Babka lancetowata (Plantago lanceolata)

Aktywne składniki:

Irydoid akubina, śluzy garbniki, pektyny, flawonoidy, sole mineralne, krzemionki, witamina C.

Opis:

Roślina wysokości od 5 do 50 cm, liście podłużne, lancetowate, zawierające 3 do 7 żył, tworzą przyziemna rozetę. Bezlistna łodyga zakończona jest walcowatym kłosem drobnych kwiatów, kwitnących miedzy majem i wrześniem.

Dostępne formy:

Suszone zioła

Występowanie:

Trudny do wytępienia pospolity chwast trawiastych i suchych terenów od nizin do piętra subalpejskiego.

Zastosowanie

Wykazuje działanie przeciwbiegunkowe.

Stosowana przeciwzapalnie i przeciwskurczowo.

Pomocna w zapaleniach oskrzeli, zatok - rozrzedza śluz.

Wzmaga wydzielanie soków żołądkowych.

Stosowana zewnętrznie, na rany przyspiesza ich gojenie (ziarninowanie).

Ważne informacje

Zazwyczaj stosuje się napar lub odwar z łyżki ziół na szklankę wody, zażywać pół szklanki 2-4 razy dziennie.

Stosuje się również zewnętrznie do płukania gardła, okładów, oraz do przemywania skóry.



Więcej o: