Czy wegetarianizm jest zdrowy?
Mimo, ¿e dieta bezmiêsna chroni przed niektórymi chorobami cywilizacyjnymi, mo¿e szkodziæ. Komponuj±c wegetariañskie posi³ki, zwróæ uwagê. czy twój organizm otrzymuje odpowiedni± ilo¶æ bia³ka, witamin i minera³ów.
Prawid³owe skomponowanie menu, gdy rezygnujesz z bia³ka zwierzêcego, jest bardziej skomplikowane, ni¿ zaplanowanie obiadu ze schabowym. Konieczne jest w³±czenie do jad³ospisu bogatych ¼róde³ ¿elaza, pomagaj±cych je przyswajaæ witamin z grupy B, a tak¿e "zastêpczych" bia³ek. Im bardziej restrykcyjna jest twoja dieta, tym uwa¿niej trzeba przygl±daæ siê temu, co jesz. Je¶li bowiem rezygnujesz nie tylko z miêsa, ale i jajek, czy mleka (wegetarianizm ma kilka odmian), z pewno¶ci± w wiêkszym stopniu jeste¶ zagro¿ona niedoborami i ich konsekwencjami: anemi±, czy osteoporoz±.
Zarazem jednak udowodniono, ¿e wegetarianie rzadziej ni¿ miêso¿ercy cierpi± z powodu choroby niedokrwiennej serca, nadci¶nienia, oty³o¶ci, cukrzycy, raka ró¿nych narz±dów, zaburzeñ jelitowych, kamicy ¿ó³ciowej i nerkowej. Poziom cholesterolu jest ¶rednio o 10% ni¿szy u wegetarian, ni¿ u osób jedz±cych miêso, a prawdopodobieñstwo zachorowania na raka jelita grubego ni¿sze prawie o 50%.
Co je¶æ, by nie straciæ formy?
Jak zatem skorzystaæ z dobrodziejstw, nie ponosz±c przykrych konsekwencji wegetarianizmu? Bogatym ¼ród³em bia³ka s± wszystkie ro¶liny str±czkowe, czyli: groch, fasola, bób, soczewica, soja. Nie bez powodu na pó³kach ze zdrow± ¿ywno¶ci± króluj± kotlety, pasztety i mleko sojowe. Nie mo¿esz o nich zapomnieæ, je¶li chcesz odnosiæ sukcesy w pracy i na randkach. Bia³ko ma istotny wp³yw na pracê mózgu i rozwój miê¶ni. Gwarantuje równie¿ zdrowy wygl±d w³osów, paznokci i skóry.
Wbrew powszechnym opiniom ¿elazo nie musi byæ pochodzenia zwierzêcego. Jego doskona³ym ¼ród³em s± tak¿e orzechy, ro¶liny str±czkowe, broku³y, szpinak, wszystkie zielone warzywa, sa³ata, natka pietruszki, kasze czy p³atki owsiane. Niestety, takie ¿elazo znacznie trudniejsze do przyswojenia. Proces ten znacznie u³atwia witamina C (obecna w cytrusach, porzeczkach, truskawkach, ziemniakach), a dodatkowo utrudnia kofeina i teina. Zatem szalone kawoszki i herbaciary nie s± najlepszymi kandydatkami na wegetarianki.
Niedobór witaminy B12, typowy w diecie wegetariañskiej, utrudnia wch³anianie kwasu foliowego (inaczej witamina B9), który ma ogromny wp³yw niemal na ca³y metabolizm. Od niego zale¿y po czê¶ci, jak poradzisz sobie z krzy¿ówk± w ulubionym czasopi¶mie, ale i na parkiecie z ukochanym, a tak¿e, czy unikniesz dolegliwo¶ci ¿o³±dkowych. Kwasu foliowego szukaj w warzywach li¶ciastych i str±czkowych, kapu¶cie, broku³ach, szparagach, kalafiorach, pomidorach, burakach, dro¿d¿ach, jajach. Witamina B12 znajduje siê w przetworach mlecznych, produktach zbo¿owych, a tak¿e w dro¿d¿ach i kiszonej kapu¶cie.
Wymienione produkty zapewne pozwol± ci tak¿e unikn±æ innych typowych niedoborów wegetarian: cynku, wapnia, witaminy A (nie ma jej w ro¶linach, ale zawarty w nich karoten pozwala organizmowi na produkcjê tej substancji).
Uwaga: wiêkszo¶æ lekarzy nie poleca wegetarianizmu dzieciom i kobietom w ci±¿y, chyba, ¿e pod sta³ym nadzorem lekarskim.
Wegetarianin wegetarianinowi nierówny
Typy wegetarianizmu:
Laktoowowegetarianie, najliczniejsza grupa wegetarian to ci, którzy rezygnuj± jedynie z jedzenia miêsa. Laktoowowegetarianie mog± spo¿ywaæ jaja i mleko.
Laktowegetarianie nie jedz± miêsa i jaj, ale dopuszczaj± spo¿ywanie mleka i jego przetworów.
Owowegetarianie poza miêsem rezygnuj± te¿ z mleka, ale spo¿ywaj± jajka.
Weganie wykluczaj± spo¿ywanie miêsa, ale i jakichkolwiek produktów pochodzenia zwierzêcego.
Witarianie wykluczaj± nie tylko pokarmy pochodzenia zwierzêcego, ale i wszystkie pokarmy gotowane.
Frutarianie spo¿ywaj± wy³±cznie owoce i orzechy.
