Siarka - rola, ¼ród³a, nadmiar, niedobór

Siarka to niezbêdny na zdrowia cz³owieka pierwiastek. Wchodzi w sk³ad niektórych aminokwasów oraz witamin. Wykorzystywana jest m.in. do produkcji leków oraz ¶rodków barwi±cych.
Do³±cz do nas na Facebooku!

Podstawowe informacje

Organizm ludzki wykorzystuje siarkê jako sk³adnik witaminy B1 (tiaminy), metioniny niezbêdnej do budowy aminokwasów. Siarka stabilizuje po³±czenia bia³kowe, szczególnie wchodzi w sk³ad tych bia³ek, które buduj± w³osy, paznokcie , skórê. Nie ma wskazañ co do dobowego zapotrzebowania na siarkê jak równie¿ nie spotyka siê chorób zwi±zanych z jej niedoborem.

¬ród³a:

  • Bia³ka pochodzenia miêsnego

  • Jaja

  • Mleko



    Czytaj tak¿e:

    Nikiel

    Potas

    Flawonoidy, samo dobro prosto z natury

    Kapsaicyna, ogieñ prosto z natury

    Saponiny