Arcydzięgiel (Angelicae radix)

Aktywne składniki:

Kwas walerianowy

Opis:

Korzeń arcydzięgla pospolitego jest długi wrzecionowaty, ciężki, dochodzi do 1.5 kg wagi, odłącza się od niego wiele małych odrośli. Łodygi są grube, w środku wydrążone wysokie na 120 do 180 cm . Występuje obfite listowie. Liście rosną na długiej (do 90 cm), grubej, wydrążonej w dolnej części, czerwono-fioletowej łodydze. Jasno zielone liście składają się z wielu mniejszych liści, podzielonych na trzy główne grupy, z których każda dzieli się dalej na trzy mniejsze grupy. Brzegi liści są ząbkowane. Małe zielonkawe i żółtawe kwiatki grupują się w większe zbiorowości tworząc owalny kwiatostan. Arcydzięgiel kwitnie w lipcu, po czym wydaje bladożółty prostokątny owoc długości 4-6 mm, spłaszczony z jednej a wypukły z drugiej strony. Zarówno zapach jak i smak tego owocu jest bardzo aromatyczny.

Wykorzystywane części rośliny:

Korzeń

Łodygi

Liście

Występowanie:

Arcydzięgiel pochodzi z Syrii skąd rozprzestrzenił się na kraje północnej i centralnej Europy.

Zastosowanie:

Jest dobrym lekiem na przeziębienia, kaszel i stany gorączkowe.

Pomaga we wzdęciach, kolkach jelitowych, bólach żołądka.

Stosowany w połączeniu ze środkami wykrztuśnymi, wzmacnia ich działanie.

Ważne informacje

Zasięgnij porady lekarza jeśli zamierzasz przyjmować go długotrwale.

Nie powinien być stosowany u pacjentów ze skłonnościami do cukrzycy, ponieważ może on podnosić poziom cukru we krwi.