Uwaga: czasem za wegetarian uwa¿a siê osoby, które rezygnuj± z jedzenia miêsa ssaków, a np. dopuszczaj± jedzenie drobiu, czy ryb. Tzw. semiwegetarianie przez "prawdziwych" wegetarian nie s± jednak uwa¿ani za jedn± z grup, a jedynie wyznawców alternatywnej, zdrowej diety.
Zarazem jednak udowodniono, ¿e wegetarianie rzadziej ni¿ miêso¿ercy cierpi± z powodu choroby niedokrwiennej serca, nadci¶nienia, oty³o¶ci, cukrzycy, raka ró¿nych narz±dów, zaburzeñ jelitowych, kamicy ¿ó³ciowej i nerkowej. Poziom cholesterolu jest ¶rednio o 10% ni¿szy u wegetarian, ni¿ u osób jedz±cych miêso, a prawdopodobieñstwo zachorowania na raka jelita grubego ni¿sze prawie o 50%.
Co je¶æ, by nie straciæ formy?
Jak zatem skorzystaæ z dobrodziejstw, nie ponosz±c przykrych konsekwencji wegetarianizmu? Bogatym ¼ród³em bia³ka s± wszystkie ro¶liny str±czkowe, czyli: groch, fasola, bób, soczewica, soja. Nie bez powodu na pó³kach ze zdrow± ¿ywno¶ci± króluj± kotlety, pasztety i mleko sojowe. Nie mo¿esz o nich zapomnieæ, je¶li chcesz odnosiæ sukcesy w pracy i na randkach. Bia³ko ma istotny wp³yw na pracê mózgu i rozwój miê¶ni. Gwarantuje równie¿ zdrowy wygl±d w³osów, paznokci i skóry.
Wbrew powszechnym opiniom ¿elazo nie musi byæ pochodzenia zwierzêcego. Jego doskona³ym ¼ród³em s± tak¿e orzechy, ro¶liny str±czkowe, broku³y, szpinak, wszystkie zielone warzywa, sa³ata, natka pietruszki, kasze czy p³atki owsiane. Niestety, takie ¿elazo znacznie trudniejsze do przyswojenia. Proces ten znacznie u³atwia witamina C (obecna w cytrusach, porzeczkach, truskawkach, ziemniakach), a dodatkowo utrudnia kofeina i teina. Zatem szalone kawoszki i herbaciary nie s± najlepszymi kandydatkami na wegetarianki.
Niedobór witaminy B12, typowy w diecie wegetariañskiej, utrudnia wch³anianie kwasu foliowego (inaczej witamina B9), który ma ogromny wp³yw niemal na ca³y metabolizm. Od niego zale¿y po czê¶ci, jak poradzisz sobie z krzy¿ówk± w ulubionym czasopi¶mie, ale i na parkiecie z ukochanym, a tak¿e, czy unikniesz dolegliwo¶ci ¿o³±dkowych. Kwasu foliowego szukaj w warzywach li¶ciastych i str±czkowych, kapu¶cie, broku³ach, szparagach, kalafiorach, pomidorach, burakach, dro¿d¿ach, jajach. Witamina B12 znajduje siê w przetworach mlecznych, produktach zbo¿owych, a tak¿e w dro¿d¿ach i kiszonej kapu¶cie.
Wymienione produkty zapewne pozwol± ci tak¿e unikn±æ innych typowych niedoborów wegetarian: cynku, wapnia, witaminy A (nie ma jej w ro¶linach, ale zawarty w nich karoten pozwala organizmowi na produkcjê tej substancji).
Uwaga: wiêkszo¶æ lekarzy nie poleca wegetarianizmu dzieciom i kobietom w ci±¿y, chyba, ¿e pod sta³ym nadzorem lekarskim.
Wegetarianin wegetarianinowi nierówny
Typy wegetarianizmu:
Uwaga: czasem za wegetarian uwa¿a siê osoby, które rezygnuj± z jedzenia miêsa ssaków, a np. dopuszczaj± jedzenie drobiu, czy ryb. Tzw. semiwegetarianie przez "prawdziwych" wegetarian nie s± jednak uwa¿ani za jedn± z grup, a jedynie wyznawców alternatywnej, zdrowej diety.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Kiedy mam szansê siê zaszczepiæ? Coraz trudniej o optymizm (stan na 22.01.2021)
-
Pani Magda: Jestem po szczepieniu pierwsz± dawk±. Nie rozumiem do koñca, dlaczego za³apa³am siê do grupy zero
-
COVID-19: Dlaczego w pierwszej kolejno¶ci nale¿y szczepiæ starszych
-
Norwegia: zgony starszych ludzi a szczepionka Pfizera. Co ju¿ wiadomo na ten temat
-
COVID-19: Lek na zapalenie stawów tocilizumab - to by³y przedwczesne nadzieje
- Dzieci s± mniej podatne na COVID-19, ale zaka¿aj± czê¶ciej ni¿ doro¶li - potwierdzaj± du¿e badania
- Koronawirus wykryty w Afryce Po³udniowej. Mutacja, która niepokoi. Obawy co do skuteczno¶ci szczepionki
- 5G nie wywo³uje COVID-19, ale plotka rozprzestrzenia siê jak wirus
- Izrael: Pojedyncza dawka szczepionki na COVID-19 okaza³a siê mniej skuteczna ni¿ my¶leli¶my - twierdz± specjali¶ci
- Witamina E - wiêcej ni¿ witamina m³odo¶ci. W³a¶ciwo¶ci i skutki niedoboru witamy E