Jak odróżnić zwykłą niestrawność od zatrucia?

Rzecz trudna do rozstrzygnięcia, bo nie ma precyzyjnych definicji tych terminów.
Rozróżnienie tych dwóch pojęć jest raczej intuicyjne. Jeżeli, mówiąc zatrucie, mamy na myśli zatrucie pokarmowe, to od niestrawności w ogólnym tego słowa znaczeniu praktycznie nie można go odróżnić. I w zatruciu, i w niestrawności możemy mieć te same objawy: wymioty, biegunkę, gorączkę, bóle brzucha, wzdęcia.

Termin niestrawność (dyspepsja) w medycynie ma określone znaczenie i oznacza dolegliwości związane z górną częścią przewodu pokarmowego, takie jak odbijania, zgaga, ból nadbrzusza po posiłku, wzdęcia, wymioty. Jak sugeruje brzmienie słowa, niestrawność powinna oznaczać zespół wszystkich objawów związanych z zaburzeniami trawienia, a więc z niedoborem pewnych substancji (enzymów, kwasu solnego, żółci) rozkładających pokarm zarówno w górnym odcinku przewodu pokarmowego, jak i w jelitach.

To, co pacjent określa terminem niestrawność, nie jest pojęciem jednoznacznym i sugeruje dolegliwości związane z zaburzeniami trawienia.

Zatrucie pokarmowe to dla lekarza synonim wymiotów i biegunki z ewentualnymi innymi objawami. Stwierdzenie zatrucie pokarmowe lekarzowi sugeruje ewentualną przyczynę dolegliwości. Zatrucie pokarmowe oznacza zespół objawów związanych z obecnością toksyn bakteryjnych w jelicie, ale żeby stwierdzić to jednoznacznie, należałoby wykonać badania na obecność toksyn bakteryjnych, których rutynowo się nie zleca.

Dane tu przedstawione mają jedynie wartość informacyjną i nie mogą zastąpić indywidulnej porady lekarskiej.

Więcej o: