po prostu:

2 / 13

Żeby przygotować popularny w Wielkopolsce gzik potrzebujesz:

3 / 13

A wiesz, czym są kreple?

4 / 13

Kieleckie goły to:

5 / 13

Małopolskie placuszki serowe nazywa się również:

6 / 13

Cebularz to oczywiście:

7 / 13

Plince zjesz w województwie:

8 / 13

A wiesz, czym są proziaki?

9 / 13

We wnętrzu mazowieckich pierogów zwanych "szlachcicami" znajduje się farsz z:

10 / 13

Ksywe z pulkami to:

11 / 13

Na Podlasiu od wieków przygotowuje się zapiekankę z płatów ciasta makaronowego. Jej nazwa to:

12 / 13

Lubelską prażuchę robi się z:

13 / 13

Maczanka to jedno z dań kuchni małopolskiej. Z wyglądu przypomina...

Pytania nie są trudne, ale nie będzie łatwo zdobyć komplet punktów.